Зимата е времето, когато прекарваме повече време вкъщи и сме склонни към обездвижване и похапване на по-калорични храни, тъй като когато сме вкъщи, можем да се развихрим в кухнята и да приготвим най-различни домашни специалитети, сред които и любимите на всички десерти. Когато приготвяме сами храната си, сме по-склонни да оценяваме вкуса й и да й се наслаждаваме повече. Освен това приготвянето на различни десерти е отличен начин да впечатлите роднините, приятелите и гостите си.

4 здравословни зимни десерта

Лайм чийзкейк

Необходими продукти:Чийзкейкът с лайм е много вкусен и ефектен.

  • 1 и ½ натрошени бисквити
  • 6 с. л. масло
  • 700 гр. крема сирене
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 1 с. л. царевично брашно
  • 3 яйца
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон
  • почти пълна чаша сок от лайм

Начин на приготвяне:

Смесете натрошените бисквити с маслото. Разстелете по дъното и отчасти по стените форма за сладкиши с незалепващо покритие (може да се постави и хартия на дъното). Поставете формата в хладилник, за да се стегне сместа.

В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето, захарта, кората от лайм и царевичното брашно, докато се получи гладка и еднородна смес. След това добавяйте яйцата към сместа едно по едно, като отново разбивате до гладка смес. След това добавете сока от лайм, като разбивате на ниска степен с миксера. Накрая разбийте сместа и ръчно, за да се уверите, че няма бучки и продуктите са хомогенни.

Налейте внимателно сместа върху блата и печете в загрята на 150º фурна за около 55-65 минути. Сместа трябва да е с приятна твърдост, но да не става твърда.

Изключете фурната и оставете чийзкейкът да престои в нея за 30 минути на леко отворена врата. След като извадите от фурната, поставете в хладилника за една нощ и на следващия ден консумирайте.

Панакота с кисело мляко и плодове

Необходими продукти:

  • 800 гр. кисело мляко
  • 500 гр. сезонни плодове – за зимата може да използвате според вкуса Ви киви, банани, портокали
  • 180 гр. кафява захар
  • 180 гр. пудра кафява захар
  • 1 лимон
  • 1 пакетче желатин
  • 30 мл. вода
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Избраният плод се почиства и се нарязва на едри парченца, поставя се в касерола и се добавя едрата захар и ½ ч. ч. вода. Поставят се на котлон за 10 минути, а след изтичане на времето се прецеждат през цедка. Получената плодова смес се смесва с киселото мляко, ваниловия екстракт, настърганата кора от лимона и половината от неговия сок. Разбърква се, сипва се пудрата захар и се бърка с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес. Желатинът се накисва в 30 мл. вода и щом набъбне се загрява за 15 секунди в микровълнова печка. Разбърква се добре и се добавя към останалите продукти. Сместа се поставя в красиви стъклени чаши и се охлажда в хладилник за 2 часа. Панакотата може да се сервира и без чаши, като за целта поставете сместа във формички за крем карамел. А при изваждането от хладилника залейте дъното с гореща вода и обърнете в чинии.Тарталетите са вкусен десерт, подходящ за гости.

Тарталети с мед и ядки

Необходими продукти:

  • 300 гр. пълнозърнесто брашно
  • 200 гр. краве мляко и още 80 гр. за плънката
  • 1 яйце
  • 50 гр. кафява захар
  • 300 гр. мед
  • 150 гр. бланширани белени бадеми
  • 150 гр. макадамия
  • 150 гр. орехи

Начин на приготвяне:

Брашното се стрива с маслото, докато се получат трохи. Яйцето и захарта се разбъркват и се добавят към маслените трохи. Така полученото тесто се замесва и се оставя в хладилник за 1 час, покрито с фолио. Тестото се разточва и се разпределя във формички за мъфини. Медът и маслото за плънката се смесват и се загряват. Когато маслото се разтопи, се добавят ядките и се готвят 10 минути на слаб огън, след което се сипват във формите. Тарталетите се пекат за 20 минути на 180º.

Здравословни бонбони от ядки

Необходими продукти:

  • 500 гр. сурово кашу
  • 3 с. л. кокосово масло
  • 3-4 блокчета тъмен шоколад със съдържание на какао повече от 60%
  • 1 ч. ч. кокосови стърготини
  • 20-25 сурови бадема

Начин на приготвяне:

За една нощ накиснете и кашуто, и бадемите във вода. На сутринта пригответе сместа за овалване от кашуто, маслото от кокос и от шоколада в блендер до достигане на еднородна смес. По желание може да добавите и протеини, ако сте сред любителите на фитнес режимите. Ако искате повече сладост, може да добавите малко стевия.

Бонбоните оформяйте от един бадем, овалян в сместа от кашу, кокосово масло и шоколад. Завършете с овалване в кокосови стърготини. Насладете се на здравословните бонбони.