В миналото не е съществувала особена възможност за избор на растителни масла, поради което приготвянето на ястията се е ограничавало до употребата само на слънчогледово олио. Но с развитието на технологиите, а също така с разширяването на възможностите на селското стопанство, по рафтовете на магазините започват да се появяват много нови видове. При такъв асортимент изборът е труден. Разликата между маслата се заключава в съдържанието на ненаситени мастни киселини, необходими за организма. В случая с фъстъченото олио тяхното количество е двойно по-малко, отколкото в слънчогледовото, затова пък вкусът му е по-приятен. Фъстъченият вариант може да се използва за пържене, печене, да се добавя към салати. Плюс това то е най-негорящото масло сред всички останали, тоест необходима му е много висока температура, за да започне да пуши, както това става със слънчогледовия аналог.
Нашето предложение за фъстъчено масло е от марката MYPROTEIN, което ние от БиоМол предлагаме на супер цена - Peanut Butter от 1 кг - Поръчайте го от ТУК!
Видове
Фъстъченото масло се произвежда по три начина:
- Нерафинирано. Прави се в страните от Азия, като има керемиден цвят и невероятно наситени аромат и вкус.
- Рафинирано. То е много харесвано от населението на Европа и САЩ. Ароматът и вкусът му са меки, а цветът е светложълт.
- Студено пресовано. Това е най-ценният от гледна точка на полезни вещества вид, тъй като при изготвянето му не се прави екстракция. Именно то се използва и за лечението на различни заболявания.
Полезни свойства
Химичният състав на продукта е уникален, тъй като включва широк спектър от витамини и микроелементи: триолеин, наситени киселини, витамини от група В, биотин, натрий, калций, магнезий, желязо, цинк. Това е и причината той да действа на организма положително и да проявява следните качества:
- Въздейства на сърдечно-съдовата система и при заболявания, свързани с нея;
- Има жлъчегонен ефект;
- Стимулира работата на жлъчката и способства за нейното правилно образуване;
- Възстановява клетките на черния дроб;
- Бори се с диатеза, анемия;
- Помага при захарен диабет;
- Нормализира зрението;
- Снема депресия, апатия, умора, бори се с безсъние, отстранява повишената раздразнителност;
- Способства за нормализиране на бъбречната дейност;
- Повишава потентността;
- Намалява холестерола;
- Възстановява състоянието след болести и прекомерни натоварвания;
- Заздравява рани, херпес;
- Помага в борбата с излишното тегло.
Вреда
За предозиране трябва да внимават хората, страдащи от следните проблеми:
- Индивидуална непоносимост към фъстъци;
- Алергия (около 2 процента от жителите на Земята страдат от такава);
- Бронхиална астма;
- Ставни болести;
- Повишено съсирване на кръвта.
Приложение:
Сферата на употреба на фъстъченото масло е много обширна.
Бит
Като растение фъстъкът има уникална структура. Много негови компоненти не се изхвърлят след отделяне на ядката, а се използват за различни цели:
- Сламата, черупките и люспите от фъстъците се използват за храна за домашните животни;
- Тези компоненти служат като важен елемент за производството на котешки тоалетни;
- От тях се произвежда хартия;
- Използват се активно във фармакологията;
- Добавят се в измиващи и избелващи средства, душ-гелове;
- За производство на мастило;
- За технически мастила;
- За балатум, гума, боя;
- Произвеждат се за шампоани, взривни материали, крем за бръснене.
В народната медицина
Студено-пресованото фъстъчено олио се добавя в различни лекарствени мазила, балсами и лосиони за външна употреба. С негова помощ могат да се излекуват трудно заздравяващи и гнойни рани, диатеза, като то способства за подобряване на съсирването на кръвта и нормализира състоянието на кожата.
Грижа за кожата
От гледна точка на козметиката олиото от фъстъци е отличен компонент за средства, предназначени за грижа за кожата. То може да се използва в чист вид за масаж, както и да се добавя към други масла, да се комбинира с етерични масла, да се добавя в козметични средства за повишаване на тяхната ефективност. Смесването му с балсами, маски и шампоани подобрява състоянието на косата, придава на кожата здравина и блясък, избавя от пърхот. При редовна употреба на фъстъченото олио при грижа за кожата се съхранява младостта и се подобряват защитните свойства на епидермиса.
Особености на употреба
При използването на фъстъченото олио трябва да се обърне внимание на следните моменти:
- При пържене с него ястието се готви по-бързо, но продуктите не абсорбират така интензивно мазнината. Това свойство е актуално за хората, които обичат пържени картофи.
- Маслото не поема ароматите на продуктите, които се приготвят в него, поради което може да се използва многократно.
- Олиото от фъстъци е аналогично на зехтина.
- При пържене на картофи се икономисва четири пъти повече олио, отколкото при използване на слънчогледово. То е чудесна подправка за салати, която придава великолепен вкус и аромат.
- Нискокалоричен продукт е и е подходящо за употреба от хора, страдащи от излишно тегло, диабет, проблеми със стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб и сърцето.
- Препоръчително е за добавяне в детската храна, което е обусловено от липсата на холестерол в него.
- Фъстъчените люспи, смлени на прах, могат да се добавят в млечни коктейли, сладкиши, диетични продукти. Те доставят висококачествени белтъчини за организма.
- От ядките може да се направи брашно, което може да бъде използвано като аналог на млякото за приготвяне на домашен кашкавал и сладолед. Единствената разлика от истинското мляко е по-ниското съдържание на калций.