Каква е истината и къде започват легендите?
В миниатюрните (0,5-1,5 см.) плодчета бяха открити удивително големи количества от 18 аминокиселини (повече, отколкото в суперхраната пчелно млечице!), осем от които са незаменими, т.е. не се синтезират от човешкия организъм. Освен това в тях беше установено наличието на 21 важни минерали, между които желязо, цинк, мед, манган, калий, калций, магнезий, селен, фосфор, йод и германий.
По съдържание на желязо плодовете на годжи бери превъзхождат петнадесет пъти признатия за "шампион" спанак, а растения, съдържащи германий, известен със своето противотумурно действие, са изключителна рядкост.
В малките плодчета беше доказано наличието на редица жизненоважни витамини – А, В1, В2, В3, В5, В8, С и Е, каротеноиди, флавоноиди, фитостероли, глюкозинолати и изоцианати и т. н. По съдържание на витамин С годжи бери превъзхожда около 500 пъти портокалите и лимоните!
Особено ценна съставка са откритите 22 полизахарида, съставляващи около една трета от масата на плодовете. Четири от тях са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките (особено тези на черния дроб и бъбреците) от губителното действие на свободните радикали. Според изследване, проведено под егидата на американското правителство, годжи бери е плод с уникално висока антиоксидантна активност, превишаваща три пъти тази на нара, почти десет пъти тази на боровинката и над двадесет пъти тази на портокалите. Само 10-15 гр. от плодовете на годжи бери са достатъчни, за да осигурят надеждна защита от рушителното действие на свободните радикали. Вижте още 10 причини да похапвате Годжи Бери...
Китайците твърдо вярват, че този плод удължава живота. Известният Ли Цин Юен, легендата за когото популяризира както годжи бери, така и женшена и за когото разказват, че е живял 252 години, е консумирал плода.
Ето какви основни елементи съдържа тази супер храна:
Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на рH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;
Бета-каротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бета-каротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата;
Зеаксантин – каротеноид, който има централно значение като пигмент в ретината;
Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото съдържание като при портокалите;
Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;
Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;
Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции;
Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций;
Калий – освен че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.
Наситеността на годжи бери с микронутриенти и фитохимикали го прави хранителна добавка с особено висока хранителна стойност и положително влияние върху кардио-васкуларните и възпалителни заболявания, някои форми на ракови заболявания, диабет, преждевременно стареене, дефицити в паметта, дегенеративни процеси, свързани със зрението, белодробни проблеми; умора, преумора, безсъние, замаяност и шум в ушите. Освен всичко супер храната помага за дълголетието и повишава либидото като естествен афродизиак.
Поради приятния им вкус плодовете могат да се консумират директно или да се поставят в храни и напитки. Препоръчителната дневна доза е не повече от 10 гр. (разделена на два приема сутрин и вечер на гладно) за период от 2-3 месеца. При гастрити и за регулиране на храносмилането плодовете се консумират направо. За понижаване на кръвната захар и кръвното налягане плодовете се заливат с гореща вода, запарват се и се консумират заедно с водния извлек. Обичайната доза е 10-20 гр. дневно, разпределени в 3 приема. Чаят от годжи бери се препоръчва за подобряване на зрението, а чаят от годжи и китайски лимоник – за пречистване на черния дроб и предпазване от затлъстяване.
Особено благоприятно въздействие върху целия организъм има чаят “осем съкровища", в който годжи бери се комбинира със зелен чай, фурми, жен-шен, хризантема, плод лунйен и небет шекер. Спиртните извлеци на годжи бери се препоръчват за подобряване на потентността.