Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Естествени ноотропни добавки за когнитивното здраве

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Естествени ноотропни добавки за когнитивното здраве


Нашето здраве е основният ни актив в живота. С добро здраве другите ни грижи в живота, като парите, взаимоотношенията и кариерата – стават по-лесни. Без добро здраве всеки аспект от живота ни става по-труден и продължителността на живота ни често се съкращава.

Името може да изглежда малко странно, но ноотропите са добавки за оптимизиране на умственото представяне. Не говорим само за енергията и мотивацията, които можете да получите от стимуланти като кофеина, въпреки че това може да помогне. Някои ноотропи също могат да подобрят времето за реакция, умствения фокус, когнитивната функция и нервно-мускулната комуникация.

Въпреки че ноотропите понякога се наричат ​​"интелигентни лекарства", това не е точно истината, защото ноотропите не повишават интелигентността Ви сами по себе си. Те помагат на Вашата нервна система да работи по-добре. Също така, "умните лекарства" не отчитат физическите ефекти, които ноотропите могат да имат.

Ноотропите могат да подобрят времето за реакция, умствения фокус, когнитивната функция и нервно-мускулната комуникация.Мозъкът е най-развитият орган в тялото. Може да абсорбира и обработва информация, да извършва милиарди изчисления в секунда, да Ви позволява да контролирате ежедневните телесни функции и движения, без да мислите за тях, и да съхранява спомени за цял живот. Никой съвременен компютър не може да се сравни с всичко това. Ноотропите са добавки, които могат да подобрят работата на мозъка при здрави хора. Здравето на мозъка е многостранна концепция, която включва способността за фокусиране, запомняне, учене, игра и поддържане на ясен и активен ум. Тези добавки могат да поддържат здравословна когнитивна функция, памет, креативност и мотивация. На всички етапи от живота е важно да се грижите за Вашия суперкомпютър – мозъка си, а ноотропите могат да помогнат за подобряване както на „софтуерните“, така и на „хардуерните“ компоненти на мозъка.

Въпреки че физическото здраве (сила, телесно тегло, холестерол и т.н.) е изключително важно, не бива да губите от поглед важността на емоционалното и психическото здраве.

Когато говорим за поддържане на добро здраве, автоматично се сещаме за посещение на фитнес залата. Но в днешния свят много от нас също трябва да работят усилено, за да поддържат (и подобрят) своето психично здраве. И точно като изграждането на мускули, има определени инструменти, които можете да използвате, за да поддържате мозъка си здрав.

Едно такова средство са ноотропите или „мозъчни добавки“. Тези продукти имат много имена: интелигентни лекарства, добавки за памет, когнитивни средства или може би дори просто „хапчета, които Ви правят по-умни“. но всички те се свеждат до една цел: да подобрим здравето на нашия най-важен орган: нашия мозък.

Ноотропите обаче могат еднакво да поддържат връзката между ума и тялото, връзката между ума и мускулите и атлетичното представяне. Ето няколко добавки, на които си струва да хвърлите по едно око...

Видове ноотропни добавки:

Ноотропите обхващат широк спектър от вещества, които подобряват мозъчната функция по един или повече начини. Например, лъвската грива често се използва за подпомагане на когнитивните функции и предотвратяване на деменция. В нашия онлайн магазин ще намерите L-Theanine, Bacopa Monieri, Alpha GPC, Huperzine A и Ashwagandha. Ние също предлагаме гинко билоба, ацетил L-карнитин, родиола роза, L-тирозин и много други.

1. Рибено масло

Рибеното масло се извлича от тъканите на мазната риба. Основните ползи за здравето на рибеното масло включват омега-3 мастни киселини като ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Омега-3 мастните киселини допринасят за нормалния растеж, развитие и мозъчна функция и намаляват физическия стрес. Тези киселини са класифицирани като есенциални, защото се нуждаем от тях за развитие. Набавяме ги от храната, тъй като тялото не може да ги произвежда сам.

Омега-3 мастните киселини имат потенциала да помогнат на мозъка през цялото му функциониране. При деца и юноши в училищна възраст, добавките с EPA и DHA могат да повишат концентрацията и бдителността, да подобрят правописа и да намалят хиперактивността. За хората между 20 и 40 години, EPA и DHA могат да помогнат за поддържане на емоционален баланс. За хората на средна възраст омега-3 мастни киселини в доза от 2200 mg на ден имат положителен ефект върху паметта и по-специално ще им помогне по-лесно да си припомнят местоположението на изгубените предмети.

За възрастни хора 2400 mg EPA и DHA могат да помогнат за подобряване на работната памет. Най-важното откритие от изследването е, че консумацията на омега-3 мастни киселини повишава подвижността на мембраната, без да уврежда мозъчните клетки в мембраната. Това подобрява предаването на импулси в мозъка. Консумирането на омега-3 мастни киселини (както и антиоксиданти) може да помогне за облекчаване на състоянието на оксидативен стрес, от който много клетки в нашето тяло, особено мозъчните, страдат през целия си живот. Този стрес е причина за много мозъчни заболявания.

2. Ресвератрол

Ресвератрол, вид полифенол, се намира в гроздето и червеното вино. Има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Ресвератролът предпазва растенията от UV радиация, химически стресови фактори и микробни инфекции. При хора с нарушена памет изследователите са открили високи нива на възпаление и реактивни кислородни видове. Поради своите противовъзпалителни свойства, ресвератролът блокира пътищата на възпалителната каскада в тялото и редовната консумация на храни, съдържащи ресвератрол, може да помогне за предотвратяване на когнитивния спад.

Систематичен преглед от изследователи Цицерон, Рушики и Банах установи, че редовната употреба на ресвератрол в продължение на 6 до 12 седмици води до подобрена мозъчна перфузия – способността на мозъка да получава достатъчно кръв, за да му осигури хранителните вещества и кислород, от които се нуждае, за да функционира. на пълна мощност. Намалената мозъчна перфузия поради плака в артериите, доставящи кръв на мозъка, се свързва с бърз когнитивен спад и деменция.

В допълнение, изследователите отбелязват, че приемането на ресвератрол в продължение на 26 седмици води до подобрена когнитивна ефективност при тествани субекти в сравнение с хората, приемащи плацебо. Изследователите също така откриха, че консумацията на ресвератрол помага на мозъка да комуникира с други части на тялото и подобрява способността му да използва глюкоза, основният източник на енергия за мозъка.

3. Гинко билоба

Екстрактът от гинко билоба, получен от изсушените листа на дървото гинко билоба, се използва в традиционната китайска медицина от близо 5000 години за лечение на различни заболявания. Проучванията показват, че консумацията на 120 mg екстракт от гинко билоба на ден при здрави хора може да им помогне да подобрят работната памет и способността да изпълняват задачи.

Една от причините екстрактът от гинко билоба да подобрява паметта е, че притежава антиоксидантни свойства, които вероятно са свързани и с невропротективни ефекти. Възможно е екстрактът от гинко билоба да помогне за увеличаване на освобождаването на невротрансмитери в мозъка, които изпращат информация и сигнали до различни части на мозъка.

Гинко билоба предпазва мозъчните неврони от оксидативен стрес и намалява увреждането на мозъчните клетки. Тъй като тези резултати са получени от проучвания върху животински модели, клиницистите трябва да оценят ефикасността на гинко билоба за предотвратяване на по-нататъшен когнитивен спад при хора, които вече го имат.

4. Кофеин

когнитивни ползи от ноотропите включват облекчаване на умствената умора, ускоряване на времето за реакция и подобряване на речевата плавност.Кофеинът е един от най-консумираните хранителни продукти в света и втората най-популярна стока в света след петрола. Най-често кофеинът се консумира под формата на кафе. Хората, които употребяват кофеин, знаят, че едно от основните му предимства е да се чувстват по-будни, възбудени, пъргави, бдителни и може би дори с повишена интелигентност. Кофеинът дава на хората енергия, тъй като има структура, подобна на тази на молекула, която пречи на рецепторите в тялото да сигнализират за необходимостта от почивка. Когато кофеинът се свързва с тези рецептори, той не позволява на мозъчните неврони и други регулаторни системи да почиват, което насърчава будността и възбудата.

Внимавайте да не прекалявате с кофеина, т.е. повече от 400 mg на ден или около четири чаши кафе. Твърде много кофеин може да причини нервност, безсъние през нощта и дори ускорен сърдечен ритъм, наречен аритмия. Имайте предвид, че получавате дневната си доза кофеин не само от кафе, но и от шоколад, чай, енергийни напитки и хапчета. Както при други вещества, умерената консумация остава ключът към максимизиране на ползите за здравето от кофеина.

Не заменяйте съня с кофеин, тъй като липсата на сън може да причини повече вреда, отколкото ползи от кофеина. Внимавайте какво добавяте към кафето или чая си, тъй като добавянето на твърде много захар или сметана или получаването на кофеин от подсладена сода може да отрече пълните ползи от веществото. Избягвайте прекомерната консумация на енергийни напитки, тъй като съдържанието на захар в тях надвишава препоръчителната дневна доза.

5. Креатин

Креатинът се произвежда естествено в тялото в резултат на аминокиселинна реакция. Той придоби популярност сред спортистите, защото стимулира снабдяването с енергия на мускулите и по този начин подобрява атлетичните постижения. Проучванията в лабораторията показват, че креатинът помага за задоволяване на повишените енергийни нужди на мозъчните клетки, а също така попълва основния енергиен източник на клетката - аденозин трифосфат (АТФ).

Добавката с креатин помага на здравите хора да подобрят краткосрочната памет и изпълнителната функция при разсъжденията. Други когнитивни ползи от креатина включват облекчаване на умствената умора, ускоряване на времето за реакция и подобряване на речевата плавност. Важно е да се отбележи, че тези резултати се получават при прием на креатин в доза от пет грама на ден. Нивата на креатин се колебаят в тялото на различните хора поради различни хранителни навици. Забелязано е, че вегетарианците повишават нивата на креатин в телата си с помощта на добавки, тъй като креатинът се намира предимно в месото и рибата.

6. Фосфатидилсерин

Мозъкът съдържа фосфолипидни съединения като фосфатидилсерин. Резултатите от тестовете показват, че приемането на 100 mg фосфатидилсерин три пъти на ден може да забави процеса на стареене и да подобри мозъчната функция. Доказано е, че фосфатидилсеринът подобрява способността за мислене и паметта при здрави хора на средна възраст.

7. Ацетил-L-карнитин

Тялото синтезира ацетил-L-карнитин от аминокиселини. Този ензим контролира метаболитните и енергийните функции. С напредване на възрастта паметта Ви се влошава и се чувствате по-малко бдителни, добавките с ацетил-L-карнитин могат да Ви помогнат. Доказано е, че добавката на ацетил-L-карнитин предотвратява свързаното с възрастта намаляване на мозъчната активност и подобрява способността за учене. При лека деменция или болест на Алцхаймер инструментът се използва активно за забавяне на влошаването на мозъчната функция.

8. Лецитин

Лецитинът подобрява уменията за учене и паметта, концентрацията, мисленето. Лецитинът съдържа фосфатидилхолин. Подобрява уменията за учене и паметта. Подобрява чернодробната функция и намалява риска от камъни в жлъчката. Доказано е, че лецитинът подобрява мозъчната функция и предотвратява деменцията.

Независимо дали искате да учите по-добре, да подобрите спортните си постижения, да работите усилено за следващото си повишение или просто да запазите разума си възможно най-дълго, здравословната диета с някоя от горните ноотропни добавки може да Ви помогне да постигнете целта си. Не забравяйте, че тези добавки няма да Ви дадат свръхчовешки сили. Те могат да подобрят ежедневните Ви задачи или да Ви помогнат да запомните по-често къде оставяте ключовете си.

Преди да се опитате да подобрите познавателните си способности, уверете се, че спите достатъчно, ядете богата на хранителни вещества диета и можете да управлявате стреса и да водите здравословен начин на живот. Не забравяйте, че ако започнете сутринта с чаша чай или кафе, вече сте приели ноотроп по-рано през деня. Ето защо, ако обмисляте да въведете подходяща хранителна добавка в ежедневния си уелнес режим, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и започнете да допълвате едно по едно.

Доколко реалистично е да се очаква от хранителните продукти да поддържат мозъчната функция? Във всеки случай можете да очаквате подобрение на притока на кръв към мозъка, което от своя страна има положителен ефект върху съня и будността, концентрацията, вниманието и работоспособността.

И разбира се, за нормалното функциониране на нервната система, не трябва да забравяме снабдяването с кислород (разходки на чист въздух), редуването на умствени и физически натоварвания, нормалния ритъм на съня (много е вредно да не заспите след сутринта). И можете да тренирате паметта си, като четете и запомняте прочетеното (например научаването на стихотворение с Вашето дете е също толкова добро за Вас, колкото и за него).

Естествени ноотропни добавки за когнитивното здраве Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™