Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Екзема: причини, видове, симптоми и методи на лечение

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Коса, кожа и нокти, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 23298 прегледа на този пост

Съдържание на Екзема: причини, видове, симптоми и методи на лечение


Екзема – всичко по темата!

По статистика около 10% от населението на нашата планета страда от един или друг вид екзема. Представете си само, че на този проблем се падат от 30 до 40 процента от всички болести на кожата. Ще се опитаме да обясним какви са причините за екзема и как да се борим с нея.

Какво е екзема?

Екземата е общо понятие за широк кръг остри и хронични възпалителни болести на кожата с неинфекциозен характер, съпровождащи се със сърбеж, зачервяване, възпаления и обрив.

Думата „екзема“ идва от гръцкия език, в превод означава „кипвам“ и е прекрасно описание на един от симптомите на това заболяване – обрив, който прилича на мехурчета с кипяща вода.

Симптомите на екземата

За екземата са характерни внезапните обостряния и ремисии. Днес например тя може неочаквано и във всеки смисъл ярко да заяви за себе си, а само след няколко седмици симптомите на екзема да изчезнат напълно и безследно.

Симптомите на екзема са сърбеж, суха и раздразнена кожа, обрив, цепене и лющене на кожата.

При децата екземата може да се появи на лицето, под брадичката или на гърдите. При възрастните най-често може да се забележи по врата, лактите, вътрешната страна на дланите и под коленете. При това екземата е много капризна и може да се прояви навсякъде и по всяко време. Съвсем не е задължително веднъж, да речем, появила се на лактите, да заразява само този участък от тялото.

Независимо че типичните прояви на екземата са зачервяването и обривът, които причиняват парене и сърбеж, това заболяване е многолико и може да заявява за себе си с най-различни симптоми. Ето само някои от тях:

 • Болезнено зачервяване на кожата с характерен сърбеж;
 • Мехурест обрив, който може да „мокри“ и да образува корички;
 • Мек или умерен сърбеж, който в някои случаи може да премине в сериозно възпаление на кожата;
 • Суха, цепеща се, лющеща се или втвърдяваща се кожа;
 • Жълти люспи по веждите и кожата на главата.

При диагностициране на екзема е важно да се има предвид, че симптомите и са много индивидуални, при всеки човек са различни. Можете да имате както само един от симптомите на болестта, така и всичките, взети заедно. И изобщо не е задължително един и същи вид екзема да има една и съща картина на проявление при двамата различни пациента. Единственият начин да разберете със сигурност дали проблемите Ви с кожата са екзема, е да си запишете час за дерматолог.

Видове екзема

Към момента е трудно да се определи единна класификация на екземата. Формите ѝ обикновено се определят в зависимост от мястото, характера и природата на възникване. 5 са най-разпространените форми на тази болест.

Атопичен дерматит

Термините „екзема“ и „атопичен дерматит“ често се използват като взаимосвързани понятия, но това не е съвсем вярно. Атопичният дерматит е тежка, хронична и често рецидивираща форма на екзема, чието развитие най-често е предизвикано от генетична предразположеност. Атопичният дерматит се характеризира със суха, цепеща се, люспеста кожа, съпроводена със зачервявания и сърбеж. Този вид екзема най-често се появява по сгъвките на ръцете, краката, врата, а също и в областта на гърдите. Причините за появата ѝ могат да са най-различни, от смяна на сезоните до алергии към прах и сапун. Стрес и хранителна алергия също могат да са причина за заболяването.

Контактен дерматит

Атопичен и контактен дерматит са видове екзема, които изискват лечение.

Контактният дерматит е вид екзема, която се проявява чрез червен сух обрив, който прави кожата леко подпухнала и причинява нетърпим сърбеж. По принцип обривът се появява при контакт с кожата с дразнител или вещество, което заради индивидуалните особености на всеки човек може да предизвика алергична реакция. От момента на контакт с алергена до появата на симптомите могат да минат както само броени минути, така и дни. Най-разпространените причинители на алергичния контактен дерматит са душ геловете, сапуните, перилните прахове, козметичните средства и дори бижутата. Към този списък можем да отнесем също и измиващите средства, избелващите, дезинфекциращите средства, а също и различни подобрители и пестициди.

Истинска екзема

Истинската, или както още я наричат идиоматична екзема, е класическа форма на проява на заболяването. Много трудно може да се установи конкретна причина за появата на този вид екзема. Тя възниква спорадично и без видими причини. Най-често тази екзема се проявява чрез малки възли обриви, пълни с прозрачна течност. Впоследствие могат да преминат в сълзящи ерозии, да се образуват корички, люспички и се съпровождат с неприятно усещане за парене и сърбеж. Ако всички тези симптоми се проявят едновременно, лекарите поставят диагноза истинска екзема. Освен това за този вид екзема е присъщ симетричният обрив. Ако обривите са се появили, да речем, по едната ръка, често се наблюдават и по другата.

Себорейна екзема

Себорейната екзема има тенденцията да се появява по участъците кожа, богати на мастни жлези. Въпреки че най-често себорейната екзема поразява кожата на главата, тя може да се появи и по и около врата, по веждите, носа, гърба, между лопатките и по горната част на гръдния кош. Този вид екзема се проявява под формата на мазни люспи с жълт или бял цвят. Въпреки че себорейната екзема е хронично състояние, при адекватно лечение може да се постигне продължителна ремисия.

Микробна екзема

Микробната екзема е алергична реакция на организма, която възниква на фона на отслабен имунитет при хронично инфектиране на кожата с бактерии, най-често стафилококови или стрептококови. По принцип микробната себорея се появява по порязани, натъртени места и дълго незарастващи рани и се проявява под формата на големи възпалени участъци, покрити с люспеста кожа, гнойни корички или сълзяща ерозия. Въпреки че микробната екзема може да се появи на всяко място по кожата, дори и по главата, най-често тя се появява по ръцете и краката.

Причини за появата на екзема

Въпреки общото мнение, екземата не е инфекциозно заболяване, затова няма как да се заразите с нея.

И макар че точните причини за появата на екзема не са известни, се смята, че тя може да се предизвика от реакция на прекалено чувствителната имунна система към определени външни дразнители, която се проявява с възпалителен процес на кожата под формата на зачервяване, обрив и сърбеж.

Причините за екзема могат да са много - генетична предразположеност, проблеми с ендокринната система, алергия към прах, стрес и други.

Резултатите от изследвания също сочат, че при някои хора, страдащи от екзема, съществува мутиране на гена, отговорен за създаването на филагрин – белтък, който помага да се поддържа здрава защитната бариера на епидермиса. Без достатъчно филагрин кожата започва да губи влага, да изсъхва и да се цепи, отваряйки по този начин вратата за бактериите и вирусите. Затова при много хора с екзема кожата е много суха и предразположена към чести инфекции.

Повечето специалисти са на мнение, че в основата на появата на екзема стои съвкупност от вътрешни и външни причини – хиперчувствителност на имунната система и причинители, които могат да включват следните фактори, и не само:

 • Генетична предразположеност;
 • Нарушена работа на ендокринната система на организма;
 • Нарушена работа на стомашно-чревния тракт;
 • Алергична реакция към възбудителите на гъбични и бактериални инфекции;
 • Алергична реакция към използваните средства с битова химия;
 • Прием на някои лекарствени препарати;
 • Алергична реакция към редица хранителни продукти;
 • Акари от домашния прах;
 • Стрес;
 • Преохлаждане;
 • Прегряване и негативното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Лечение и профилактика на екземата

Тъй като екземата е хронично състояние, трудно можете да се избавите от нея веднъж и завинаги. Ключът към запазване на доброто здраве се крие в облекчаването и предотвратяването на симптомите на екзема.

Специфичните начини за лечение за всеки пациент се подбират индивидуално, изхождайки от симптомите и вида на екземата. По принцип за елиминиране на вече появилите се симптоми дерматолозите препоръчват да се използват овлажняващи кремове, антихистаминови препарати, а при нужда и кортикостероидни средства за външно приложение. В някои случаи добър помощник в лечението на екземата може да се окаже светлотерапията.

Salcura предлага натурални козметични продукти срещу екзема, дерматит, псориазис, суха, чувствителна, проблемна кожа за деца и възрастни на топ цени.За профилактиката на екзема е необходимо, ако е възможно, да се идентифицират и изключат външните фактори, които са провокирали появата ѝ. Но не забравяйте, че при всеки човек екземата се проявява по различен начин, съответно и външните процеси, които са стартирали появата ѝ, са различни при всеки. При опит да разберете кой е стартиращият механизъм на екземата трябва да помните, че понякога тя не се проявява веднага след външното въздействие, а да проследите след колко време се е появила ще е проблем.

Затова, за да се минимизира рискът от възникване на екзема, трябва да промените някои неща в начина си на живот. На хората, склонни към възпаляване на епидермиса, не се препоръчва да пресушават кожата си, те трябва да пият много вода, да не злоупотребяват с горещите вани и душове и да внимават какви средства от битовата химия използват.

За да се избегне по-нататъшното разпространение на екземата, се опитвайте да не чешете засегнатата кожа и да ограничите контакта ѝ с материи, които могат да я раздразнят. Обличайте меки, от дишаща и естествена материя дрехи, най-добре от памук или лен. Избягвайте тъкани, които могат да провокират сърбеж, като козина и изкуствена коприна.

Важна крачка в профилактиката на екзема е здравословната диета. За да намалите риска от поява на симптомите, от хранителния си режим следва да изключите по възможност алкохола, кафето, консервите, пушените продукти, лютите ястия, царевицата и цитрусовите плодове.

Нещо, което със сигурност ще подейства в борбата със симптомите на екзема, са натуралните козметични продукти на Salcura, които при нас са на най-изгодни цени! Разгледайте и изберете подходящия за Вас от ТУК!

Нашето предложение е крем за екзема!

Това, което ние от Biomall.bg Ви предлагаме, е един натурален крем, който помага за екзема. Принципът на успешното действие на крема за екзема се крие в неговия състав - натурални растителни масла и екстрати и един особен минерал - зеолит. Става дума за крема от серията Bioskin на марката Salcura - Zeoredm - който чрез своите натурални съставки възстановява баланса на кожата, намалявайки сухотата и поддържайки доброто състояние на горните слоеве на кожата.

Избирайки Зеодерм, с този крем ще можете да облекчите състояния като екзема, псориазис, дерматит, лющеща се от прекомерна сухота кожа, да регулирате функциите на самата кожа да поддържа естественото си овлажняване, да се преборите с проблемната кожа.

Принципът на действие на крема за екзема от Salcura е да се поддържа добрата хомеостаза на кожата - да ѝ помогне по един естествен начин да балансира производството на кожни клетки и така да намали проявите на това състояние. Ефект се вижда още през първата седмица, като до месец е възможно симптомите на екзема изобщо да не личат - сърбежът, сухотата, лющенето, което се наблюдава при екзема - всичко това може да остане в миналото с този крем!

Zeorerm Крем За Екзема от Salcura

Крем Zeoderm, който предлагаме на специална цена, е предназначен за облекчаване състоянието на суха кожа, дерматит, псориазис, различни видове екземи, суха до много суха, лющеща се, чувствителна и проблемна кожа. Това е натурален крем за суха кожа, който ще повлияее положително върху влошеното състояние на кожата, ще балансира влажността и процесите а хомеостазата и ще намали проявите на екзема, независимо от кой вид е тя.

 • Зеодерм крем за Екзема на топ цена намалява възпалението, зачервяването, лющенето, сухотата и дразненето на кожата.Чрез редовното използване на крема за екзема ще осигурите правилна хидратация за Вашат кожа;
 • Кремът може да се използва толкова интензивно и толкова често, колкото имате нужда, защото съставът му е изцяло натурален;
 • Ще намали възпалението и сухотата, ще подпомогне регулирането на възстановителните процеси на кожата;
 • Натурален крем, който помага срещу псориазис, дерматит, екзема, прекомерна сухота на кожата, лющене, мехури, сърбеж, зачервяване и дразнене.
 • Облекчава бързо и за постоянно.
 • Zeoderm Крем за Екзема от Salcura - Натурална терапия за Вашата кожа е на ТОП цена само в Biomall.
 • Вижте повече за този уникален крем ТУК!

Защо Зеодерм е толкова добър?

Заради състава му! За разлика от традиционните методи за справяне с екземата, Zeoderm кремът съдържа само природни съставки, които няма как да навредят на кожата при третирането ѝ с него. Затова, независимо колко често ще го използвате, независимо какво е състоянието на поразената от екзема кожа, той може да бъде само полезен за Вас - без странични ефекти, без забранени съставки, без химикали! Крем за Екзема Зеодерм, който предлагаме на много изгодна цена, ще достави на кожата точно онези вещества, от които има нужда тя, за да се възстанови сама и да балансира собствените си процеси - подобрение се забелязва още през първите дни от неговата употреба!

Предимства на Зеодерм пред традиционните медоти за лечение на екзема:

 • Без странични ефекти от продължителна и/или интензивна употреба!
 • Без химикали и изкуствени съставки!
 • Натурален крем!
 • Конкурентна цена!
 • Със сила от природата!
 • Съдържа зеолит!
 • Овлажнява!
 • Балансира!
 • Подхранва!
 • Облекчава симптоми на възпаление на кожата - сърбеж, сухота, лющене, дразнене, зачервяване!

Това е едно ново, едно подходящо, едно правилно решение за справянето с екзема - Крем Zeoderm!

Опитайте и се убедете сами. Ако не сте доволни от ефекта на Зеодерм, ние от BioMall ще възстановим по-голямата част от сумата, която сте заплатили за него! Защото при нас всички продукти на Salcura са с 30-дневна гаранция.

Доверете се на Salcura - Натурална Терапия за Вашата Кожа!

Екзема: причини, видове, симптоми и методи на лечение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™