Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Домашният прах – причина за притеснение

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Домашният прах – причина за притеснение


Прахът вкъщи и неговите обитатели

В домашния прах живеят микроскопични кърлежи, които могат да бъдат повод за притеснениеКолко е хубаво да си изкараш вечер вкъщи, в любимото кресло, увит в топлото одеяло, с хубава книга или пред телевизора. Но много хора в тази ситуация могат да почувстват дискомфорт: запушване на носа, кашлица, дразнене на очите или сърбеж по кожата. Най-често причината за появата на тези симптоми е повишената чувствителност към алергените от домашния прах. Той се състои от частици хартия и материя, полени от растенията, попили по кожата на хората и животните, компоненти от битови химикали. Освен това във всеки грам прах живеят много акари, продуктите от чиято дейност са най-разпространения битов алерген.

Във всеки дом, освен хората, живее огромна колония от дребни организми – акари от домашния прах. Тези заселници са открити още през 17 век от учения, изобретателя на микроскопа, Антони Ван Льовенхук. През 1964 година, изследвайки подробно акарите от праха, учените открили, че тези същества се отнасят не към насекомите, а към паякообразните. Размерът на тези „особи“ е между 0,1 и 0,5 мм и живеят около 80 дни, като за това време женският акар успява да снесе около 60 яйца. Акарите от домашния прах са синатропни (живеят зависими само и единствено от хората) организми. Те обичат топлите помещения (20-25°С) с високо ниво на влажност на въздуха.

Акарите снасят много яйца по време на живота си и се множат много бързо

Най-любимите места за обитаване на тези същества в нашите домове са килимите, меката мебел, постелята, щорите, меките играчки. Хранят се с умрелите клетки на човешката кожа, които губим ежедневно достатъчно, за да могат акарите да се хранят )1,5-2 гр на ден), плесен и гъбички.

Учените са открили повече от 150 вида акари от домашен прах, но всички те могат условно да се разделят на три основни групи:

 • Най-голямата група са „пироглифидните“ или „дерматофагоидните“ акари, които се хранят със загинали частици епител и активно се размножават в домовете ни. Към същата група учените отнасят и хамбарните микрокърлежи, които живеят в почвата, в гниещите остатъци и хранителните продукти и развалят брашното и зърнените храни.
 • Към втората група се отнасят акарите-хищници, които се хранят с паякообразните от първата група
 • Третата група са праховите акари, внесени отвън. Веднъж влезли в дома ни, те не образуват собствена популация и загиват бързо.

Борят на акарите във всеки дом е наистина огромен: на 1 гр прах се падат от 10 до 10000 акара. В един матрак може да обитава огромна колония от акари от праха, които могат да достигнат до два милиона индивида! За една година популацията на акарите, обитаващи домовете, може да претърпи съществени промени: пикът на броя им е в периода от август до октомври, когато микроклиматът в помещенията е максимално благоприятен за техния живот и размножаване.

Влиянието на акарите от домашния прах върху човека

Акарите се хранят само с мъртвата тъкан на хората и животните и не хапят или жилятНезависимо от лошата им репутация, сами по себе си праховите акари не причиняват никаква физическа вреда на хората и животните – те не хапят и не жилят. Проведен експеримент доказва, че живата кожа е съвсем безинтересна за тях, харесва им да се хранят само със загиналата кожа на животните и хората. Учените са провели експеримент – специално са поставяли много акари върху жива кожа под превръзка и след няколко дни са ги откривали загинали от глад.

Най-голямата опасност, която носят е себе си акарите на домашния прах, е алергията, но не я предизвикват живите организми. Алергичната реакция при генетично предразположените хора към нея обикновено е предизвикана от контакт с храносмилателните ензими Der p1 и Der f1, с чиято помощ акарите от праха разграждат загиналите частички кожа на бозайниците.

Опасни са и хитиновите обвивки на мъртвите акари – попадайки заедно с въздуха в дихателните пътища на човека, те предизвикват дразнение на лигавиците. Чувствителността към алергените на микрокърлежите на домашния прах е неприятно и дори опасно заболяване, което предизвиква разновидности на всички видове алергии: контактна, дихателна и хранителна.

Алергиите към акари могат да се проявяват с алергичен ринит, атопичен дерматит, конюнктивит и друтиАкаровата алергия може да стане причина за:

 • Алергичен ринит
 • Респираторни алергии (група заболявания с алергично увреждане на различни отдели на дихателните пътища)
 • Бронхиална астма
 • Конюнктивит
 • Атопичен дерпатит
 • Риноконюнктивит
 • Дълбок акариазис (заболяване с алергично увреждане на храносмилателните органи) при попадане на акари и продукти от тяхната дейност в стомашно-чревния тракт
 • Оток на Квинке.

Проявата на симптоми на алергия от акари се определя от два фактора:

 1. Наличието на атопия – генетична предразположеност към алергии към прах, прахови акари, полени, пърхот.
 2. Количеството на акарите (и съответно алергените – продуктите на тяхната жизнена дейност). Малкото количество ( по-малко от 100 организма в 1 гр прах) е практически безопасно за човека, склонен към алергии; 500 акара на 1 гр прах може да стане причина за астматичен пристъп; 1000-2000 същества на 1 гр прах могат да предизвикат алергия или хронична хрема.

Какво да правим при възникване на алергия от акари?

За лечението на този тип алергия е необходим комплексен подход. С едното антихистаминно средство няма да се получи, трябва да се минимизира контактът с алергените – да се направят много неща за поддържането на хипоалергенни условия вкъщи.

 • За да се отървем от алергените от акарите трябва дс чистим редовно меката мебел и всичко останало със специални препаратиПри проява на чувствителност към акарните алергени на първо място трябва (ако е възможно) да се избавим от „прахосъбирачите“: килими, меки играчки, декоративни възглавници и табуретки. Желателно е мебелите да се избират без текстилна обвивка – дървена или кожена. Текстилните щори е добре да се сменят с алуминиеви, а книгите да се държат в плътно затворени шкафове.
 • Трябва меката мебел, килимите и постелите да се обработват регулярно със специални противоалергични средства, които неутрализират алергените от акарите
 • Да се намаляват колониите от прахови акари – за това има специални средства, които убиват акаритеакарициди, които влизат в състава на някои противоалергични средства. По-рано в състава на акарицидите влизаше натриев бензилбензоат, който ефективно изтребваше насекомите и паякообразните, но е токсичен за човека. В съвременните средства за обработка се използва бензилов спирт, който е безопасен за човека, но е ефективен срещу микрокърлежите. Обработката трябва да се провежда системно, тъй като след определено време акарите със сигурност ще се заселят отново в дома ни
 • Ефективни срещу кърлежите са и противоалергичните протектори за възглавници, одеяла и матраци, които не само че не пропускат алергените отвън, но и не пропускат загиналите кожни клетки във вътрешността на възглавницата или одеялото. По този начин лишава акарите от храна. Още един ефикасен начин да се унищожават акарите и да се премахват техните алергени е честото пране на температура не по-ниска от 60°С. Регулярното пране (не по-рядко от веднъж в месеца) трябва да се прилага и при принадлежностите за сън: одеяла и възглавници. Трябва да се отчете, че не всички материали, с които се пълнят тези принадлежности, могат да понесат пране на висока температура. Така че когато купувате, избирайте такива, за които е подходящо такова пране.
 • Пречистване на въздуха. Много невидими за човешкото око алергени се намират във въздуха, откъдето лесно проникват в дихателните пътища. За да пречистим въздуха, трябва постоянно да използваме специални уреди, предназначени за това.

Едно от условията за успешна профилактика на алергия от домашен прах е прането на високи температуриНие от Biomall.bg предлагаме за Вас някои модели на много изгодни цени в категорията ни „Уреди за здраве и красота“ – „Въздухопречистватели“.

Ако спазваме всички съвети, популацията на акарите от праха постепенно ще намалява, ще се намали контактът с алергените, което ще помогне да се изключи или минимизира вероятността от развитие на алергична реакция. Поддържането на хипоалергенен бит ще помогне съществено да се намали използването на антихистамини и ще повлияе благотворно върху състоянието на алергичния човек.

Профилактика на алергия към акари

Ако сте сигурни, че имате такава алергия или Вашите близки имат генетично предразположение към алергии или заболявания на дихателните пътища, трябва да провеждате профилактика за неутрализиране на алергените от акари и да се намалява популацията на акарите в дома Ви. Профилактичните действия включват регулярно почистване на помещенията, изпиране и обработване на текстилните изделия.

За да се предпазите от акарите може да си набавите специални калъфи за матраци и възглавници, които не допускат акарите да влязат в тяхТъй като акарите на домашния прах предпочитат да живеят в топъл и влажен микроклимат, трябва да се контролира нивото на температурата и влажността на въздуха с помощта на влагометър. При влажност на въздуха над 50% трябва да използваме специални влагоабсорбатори или битови изсушаващи въздуха средства.

Екскурзии и пътешествия

Хората, склонни към алергии към домашен прах и неговите акари, е добре да предприемат мерки за безопасност не само вкъщи. Когато тръгвате на почивка или в командировка, трябва да вземете със себе си защитни калъфи, чаршафи или спален чувал, които ще защитят надеждно дихателните Ви органи от контакт с алергените на праховите акари.

За защитата на децата, които страдат или са склонни към този тип алергия, трябва да си набавите комплект защитни калъфи за възглавница и одеяло, както и протектор за матрак за сън в детската градина и яслата.

Домашният прах – причина за притеснение Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™