Лятото наближава, а ние се подготвяме за него с пълни сили. Освен че активно планираме летните си ваканции, много от нас с нетърпение очакват сезона на късите дрехи, студените напитки и вкусните сладоледени изкушения.
Здравословното хранене обаче е особено важно през лятото, защото именно през този топъл и любим сезон ползите от него се отразяват не само върху организма, но и върху самочувствието ни. Макар да сме сигурни, че си мечтаете за апетитни и разхлаждащи сладоледи всеки ден, добре знаем, че редовната консумация на ледения специалитет може да се отрази зле на килограмите.
Ето защо предлагаме да изпробвате нашата рецепта за замразен йогурт с горски плодове, която е добра алтернатива на сладоледа. Освен уникално вкусен, този десерт е освежаващ, разхлаждащ и доста лек. Подходящ е както за десерт, който да сервирате на гостите си, така и за вкусно хапване в следобедните часове. А най-важното е, че с него можете да изкушите малки и големи. Искате децата Ви да се хранят здравословно, без да ги лишавате от дребните радости на ежедневието? Пригответе им домашен йогурт с плодове – обещаваме да стане любим на цялото Ви семейство!
Съставки:
(За 6 порции)
- Кисело мляко (с висока масленост) – 300 гр.
- Заквасена сметана – 200 гр.
- Ванилия – 1 бр.
- Мед – 3 супени лъжици
- Пудра захар – 3 супени лъжици
- Горски плодове – 400 гр.
Начин на приготвяне
Стъпка 1 – Подгответе плодовия сироп
Миксът горски плодове се смесва със захарта и се разтапя на умерен огън. След като сместа се охлади, се разбива в блендер до получаване на плодово пюре. Готовата смес се минава през фина цедка, за да се отстранят семките и остатъците от бучици, докато се получи наистина гладко пюре.
Стъпка 2 – Пригответе си йогурта
В стъклена купа се смесват медът, ванилията, киселото мляко и заквасената сметана. Бърка се до получаване на хомогенна смес.
Стъпка 3 - Замразете йогурта
Към получения йогурт добавете пюрето от горски плодове и отново разбъркайте много добре сместа. След като сте смесили добре двата компонента, оставете плодовия йогурт във фризер за около час и половина, за да стегне добре.
Стъпка 4 – Сервирайте
Преди да сервирате йогурта, го оставете на стайна температура за около 10 минути. Декорирайте с микс от замразени горски плодове, а по желание може да добавите и накакъв сироп за допълнителен плодов акцент.
Няколко малки трика за отлични резултати:
- Ако не Ви се намира пудра захар, можете да използвате и обикновена бяла кристална захар, която да разбиете предварително.
- Изберете подходящ съд, в който да излеете сместа, преди да я замразите, за да не се нарани стъклената купа от ниската температура във фризера.
- Използвайте микс от горски плодове. Винаги можете да изберете само къпини, боровинки или малини, но вкусът става наистина ненадминат, когато ползвате смес от няколко вида плодове.
- Използвайте замразени плодове. С тях вкусът става доста по-свеж, а и декорацията е прекрасна на вид, вкус и усещане.
- Използвайте кисело мляко с наистина висока масленост, за да получите желаната йогурт текстура.
Рецептата е наистина лесна и отнема само 10-тина минути за приготвяне, а поднасянето на десерта може да бъде доста ефектно и да впечатли всеки Ваш гост. А Вие имате ли любима рецепта за домашен йогурт? Споделете я с нас!