Много пъти сме чували, че пресните плодове и зеленчуци са най-добрите приятели на здравето. Защо обаче това е така? Плодовете и зеленчуците са източник на витамини, минерали и други активни биологични съставки, в това число биофлавоноиди. Биофлавоноидите са важен клас фитохимикали, които са важни както сами по себе си, така и от гледна точка на по-доброто усвояване на витамин С.

Какво трябва да знаем за биофлавоноидите?Консумацията на биофалваноиди ни помага да се борим с болестите.

Биофлавоноидите се съдържат в повечето пресни плодове и зеленчуци, ядките, подправките, шоколада, чая и виното. Те представляват голямо биологично семейство от около 5000 хидроксилирани полифенолни компонента, които се борят с оксидативния стрес и подпомагат растежа на клетките. Известни биофлавоноиди са кверцетин, който се съдържа в лука, генистеин – в соята, рутин, цитрусови флавоноиди, хесперидин.

Плюсове от консумацията на биофлавоноиди:

Разширени вени

Разширените вени се причиняват от различни фактори: продължителен застоял живот, наднормено тегло, продължителна работа на крак. Те са не само естетически, но и вътрешен проблем. Рутин е биофлавоноид, който може да подсили стените на вените Ви и да им помогне да бъдат здрави. Той намалява отока, зачервяването и болката във вените. Биофлавоноидът се съдържа в аспержите, цитрусите, боровинките.

Хемороиди

Статистиката сочи, че 75% от хората са страдали от хемороиди в даден момент в живота си. Проблемът може да бъде много неприятен и болезнен, но флавоноидите са естествен начин за справяне с проблема. Проучванията сочат, че биофлавоноидите са начин за подобряване на микроциркулацията, капилярния поток и цялостното състояние и тонус на вените и кръвоносните съдове.

Здраве за сърцето

Постоянната консумация и правилното количество флавоноиди може значително да подобри здравето на сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Хората, консумирщи достатъчно флавоноиди, са изложени на много по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Хепатит

Хепатит е заболяване, което причинява възпаление на черния дроб. Флавоноидът катехин, който се съдържа в зеления чай, помага възпалението на черния дроб да бъде превъзмогнато. Същото важи и за хроничния хепатит. Катехин може да се приема и като хранителна добавка – 2-3 пъти на ден в количество 500-750 мг.

Синини

Освен другите ползи ядките съдържат и биофлаваноиди. Синините по кожата се образуват, когато кръвоносен съд се спука под натиска на сила. Основните симптоми на сините са болка, обезцветяване на кожата и подуване. Биофлавоноидите са препоръчвани на хора, които имат склонност към често образуване на синини, заедно с витамин С. Флавоноидите заздравяват капилярите, което би намалило честото им спукване. 1000 мг витамин С на ден в комбинация с 100 мг рутин биха намалили появяването на синини и повторното им такова.

Алергии

Биофлавоноидът кверцетин, който се съдържа в лука, цитрусите, ананаса, е често използван за третиране на алергии и облекчаването на симптомите им. Кверцетин е естествен антихистамин и може да облекчи симптомите на сезонна алергия или алергии спрямо храната.

Високо кръвно налягане

Комбинацията от пресни плодове, зеленчуци, ядки, семена и вино е най-работещата хранителна комбинация срещу високо кръвно налягане и инфаркт.

Най-добрите източници на флавоноиди:

  • Плодове: Най-добрите източници сред плодовете са: цитруси, боровинки и плодове от дървета (ябълки, круши). Ягодите и гроздето са богати на флавоноида елагова киселина.
  • Зеленчуци: Всички зеленчуци са източници на флавоноиди. Но броколи, кейл, лук, чушки, спанак са най-добрите решения, когато искате да си осигурите високи нива на флавоноиди.
  • Подправки: Босилек, магданоз, мента, мащерка са източници на голямо количество флавоноиди. Канелата е също много добър източник.
  • Чай, шоколад, вино: Черният, зеленият и чаят ройбос са чудесен избор на напитки, когато става въпрос за флавоноидна консумация. Шоколадът, който съдържа голямо количество какао, е също полезен за здравето. И червеното, и бялото вино са източници на флавоноиди, но при червеното количеството е по-голямо. Виното и шоколадът, разбира се, се числят към забранените удоволствия и с тях не бива да се прекалява.
  • Ядки, семена, бобови: Соята, черният и кафявият боб, нахутът, пеканът, орехите, кашуто са богати на флавоноиди и са добро решение за ежедневен прием.