Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Коронавирус – симптоми и всичко, което трябва да знаете!

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 580 прегледа на този пост

Съдържание на Коронавирус – симптоми и всичко, което трябва да знаете!


Симптоми на коронавирус - как да го разпознаем?

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, причиняващи болести, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания, като Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV).

Коронавирусната болест 2019 (COVID-19) е нов щам, открит през 2019 г., и не е бил идентифициран никога досега при хора.

Коронавирусите са зоонотични, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни разследвания установяват, че SARS-CoV се предава от цивитни котки на хора, а MERS-CoV от дромедарни камили към хора. Няколко известни коронавируси циркулират при животни, които все още не са заразили хората.

COVID-19, MERS, SARS са от семейството на коронавируси, които поразяват авеолите в белите дробове.Честите признаци на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт. Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно готвене на месо и яйца. Избягвайте близък контакт с всеки, който показва симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане.

Защо вирусът и болестта имат различни имена?

Вирусите и болестите, които причиняват, често имат различни имена. Например, ХИВ е вирусът, който причинява СПИН. Хората често знаят името на заболяване, като морбили, но не и името на вируса, който го причинява (рубеола). Има различни процеси и цели за назоваване на вируси и болести.

Вирусите се назовават въз основа на тяхната генетична структура, за да се улесни разработката на диагностични тестове, ваксини и лекарствени средства. Виролозите и по-широката научна общност вършат тази работа, така че имената на вирусите се получават от Международния комитет по таксономия на вирусите (ICTV).

Болестите са наречени така, че да позволят дискусия относно превенцията, разпространението на болестта, преносимостта, тежестта и лечението. Имената на болестите официално идват от СЗО в Международната класификация на болестите (МКБ).

Международния комитет по таксономия на вирусите (ICTV) обяви „тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2)“ като име на новия вирус на 11 февруари 2020 г. Това име беше избрано, защото вирусът е генетично свързан с коронавируса, отговорен за избухването на SARS през 2003 г. Въпреки че са свързани, двата вируса са различни.

 Какво име използва СЗО за вируса?

От гледна точка на рисковите комуникации, използването на името SARS може да има нежелани последици по отношение на създаването на излишен страх за някои групи хора от населението, особено в Азия, която през 2003 година беше най-много засегната от SARS. Поради тази причина и други СЗО започна да се отнася към вируса като „вирус, отговорен за COVID-19“ или „вирус COVID-19“, когато комуникира с обществеността. Нито едно от тези обозначения не е предназначено да замени официалното наименование на този вирус, както е договорено от ICTV.

Основни защитни мерки срещу новия коронавирус

За превенция на коронавирус 2019 мийте ръцете си често и използвайте дезинфектанти, спазвайте дистанция между Вас и други хора.Повечето хора, които се заразяват cronavirus, изпитват леко неразположение и се възстановяват, но може да бъде по-тежко за други. Погрижете се за здравето си и пазете другите, като направите следното:

  • Мийте ръцете си често! Редовно и старателно почиствайте ръцете си с дезинфектант или ги измивайте със сапун и вода. Миенето на ръцете си със сапун и вода или използването на дезинфектант убива вирусите, които може да са попаднали на ръцете Ви.
  • Поддържайте социално дистанция! Поддържайте поне 1-2 метра разстояние между себе си и околните. Защо? Когато някой кашля или киха, пръска малки капчици течност от носа i/или устата си, които могат да съдържат вирус. Ако сте твърде близкo, може да вдишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако човекът, който кашля, има заболяването.
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата! Ръцете докосват много повърхности и могат да се замърсят с вируса. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да навлезе в тялото Ви и да Ви разболее.
  • Практикувайте дихателна хигиена! Уверете се, че Вие и хората около Вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава да покриете устата и носа със свити лакът или тъкан, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваната тъкан незабавно. Следвайки добра респираторна хигиена, Вие предпазвате хората около Вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.
  • Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано! - Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ. Следвайте указанията на местния здравен орган.

Митове за коронавируса

COVID-19 вирусът може да се предава само в райони с горещ и влажен климат

Коронавирус не умира на топло, не се предава чрез ухапване от комари и не можете да се предпазите с вземането на гореща вана.От доказателствата досега вирусът COVID-19 може да се предава във всички области, включително райони с горещо и влажно време. Независимо от климата, вземете защитни мерки, ако живеете в или пътувате до район, с доказан COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често миете ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са на ръцете Ви, и избягвате инфекция, която би могла да се случи след като докоснете очите, устата и носа си. 

Студеното време и снегът могат да убият новия коронавирус

Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или други заболявания. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5°C до 37°C, независимо от външната температура или времето. Най-ефективният начин да се предпазите от новия коронавирус е като често почиствате ръцете си с втриване на дезинфектант или ги измивате със сапун и вода.

Вземането на гореща вана предотвратява новата коронавирусна болест

Вземането на гореща вана няма да Ви попречи да хванете COVID-19. Нормалната Ви телесна температура остава около 36,5°C до 37°C, независимо от температурата на Вашата баня или душ. Всъщност вземането на гореща вана с изключително топла вода може да бъде вредно, тъй като може да Ви изгори.

Новият коронавирус може да се предава чрез ухапвания от комари

Към днешна дата няма информация или доказателства, които да подсказват, че новият коронавирус може да се предава от комари. Новият коронавирус е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразеният човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка или носен секрет. Избягвайте близък контакт с всеки, който кашля и киха.

А има ли нещо, което може да облекчи сиптомите на coronavirus 2019, както и отговори на най-често задаваните въпроси по темата за COVID-19 може да откриете >>> ТУК!

Коронавирус – симптоми и всичко, което трябва да знаете! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™