Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

16 грешки, които могат да Ви оставят без зъби (буквално!)

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 119 прегледа на този пост

Зъбите са по-важни, отколкото си мислим!

Още в ранното детство са ни казвали, че за да бъдат зъбите ни здрави и красиви, трябва да ги мием по два пъти на ден, да се опитваме да ядем по-малко сладко и периодично да ходим на зъболекар. Но можем да допускаме много неочевидни грешки, чиито последици са болести и дори загуба на зъби. Тук ще Ви разкажем за най-разпространените грешки…

1. Вредните навици

При неправилно използване на зъбите може да се наруши тяхното здраве.Тук се има предвид не алкохолът и пушенето (което, разбира се, също не се отразява положително върху здравето на зъбите ни), а това, което на научен език се нарича парафункция. По-просто казано, когато не използваме зъбите си по предназначение. Например да дъвчем химикалката, постоянно да надуваме или свиваме бузите си, да си прехапваме устните и езика, постоянно да плюем през зъби, да отваряме със зъби бутилките, да белим семки и т.н. В някои случаи вредният навик води до увреждане на зъбите, в други – до нарушаване на захапката.

2. Неправилно подбраната паста за зъби

Например не трябва да използваме паста с високо съдържание на флуор в детска възраст или в регион, където във водата го има в достатъчни количества. Прекалено голямото съдържание на флуор може да доведе до отслабване на емайла и поява на петна по зъбите. Пастата трябва да се избере от стоматолог, вземайки предвид особеностите на точно нашите зъби.

3. Неправилното миене на зъбите

Опитите да изчистим зъбите си като в рекламите или както са ни учили бабите ни, тоест да вземем четката и да четкаме насам-натам, няма да доведат до нищо добро. Добре ще е да посетим някой урок по хигиена, където да ни обяснят как да се грижим правилно за устната си кухина.

4. Използването само на обикновена четка

Това вече не е миналият, ами по-миналият век. Трябва да използваме съвременни средства за хигиена: електрически четки, конец за зъби… Наборът за всеки човек се избира индивидуално от зъболекаря. Например, ако имате мост, трябва да използвате специален вид конец, който премахва остатъците от храна под протезата. Освен това не забравяйте за професионалното почистване 1-2 пъти годишно.

5. Постоянният стрес

За здрави зъби трябва да спазваме правилата за миене на зъбите и да използваме подходящи четка и паста за зъби.

Има поговорка, че всички болести са от нерви, освен кариесът. Но това не е съвсем така. Заради постоянното напрежение и вълнения може да се развие скърцане със зъби или стискане на зъбите в стресови ситуации. Това, на свой ред, води до претоварване на целия челюстно-лицев апарат, появат на напуквания и клиновидни дефекти на шийките на зъбите.

6. Прекаленото използване на вода за уста

Особено с антибактериална. Манията постоянно да се борим с появата на микроби не води до нищо добро. В устната кухина присъства естествена микрофлора, където е пълно с непатогенни микроби, тоест с такива, които не предизвикват заболяване, а точно обратното – правят така, че на патогенните им е по-трудно да оцеляват. По-просто казано, когато премахваме всички добри микроби, на лошите ще им е по-лесно да се заселят в устната ни кухина. Освен това разтворите, които съдържат кислородни радикали или други активни вещества, могат да доведат до промяна в цвета на зъбите – пожълтяване. Добре е да използваме водата за уста умерено и ако имаме специална нужда от това.

7. Редуване на горещо и студено

Първо да ядем сладолед, после да изпием чаша топъл чай, а след това – пак сладолед. Тези промени в температурата, разбира се, могат да се отразят негативно върху състоянието на зъбния ни емайл.

8. Газираното

Тук става дума не само за сладките газирани напитки, но и за всякакви газирани питиета. Системната употреба на газирано заради високата киселинност води до значително разрушаване на твърдите тъкани на всички зъби.

9. Игнорирането на загубата на зъб

За здрави зъби трябва да избягваме консумацията на газирано и да не редуваме топло и студено.

Често хората си мислят, че ако са изгубили един зъб, който не се вижда, не е станало нищо кой знае какво. Можем да си ходим и така. Но в резултат на това страдат останалите зъби: съседните на липсващия се накланят, противоположните на него се надигат и съответно се оголват шийките им. В крайна сметка се появява кариес на корените, а това вече води до вадене на зъби!

10. Непроходимите мъдреци

Дори и да не се възпаляват и не Ви притесняват по принцип, трябва да се премахнат. Там засяда храна, която започва да гние. Заради тези процеси рискувате да изгубите съседните на мъдреците си зъби. А те изпълняват дъвкателна функция.

11. Неподменената навреме пломба

Дори и да не Ви притеснява зъбът, пломбата не се е счупила и „поведението“ ѝ е перфектно много години вече, това не значи, че всичко е наред. Има такова понятие като вторичен кариес, който се развива под пломбата. Той е много коварен: съвсем не се вижда. Освен това, както и всичко друго, пломбите се износват. Затова след 4-5 години трябва да обмислите за обновяване в тази насока.

12. Игнорирането на неправилната захапка

Ако не са Ви криви зъбите, естетичният въпрос не Ви вълнува. И с неправилна захапка си живеете вече 20 годинки, само че мащабът на проблема при Вас ще е колосален. Оправянето на захапката е важно не само от естетична гледна точка, но и за по-дългото функциониране на зъбите. Неправилното им положение води до разрушаването им заради прекаленото натоварване.

13. Опитите да избелим зъбите си сами

Не е препоръчително да избелваме зъбите си в домашни условия, най-добре е да се възползваме от професионално избелване при зъболекар.Някой ни е препоръчал някакво чудо от аптеката и ние решаваме да си направим белоснежна усмивка сами. Дори и това средство да е предназначено за домашна употреба, по-добре да не рискуваме. Избелването на зъбите е много сериозна процедура, която трябва да се прави само от професионалист, да е под негова отговорност и контрол. Ако ще си избелваме зъбите сами у дома, то нека да е само след специална инструкция от специалист и след много внимателен анализ на емайла на зъбите ни. Методите за избелване под една или друга форма се отразяват на минерализацията на зъбите. Ако не е достатъчна в нашия случай, тази процедура може да влоши много нещата.

14. Игнорирането на временната болка

Много хора се надяват, че ако е спряло да ги боли, значи всичко е наред. Ще Ви разочароваме. Това значи, че болестта прогресира и е преминала в по-сериозна форма. Дори и ако ни е боляло само ден, а след това цял месец не сме имали никакви проблеми.

15. Преценката състоянието на зъбите само при външен преглед

Ако само са ни прегледали външно и са натиснали зъбите ни някаква пръчка, а след това са ни казали, че всичко е наред, веднага изникват въпроси. Медицината е много напред вече. Има рентгенови снимки, компютърни томографии, кариес маркери, специални камери, електронни тестове за определяне състоянието на зъбите. В стоматологията днес има огромен избор от различни видове диагностика. На око много неща не се виждат. А след това става ясно, че се развива някакъв патогенен процес от дълго време.

16. Игнорирането на зъболекарските препоръки

Или налагането на лечебен план, съставен по данните от рекламите и статиите в интернет. Ако не сте стоматолог с приличен опит зад гърба си, вероятно този план е грешен. Например, предложили са Ви да си сложите коронка, а Вие сте настоявали за пломба. При това зъбът е разрушен на повече от 50%. Това е доста рисковано: много голямата пломба може да доведе до това остатъкът от зъба да се разпадне, което да доведе до ваденето му. Затова е много важно да слушате препоръките на специалистите. Ако лекарят се съгласи с лечението, съставено по Вашия план, помислете 10 пъти, преди да седнете на стола му.

16 грешки, които могат да Ви оставят без зъби (буквално!) Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™