Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Всичко за аминокиселините

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3939 прегледа на този пост

Съдържание на Всичко за аминокиселините


Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселините всъщност са молекули, които съдържат амини и карбоксилна група (без да става прекалено задълбочено). Имат важна функция като „изграждащи блокове” на протеина, които изграждат почти всички клетки в живите организми. Аминокиселините имат най-различни ефекти върху метаболизма.

Колко вида аминокиселини има?

Аминокиселините са общо 20 на брой, като можем да ги разделим на две групи: Есенциални и Неесенциални.

  • Изолевцинът спада към групата на аминокиселините с разклонена верига (BCAA’s).Есенциалните са т.нар. незаменими аминокиселини и за тях се знае, че тялото не може да ги синтезира – те се набавят от храната. Есенциалните аминокиселини (ЕАА’s) са 8 на брой: Изолевцин, Левцин, Лизин, Метионин, Фенилаланин, Треонин, Триптофан и Валин. Всяка една от тези аминокиселини има специфична функция в тялото и трябва да се набавя с храненето.
  • Неесенциалните са заменимите аминокиселини и тялото ги синтезира и може да се освободи от някоя за производството на друга, от която се нуждае повече в момента. Заменимите аминокиселини са 12 на брой и тъй като организмът ги синтезира, обикновено няма нужда да се набавят допълнително чрез прием. Тялото може да разгради някоя от тях, за да произведе друга, по-необходимна при определен процес. Тези са: Аланин, Аргинин, Аспаргин, Цистеин, Глутамат, Глутамин, Серин, Тирозин,  Глицин, Хистидин, Пролин и Аспартат.

В тази статия ще Ви запознаем подробно с Есенциалните незаменими аминокиселини:

Левцинът е още една от верижно разклонените аминокиселини.Изолевцинът спада към групата на аминокиселините с разклонена верига (BCAA’s). Другите аминокиселини от тази група са валинът и левцинът. Изолевцинът, приет след тренировка, има важна роля за мускулното изграждане и възстановяване. Тази аминокиселинае необходима за образуването на хемоглобина. Друга негова задача в организма е да балансира нивата на кръвната захар и енергийните нива. Изолевцинът подпомага съсирването на кръвта и участва в метаболизма и регулацията на тимуса, слезката и хипофизата. Той може да помогне в лечението на неврологични разстройства, при загуба на апетит и анемия. 

Левцинът е още една от верижно разклонените аминокиселини. Неговата задача е да балансира изолевцина. Важен е за много процеси в тялото, понеже може да забави разграждането на протеина, да увеличи протеиновия синтез, да запази мускулния гликоген и да поддържа положителен азотен баланс. Благодарение на всичко изброено до тук и на многото ползи от левцина, може да ни стане ясно защо е толкова предпочитан от всички спортисти. Левцинът може да се използва за диагностика и лечение на внезапна хипергликемия при децата; също така може да се използва и като терапевтично средство при световъртеж и като тонизираща хранителна добавка.

Валинът също е необходим за мускулното изграждане и възтановяване, но освен това и запазва положителен азотен баланс.Това е третата от общо трите аминокиселини с разклонена верига. Валинът също е необходим за мускулното изграждане и възстановяване, но освен това и запазва положителен азотен баланс. Аминокиселината Валин се използва като енергиен източник и по време на тренировка тя запазва мускулния гликоген. Ниските нива на Валин могат да доведат до дисбаланс и дисфункция на централната нервна система, водещ до треперене на крайниците. Аминокиселина с разклонена верига като валин често се използва при лечението на заболявания като чернодробната недостатъчност. В допълнение, валинът може да изпълнява функцията на терапевтично средство, което ускорява лечението на рани.

Лизинът е аминокиселина, която подпомага производството на карнитин. Лизинът в тялото играе важна роля за усвояването на калция, оказва подкрепа при образуването на колаген. Колагенът се използва при образуването на костите, сухожилията и хрущялите. Лизинът участва в състава на черния дроб и и жлъчния мехур, а това подобрява метаболизма на мазнините, регулира епифизната жлеза, млечните жлези, жълтото тяло на яйчниците и предотвратява деградацията на клетките. Лизинът като основна есенциална аминокиселина стимулира развитието на мозъка. Често се наблюдава дефицит на лизин заради това, че се разгражда при преработването на храната в организма и не се съдържа в големи количества в зърнените култури. Недостигът на лизин се изразява в появата на умора, отпадналост, гадене, повръщане, световъртеж, загуба на апетит, косопад, неспособност за концентрация, раздразнителност, кръвоизливи в очната ябълка, забавяне на растежа, анемия и проблеми в репродуктивната сфера. Хранителните добавки с лизин могат да се приемат след препоръка на лекар. Препоръчителният прием на ден за лизин е 10 mg при деца и 3000-9000 mg на ден за възрастни. 

Метионинът е съставна част на хемоглобина, тъканите и серума.Метионинът е съставна част на хемоглобина, тъканите и серума. Той има важни функции, които се изразяват в това да подпомага слезката, панкреаса и лимфата. Метионинът е една от трите аминокиселини, необходими на тялото да произведе креатин. Освен това е необходим на тялото за разграждането на мазнините, подпомага храносмилателната система и също така може да елиминира тежките метали от организма. Метионинът има действие, много доближаващо се до това на антиоксидантите.

Метионинът е незаменима аминокиселина, която съдържа сяра и е пряко свързана с метаболизма на различни серни съединения. Дефицитът на метионин може да доведе до липсата на апетит, възпрепятстване на растежа или застой в процеса на покачване на теглото. Недостигът на тази аминокиселина увеличава натрупването на желязо в бъбреците и черния дроб и т.н., което може да доведе до чернодробна некроза или фиброза.
Метионинът също така има детоксикиращи свойства и може да се използва при превенцията и лечението на чернодробни заболявания като хроничен или остър хепатит и цироза и др. Аминокиселината метионин действа още, като премахва токсичността на някои вредни субстанции като арсен, хлороформ, въглероден тетрахлорид, бензен, пиридин, хинолин и др. Метионинът подобрява вида на кожата, прави ноктите по-здрави и спира косопада. Метионин ще намерите в ядки, риба, месо, чесън, боб, леща, спанак и др.

Фенилаланинът като една от есенциалните аминокиселини в човешкия организъм, когато бъде усвоен от тялото, една част от него се използва за синтез на протеини, а другата се преобразува в тирозин при реакция с тирозин хидроксилаза в черния дроб, а след това се преобразува и в други биологично активни вещества. Друга важна роля на фениланина е да неутрализира загубата на функцията на бъбреците и пикочния мехур. Освен това може да стимулира положителния азотен баланс и действа като метаболитен прекурсор на тирозин. Едно от състоянията, при които се среща недостиг на някои от ензимите, разграждащи фенилаланина, се нарича Фенилкетонурия (РКU). Именно затова хора с РКU трябва да намалят до минимум приема на аспартам и други съдържащи фенилаланин продукти.

  • Лизинът е аминокиселина, която подпомага производството на карнитин. Треонин

Треонинът може да преобразува някои видове аминокиселини, за да се поддържа баланс. В състава на треонинът се съдържа хидроксилен остатък, който води до задържане на вода в кожата. Треонинът, в комбинация с олигозахаридна верига, действа, като защитава клетъчната мембрана и подобрява синтеза на фосфолипиди и окисляването на мастните киселини. При преработката на Треонин се получават лекарства, които подпомагат развитието на човешкото тяло и устойчивостта му срещу чернодробна стеатоза. Освен всичко друго Треонинът действа като антибиотик с висока ефективност с ниска алергичност. Често бива използван като имуностимулант, подпомагащ развитието на тимусната жлеза. 

Треонин може да се приема, ако искате да подобрите функцията на черния дроб, сърдечно съдовата система, централната нервна система и имунната система. Аминокиселината заздравява по-бързо раните, подпомага изграждането на зъбния емайл и костите. Треонин ще намерите в меса, риба, млечни продукти, яйца, банани и моркови.

Триптофанът е важна аминокиселина, която подпомага производството на ниацин и серотонин. А серотонинът е познат с това, че подобрява съня и настроението. Триптофанът от своя страна спомага за производството на стомашен и панкреатичен сок. Той може да бъде преобразуван във важен невротрансмитер в човешкия мозък – 5-хидрокситриптамин, познат още като серотонин, който играе роля ,подобна на тази на норадреналина и адреналина, увеличава продължителността на съня. Когато съдържанието на 5-хидрокситриптамин в мозъка намалее, настъпват анормално поведение, умопомрачение, халюцинации и безсъние. Освен това 5-хидрокситриптаминът има силен ефект на вазоконстрикция (спазъм на кръвоносните съдове). Той може да се намери в много тъкани, в това число в тромбоцитите и в клетките на чревната мукоза. При нараняване кръвотечението от малките съдове спира в резултат на освобождаване на серотонин от тромбоцитите. Триптофанът може да помогне при гадене и освен това действа като антиконвулсивно средство, регулатор на стомашната секреция, протектор за стомашната лигавица и като силно антикоматозно средство. Храни, които са добри източници на триптофан, са пуешко, телешко, млечни продукти, риба, кафяв ориз, соя и фъстъци, шоколад, овес, банани и фурми.

Всичко за аминокиселините Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™