Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Пролетна алергия или сенна хрема - симптоми, причини, диагностика!

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 330 прегледа на този пост

Съдържание на Пролетна алергия или сенна хрема - симптоми, причини, диагностика!


Не всеки ще се съгласи, че пролетта е чудесно време от годината. За някои хора радостта от първите топли слънчеви дни е засенчена от връщането на алергиите през пролетта.

Според статистиката най-малко 40% от населението на света страда от пролетни обостряния на алергични заболявания. Пиковата честота настъпва през април - май.

Основната причина за пролетни алергии е прашецът на растенията, който е почти невидим с просто око. Той се разпространява на големи разстояния заедно с въздушните течения, като се утаява на всякакви повърхности.

Експертите отбелязват, че все повече хора се сблъскват с пролетна алергия, която се появява не само поради цъфтящи растения, но поради фактори като хронични стресови ситуации, нездравословна диета и отслабена имунна защита.

Общо има три вида алергии: контактна, дихателна и хранителна. Списъкът с алергени включва фактори като прах, плесен, вълна, химикали, лекарства, храна и цветен прашец.

В зависимост от вида на дразнителя, човек може да се сблъска с болестта целогодишно или сезонно, както в случая с пролетни алергии.

Как да се справим с този проблем, с кого да се свържем и какви лекарства ще Ви помогнат да се насладите на пролетта без симптоми на алергия? Ще говорим за това по-долу.

Причини и симптоми на алергиите:

Полинозата е широко разпространено сезонно хронично заболяване, причината за което е прашец от цъфтящи растения, които се опрашват от вятъра - други имена на сенна хрема са поленова алергия, поленова астма, пролетен катар.Алергиите през пролетта се причиняват главно от цветен прашец от растения, които цъфтят през април и май. Симптомите на поленова алергия (която между другото има свое име - сенна хрема) са почти винаги еднакви:

 • тежка назална конгестия и многократно кихане (понякога до 5-6 пъти подред);
 • зачервяване на очите, подуване на клепачите и сълзене;
 • суха кашлица и болки в гърлото;
 • сърбеж в очите, гърлото, носа и ушите.

На пръв поглед симптомите са подобни на обикновената настинка, но имат характерни черти. Първо, хрема и други симптоми обикновено продължават повече от 2 седмици. На второ място, във ветровити дни алергията се влошава максимално, тъй като най-високата концентрация на полени е във въздуха, а в дъждовните дни, напротив, има забележимо облекчение, тъй като въздухът се изчиства от цветни алергени. Трето, симптомите се влошават, когато сте на открито, а когато сте у дома или на закрито – симптомите се успокояват.

Полинозата е широко разпространено сезонно хронично заболяване, причината за което е прашец от цъфтящи растения, които се опрашват от вятъра. Други имена на сенна хрема са поленова алергия, поленова астма, пролетен катар.

В някои случаи може да се прояви под формата на кашлица, хрипове, задух и пристъпи на астма, чак до развитието на бронхиална астма. За някои хора от време на време хрема, сърбеж и сълзи, които текат от очите, са неудобни, но изглежда не са нещо сериозно. Всъщност това не е така. Полинозата е опасна, защото може да провокира развитието на бронхиална астма. При първите признаци на заболяването трябва да посетите алерголог и да следвате всички негови препоръки по отношение на медикаментозното лечение, храненето, начина на живот.

Пролетните алергии засягат главно лигавиците:

Алергичен ринит

Най-честата проява на алергична реакция, която включва хрема, запушване на носа („запушен нос“), кихане, затруднено носно дишане, сърбеж на небцето и гърлото. В допълнение, хремата може да причини проблеми със съня и многобройни нощни събуждания и в резултат на това чувство на "умора" през деня.

Пролетен конюнктивит

Пролетно възпаление на конюнктивата, въпреки името си, не се появява непременно през пролетта. Възпалението се изразява в оток на конюнктивата на окото (прозрачната лигавица, която покрива повърхността на очната ябълка и вътрешността на клепачите), сърбеж, отделяне и усещане за парене в очите. В някои случаи е възможно да се идентифицира алергенът, причиняващ възпаление.

Алергична (бронхиална) астма

Около 90% от децата и 70% от възрастните, които имат астма, всъщност страдат от алергична астма, което е само един от честите симптоми на респираторна алергия.горните дихателни пътища, причиняващи сезонен алергичен ринит, синузит, назофарингит, ларингит и лигавични лезии на съседни области;

Според лекарите заболяването е наследствено. Ако и двамата родители страдат от сенна хрема в семейството, тогава шансовете на детето да срещне една и съща патология са 50%, ако единият от родителите е 25%.

Следните фактори също допринасят за развитието на пролетни алергии:

- неблагоприятна екологична ситуация в региона;

- наличие на друг вид алергия, например храна;

- вредни условия на труд;

- хронични патологии на бронхопулмоналната система;

- слаба имунна защита.

Има поне 50 подвида дървета, храсти и треви, които могат да имат неблагоприятен ефект върху човешкото тяло чрез сезонния процес на опрашване. Те включват бреза, дъб, върба, клен, липа, пелин, детелина, пшеница и много други.

Кога да очаквате сенна хрема?

Според сезона има три пикови периода на сенна хрема:

 • пролет (април-май), която се причинява от прашец на върба, бряст, пепел, клен, елша, орех, дъб, леска, бреза и други храсти и дървета;
 • пролет-лято (май-август), което причинява прашец на синя трева, царевица, таралежи, райграс, житна трева, тимотейска трева, тръстикова трева, власатка, ръж и други зърнени треви, както и липа, смърч, бор, елда, живовляк, глухарче;
 • лято-есен (август-октомври), причинени от прашец от пелин, коприва, амброзия, киноа и други плевели. В нашата зона сенната хрема се среща най-често и е по-тежка за полените на дърветата.

Потърсете лекарска помощ, ако усетите симптоми на сенна хрема!

Най-честата проява на алергична реакция, която включва хрема, запушване на носа („запушен нос“), кихане, затруднено носно дишане, сърбеж на небцето и гърлото.Най-добре е, разбира се, ако подозирате пролетна алергия, свържете се с алерголог. В края на краищата само той може да установи специфичен алерген, въз основа на който да предпише най-добрия вариант на лечение и да премахне симптомите.

Диагностиката на алерген се извършва с помощта на тест за алерген, т.е. малко количество алерген се инжектира под кожата. След това се оценява реакцията към инжекцията, в резултат на което се установява наличието или отсъствието на алергии. Вторият вариант е кръвен тест, благодарение на който се установява количеството антитела към определен алерген.

Какво може да ни помогне при пролетните алергии?

Обикновено лекарствата за поленова алергия могат да бъдат разделени на 3 групи:

 • сложни антихистамини, които понижават нивото на хистамини в кръвта - това са точно веществата, които се произвеждат по време на алергии и провокират реакцията на организма под формата на хрема, кихане и други симптоми;
 • лекарства срещу оток на лигавиците - премахват симптома на оток на носните проходи, поради което хремата преминава и дишането е по-лесно;
 • офталмологични продукти - за премахване на сърбеж в очите, сълзене, подуване и зачервяване.

Изборът на лекарства зависи от симптомите и силата на тяхното проявление, следователно, ако алергията е доста тежка, по-добре е да се свържете с алерголог, за да изберете оптималния вариант на комбинацията от лекарства.

Важно е да запомните: не трябва да толерирате симптомите на алергии, защото това не само влошава Вашето благосъстояние и настроение, но е и вредно за организма. Затова овладейте алергиите си и се насладете на пролетните си разходки!

Диагностика на пролетната алергия

Кожният тест е прост и много точен диагностичен метод. Трябва да се извършва преди и след обостряне на алергично заболяване. Специалистът прилага минимално количество дразнители (прашец) върху специално направени разрези по кожата. След това лекарят следи реакцията на организма и поставя подходяща диагноза.

Кръвен тест за общ имуноглобулин Е. Ако нивото му е повишено, говорим за наличието и тежестта на алергиите.

Кръвен тест за специфичен имуноглобулин Е. Диагностиката се извършва във връзка с потенциален алерген. В зависимост от резултата му лекарят прави необходимите заключения.

Сезонно лечение на алергия

Въпреки факта, че алергиите са доста често срещани през пролетта, експертите все още не са разработили лек за това. Основното лечение е насочено към намаляване на производството на хистамин в организма и премахване на атаките на алергична кашлица.

Лекарите препоръчват на хората, страдащи от пролетни алергии, по време на обостряне на заболяването, да се спазват няколко прости правила.

Лекарите препоръчват на хората, страдащи от пролетни алергии, по време на обостряне на заболяването, да се придържат към следните прости правила:

 • по време на цъфтежа на растенията, т.е. в самия сезон на заболеваемост, вземете ваканция и напуснете района на пребиваване за максимално възможно време, отивайки в санаториум или до морето;
 • ако пътуването е невъзможно по някаква причина, препоръчително е да излизате навън възможно най-рядко, ако е необходимо - трябва да носите слънчеви очила, най-безопасното време за разходка е вечерните часове или след дъжд;
 • не можете да отваряте прозорци в жилищните помещения, може да се използва климатик за циркулация на въздух, а ако той липсва, отворите трябва да бъдат покрити с влажна марля, която да се сменя на всеки 2 часа;
 • трябва да вземате душ всеки ден, да измивате ръцете и лицето си възможно най-често, не можете да изсушите дрехите си на балкона.

По време на обостряне на заболяването не се препоръчва използването на козметика и парфюмерийни продукти, използване на билкови отвари и алкохол, както и потенциални алергени - цитруси и сладкиши. Освен това трябва да се избягва никотинът.

Лечението за всеки човек ще бъде строго индивидуално. Много зависи от тежестта на алергията и нейните характеристики, състоянието на тялото. Но има общи принципи, които помагат за справяне с клиничните прояви на заболяването - говорим за превантивна имунотерапия.

Този метод се основава на въвеждането на алерген в нарастваща доза в човешкото тяло, така че да спре да реагира на него в бъдеще. Това е доста ефективна терапевтична техника, но тя ще бъде ефективна само ако лицето може редовно да посещава медицинския кабинет в продължение на няколко седмици за имунотерапевтични процедури. Спазването на това правило е гарантиран шанс да забравите за пролетната алергия завинаги.

При тежки алергии специалист може да предпише лекарства, съдържащи хормони.

Пролетна алергия или сенна хрема - симптоми, причини, диагностика! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™