Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Лечебните свойства на Ашваганда – една от най-мощните аюрведични билки!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Лечебните свойства на Ашваганда – една от най-мощните аюрведични билки!


Ползите за здравето на Ашваганда за много и за състава на растението и неговата история Ви разказахме в първата част на статията: ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА АШВАГАНДА ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО. Тук ще разгледаме някои по-специфични ползи на индийския жен шен - Ашваганда

В исторически план корените на ашваганда се използват за лечение на артрит, запек, безсъние, кожни заболявания, стрес, стомашно-чревни разстройства, диабет, нервни разстройства, треска, ухапвания от змии, загуба на паметта и различни други състояния. Листата, семената и дори плодовете са били използвани за лечение на различни заболявания. Нека ги разгледаме един по един.

1. При тревожност

Ашваганда се класифицира като адаптоген, което означава, че помага на тялото да се адаптира към стреса. Тя може да подобри мозъчната функция и да помогне в борбата със симптомите на тревожност и депресия. Няколко контролирани проучвания при хора показват, че тази билка може да намали симптомите при хора със стрес и тревожни разстройства. В 60-дневно проучване на хора с хроничен стрес, групата на ашваганда отчита средно 69% намаление на тревожността и безсънието, в сравнение с 11% в групата на плацебо.

Ако сте подложени на стрес в ежедневието си, можете да използвате традиционното аюрведично масло за масаж на тяло с ашваганда като една от ключовите съставки, които облекчават стреса, изтощението, напрежението и болката в тялото.

Ашваганда блокира вредните ефекти на излишния кортизол и стимулира GABA рецепторите.

Клиничните изпитвания потвърждават, че ашваганда има мощни анксиолитични и анти-тревожни ефекти, които могат да намалят както общата, така и социалната тревожност при пациенти с диагноза генерализирано тревожно разстройство.

Един от най-обещаващите ефекти на ашваганда е способността му да защитава и поддържа цялостното здраве и благополучие чрез понижаване на нивата на кортизола "хормон на стреса". Доказано е, че 60-дневен прием на ашваганда ефективно намалява нивата на кортизол при пациенти с хроничен стрес. Това е много важно откритие, тъй като високите нива на кортизол са свързани с много негативни ефекти върху здравето, от отслабена имунна функция и костна плътност до наддаване на тегло, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

2. Ноотропни ефекти

Има изследвания върху ашваганда, които показват подобрена памет и концентрация. Със сигурност обаче е известно, че тревожността може да бъде основен фактор за когнитивния спад, който значително влошава концентрацията, фокуса и паметта.

Стресът и депресията влияят негативно на телесните системи, включително и на самия мозък. Намаляването на тревожността и нормализирането на стресовите реакции са ключови за максимизиране на когнитивните функции. Хората, които изпитват чувство на тревога или депресия, могат да се възползват най-много от когнитивните ефекти на ашваганда.

3. При възпаление

Възпалението е нормалната реакция на организма към състояния като инфекция, токсини и нараняване. При нормални условия тялото произвежда противовъзпалителен отговор за възстановяване на баланса. В случаите на хронично заболяване обаче тялото не може да регулира възпалителния отговор. Резултатът е хроничен дисбаланс и хронична болка.

Има много аюрведични билки, които могат да помогнат в борбата с персистиращото възпаление. Ашваганда е една такава билка, за която е доказано, че е ефективна за намаляване на възпалението. Билковият чай Ашваганда, направен от листата, помага при възпаление.

4. Либидо, тестостерон и здрави сперматозоиди

Ашваганда подобрява мъжкото либидо, тестостерон, повишава издръжливостта и силата. Мъжка сексуална дисфункция и безплодие: Проучване при 46 мъже, всички с нисък брой сперматозоиди, показа забележителни резултати след тримесечен режим от 675 mg ашваганда дневно. В края на проучването резултатите на участниците, приемащи ашваганда, оказват увеличение на броя на сперматозоидите с 167%, увеличение на обема на спермата с 53% и повишаване подвижността на спермата с 57%.

5. За профилактика и лечение на акне

Коренът от ашваганда има както антибактериални, така и антимикробни свойства, които предпазват кожата от инфекции или акне. Също така повишава нивото на колаген в кожата, което предотвратява стареенето. Ако страдате от акне, трябва да опитате натурални маски за лице Ashwagandha. Тази билка може да помогне при лечението на акне и черни точки, намалява белезите, подобрява тонуса на кожата и спира възпалението.

6. За здравето на сърцето

Ашваганда има много ползи за сърцето, включително лечение на висок холестерол, високо кръвно налягане, болка в гърдите и различни други сърдечни заболявания. Включването на прах от Ашваганда във Вашата диета помага за поддържане на здравето на сърцето.

Ашваганда има много ползи за сърцето, включително лечение на висок холестерол, високо кръвно налягане, болка в гърдите и различни други сърдечни заболявания. 7. За борба с инфекциите и повишаване на имунитета

Ашвангандата успокоява и омекотява възпалената или чувствителна кожа. Поради това е идеален за чувствителна кожа на бебета. Можете дори да използвате естествения сапун на бебето с Ashwagandha като една от ключовите съставки.

6. Срещу рак

Някои проучвания показват, че аферинът, който е съставна част на ашваганда, помага да се индуцира апоптоза, която допринася за смъртта на раковите клетки.

Той също така предотвратява растежа на нови ракови клетки по няколко начина. Смята се, че Vithaferin насърчава образуването на реактивни кислородни видове (ROS) в раковите клетки, като по този начин нарушава тяхната функция.

Изследванията също така показват, че ашваганда може да помогне за лечение на различни видове рак, включително рак на гърдата, белия дроб, дебелото черво, мозъка и яйчниците. В едно такова проучване плъхове с тумори на яйчниците, третирани само с алфарин или в комбинация с противораково лекарство, показват значително намаляване на растежа на тумора. Счита се също, че лечението предотвратява разпространението на рак в други органи.

7. За лечение на болестта на Алцхаймер

Изследователите установили, че Ашваганда инхибира производството на бета-амилоидни плаки. Тези плаки, за които се смята, че са фатални за мозъчните клетки, растат в мозъка на хора с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

В Националния център за мозъчни изследвания (NBRC) учените провели тестове върху мишки с болестта на Алцхаймер. След няколко дни лечение когнитивните функции на мишките се подобряват значително. В края на месеца мозъчната им функция се нормализира и амилоидните плаки, които присъствали в мозъка на мишките, били намалени.

Изследванията показват, че вместо директно да променя мозъчната химия, ашваганда повишава нивата на протеин в черния дроб, който изчиства мозъка от амилоид.

8. Помага за тонизиране на кожата и укрепване на мускулите

Ашваганда е една от ключовите съставки в известното аюрведично масло от бала (известно още като Dhanvantaram Tailam). Това класическо аюрведично лечение е предназначено да облекчи болката, умората и да повиши енергията и имунитета. Изследванията показват, че ашваганда укрепва мускулите и повишава еластичността на кожата, което помага за предотвратяване на стрии.

9. Лечение на безсъние

Ашваганда има хипнотични свойства, което означава, че е отлично решение за тези, които страдат от безсъние. Изпийте чаша прах от ашваганда, смесен с мляко, преди лягане, за да Ви помогне да се отпуснете и да спите по-добре.

Повечето добавки със свойства против тревожност могат да повлияят на качеството на съня. Ашваганда има успокояващ ефект, който помага на хората с безсъние. В едно проучване участниците са приемали 1200 mg ашваганда два пъти дневно. Резултатите показват 66,9% подобрение в качеството на съня.

10. Лечение на астма

Астмата е дихателно разстройство, което може да причини задух, кашлица и конгестия в гърдите. Ако страдате от астма, Ashwagandha може да бъде естествено лекарство за Вас. Има много фактори, които могат да предизвикат астма като прах, прашец, стрес, безпокойство, замърсяване и др. В различни аюрведични текстове се споменават различни лечения за астма при деца и възрастни. Това включва използването на аюрведични лекарства и билки и промени в начина на живот. Корените на ашваганда, когато се консумират редовно, намаляват стреса, което от своя страна помага при дихателни заболявания.

11. Лечение на язва

Различни проучвания показват, че ашвагандата може да бъде естествено средство за лечение на язва. Стомашните язви са язви, които могат да се развият от увреждане на лигавицата на стомаха. Стресът, както психологически, така и физически, също може да увеличи риска от развитие на язва. Ашваганда може не само да лекува, но и да намали риска от развитието на язви. Изследванията също така показват, че ашваганда, самостоятелно или в комбинация с други билки, може да намали нивата на стомашната киселина в стомаха, като по този начин предотвратява образуването на болезнени язви.

12. Повишена издръжливост

В днешния забързан живот често се чувстваме изтощени и уморени. Нездравословният начин на живот и диетата могат да намалят Вашата издръжливост и да Ви накарат да се чувствате изтощени. Ако Ви е трудно да се справите с ежедневните задачи или Ви липсва издръжливост, ашваганда е правилното решение за Вас. Ашваганда помага на тялото да задържа и поддържа жизнена енергия през деня, което насърчава здравия и спокоен сън през нощта. Това също така увеличава цялостната Ви способност за упражнения и работа.

Поредица от проучвания при здрави мъже установява, че тези, които приемат 300 mg до 1250 mg ашваганда ежедневно, показват измерими подобрения в мускулната сила и размер.

13. Лек за витилиго

Витилиго е състояние, което причинява обезцветяване на кожата на петна. Това се случва, когато клетките, произвеждащи пигменти, или умрат, или престанат да функционират. Медицинското лечение може да помогне за намаляване на симптомите, но това състояние не може да бъде напълно излекувано. Ашваганда може значително да намали състоянието, когато се консумира редовно.

Ашваганда може да Ви помогне да намалите и поддържате теглото си.

14. Борба с диабета

Справянето с диабета е предизвикателство, тъй като трябва да промените начина си на живот и да включите нов режим на лечение в ежедневието си. Най-разочароващата страна на този режим са страничните ефекти на всички лекарства, които приемате. Но аюрведичните лекарства трябва да лекуват, без да оставят след себе си никакви странични ефекти. Известно е, че напълно лекуват болестите и Ви дават по-здраво тяло и ум.

В случай на контрол на диабета, Ashwagandha работи, като регулира производството на инсулин в тялото. Тя стимулира секрецията на инсулин в кръвта, подобрявайки разграждането на кръвната захар. По този начин кръвната Ви захар остава ниска, когато консумирате екстракти от ашваганда за значителен период от време. Ашваганда може също да повлияе на общия метаболизъм на тялото за по-добро изхвърляне на отпадъци и цялостно здраве. Той се оказа особено ефективен за хора с диабет тип 2.

15. Подобряване на здравето на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е орган, разположен в задната част на врата. Преди да говорим за това как ашваганда може да излекува щитовидната жлеза, е важно да разберем различните видове нарушения на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът е заболяване на щитовидната жлеза, характеризиращо се с ниски нива на тиреоидни хормони, докато хипертиреоидизмът е свързан с високи нива.

Чрез увеличаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4, Ашваганда може да играе роля в управлението на хипотиреоидизма, но да влоши симптомите на хипертиреоидизъм. Следователно се препоръчва да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемете ашваганда за лечение на състояния, свързани с щитовидната жлеза.

16. Помага при отслабване

Непрекъснато ли се притеснявате от напълняване? Ашваганда може да Ви помогне да намалите и поддържате теглото си. Докато ашваганда се предлага и под формата на капсули, препоръчително е да я консумирате като прах, направен от изсушени листа на ашваганда.

Можете да смесите една чаена лъжичка прах от ашваганда в чаша мляко и да добавите малко мед към нея. Можете също да добавите кардамон за подобряване на вкуса, засилване на метаболизма и подобряване на храносмилането.

Управление на теглото: Проучване при 52 пациенти с хроничен стрес установява, че две дневни дози от 300 mg ашваганда водят до значително намаляване на стреса и апетита за храна, както и до намаляване на кортизола и телесното тегло. Също така, това растение убива и намалява синтеза на мастни клетки, което помага в борбата с наднорменото тегло.

Лечебните свойства на Ашваганда – една от най-мощните аюрведични билки! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™