Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Витамин А и нашето здраве

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Витамини и минерали | Все още няма коментари. | 3181 прегледа на този пост

Съдържание на Витамин А и нашето здраве


Витамин А са група от мастно-разтворими съединения, които могат да бъдат диференцирани в две категории, в зависимост от това дали източникът на храна е от животински или растителен произход: витамин A в храните от животински произход се нарича "заготовка на витамин А или ретинол", той е една от най-активните форми на витамин А. Витамин А в плодовете и зеленчуците се нарича "провитамин А каротеноид", който може да се разпадне на ретинол в тялото, каротеноидът "бета-каротин" най-ефективно се превръща в ретинол, което го прави важен витамин А.

Здравословни функцииВитамин А са група от мастно-разтворими съединения.

Достатъчният прием на витамин А (ретинол) е от съществено значение за:

  • процеса на зрението (особено през нощта);
  • растежа и развитието – той участва в генетичното регулиране на клетките и образуването на тъканите, програмирането и комуникацията, необходими за възпроизвеждането и за правилното развитие на ембриона в утробата;
  • имунната функция – помага за защита срещу инфекции чрез осигуряването на ефективност на механичните бариери (например кожата), и увеличаване на производството и ефикасността на защитните клетки (например лимфоцитите);
  • мъжки и женски репродуктивни органи.

Европейският орган за безопасност на храните потвърждава ползите за здравето от хранителния прием на витамин А, които допринасят за:

  • нормалната клетъчна диференциация;
  • нормално развитие и функция на имунната система;
  • поддържането на нормална кожа и лигавици;
  • поддържането на нормалното зрение;
  • нормалния метаболизъм на желязо.

Намаляване на риска от някои заболявания

Рак

Към настоящия момент съществуват малко доказателства за хора, които чрез увеличен прием на естествен (в храната) или изолиран (в хранителни добавки) витамин А са намалили риска от рак на гърдата или белия дроб.

Витамин А се използва успешно за предотвратяване на очни заболявания.Очни болести

Витамин А се използва успешно за предотвратяване на очни заболявания като ксерофталмията например, която може да прогресира до слепота.

Кожни заболявания

Високите дози витамин А (ретинол) са били използвани успешно за лечение на наследствено заболяване на очите (ретинитис пигментоза) и симптомите на някои тежки кожни заболявания (псориазис и акне).

Препоръки за прием

Препоръчителната дневна доза на витамин А варира в зависимост от възрастта, пола, рискова група и други критерии, прилагани в отделните страни: 700-1000 микрограма (мкг) ретинол на ден за мъжете, 600-800 мкг за жените.

Дефицит

Недостигът на витамин А обикновено се дължи на недостатъчен прием на храни, богати на витамин А или бета-каротин – предшественикът на витамин А. Най-ранните симптоми на дефицит на витамин А е отслабеното зрение.  Хората, които попадат в рисковите групи с дефицит на витамин A, са предимно бременни и кърмещи жени, новородени, деца с чести инфекции, възрастни хора и хора, които избягват храни от животински произход.

ИзточнициНай-богатият източник на витамин А сред храните е черният дроб.

Най-богатият източник на витамин А сред храните е черният дроб, също така и яйчният жълтък, пълномасленото мляко, маслото и сиренето. Провитамин А каротеноидите (например бета-каротин) се съдържат в морковите, спанака, броколите, тиквата, кайсиите, пъпеша и палмовото масло.

Безопасност

Тъй като витамин А се складира в черния дроб, големите количества, приети за кратък период от време, в крайна сметка могат да надвишават капацитета за съхранение в черния дроб и да доведат до нежелани ефекти, като например увреждане на черния дроб, аномалии на костите и болки в ставите.

Риск при бременност

Нормалното развитие на плода изисква достатъчен прием на витамин А. Въз основа на проучвания върху животни с ретиноева киселина се доказва, че консумацията на високите дози ретинол по време на бременност може да доведе до малформации на новороденото.
 

 

Витамин А и нашето здраве Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™