Витамин А са група от мастно-разтворими съединения, които могат да бъдат диференцирани в две категории, в зависимост от това дали източникът на храна е от животински или растителен произход: витамин A в храните от животински произход се нарича "заготовка на витамин А или ретинол", той е една от най-активните форми на витамин А. Витамин А в плодовете и зеленчуците се нарича "провитамин А каротеноид", който може да се разпадне на ретинол в тялото, каротеноидът "бета-каротин" най-ефективно се превръща в ретинол, което го прави важен витамин А.
Достатъчният прием на витамин А (ретинол) е от съществено значение за:
Европейският орган за безопасност на храните потвърждава ползите за здравето от хранителния прием на витамин А, които допринасят за:
Към настоящия момент съществуват малко доказателства за хора, които чрез увеличен прием на естествен (в храната) или изолиран (в хранителни добавки) витамин А са намалили риска от рак на гърдата или белия дроб.
Витамин А се използва успешно за предотвратяване на очни заболявания като ксерофталмията например, която може да прогресира до слепота.
Високите дози витамин А (ретинол) са били използвани успешно за лечение на наследствено заболяване на очите (ретинитис пигментоза) и симптомите на някои тежки кожни заболявания (псориазис и акне).
Препоръчителната дневна доза на витамин А варира в зависимост от възрастта, пола, рискова група и други критерии, прилагани в отделните страни: 700-1000 микрограма (мкг) ретинол на ден за мъжете, 600-800 мкг за жените.
Недостигът на витамин А обикновено се дължи на недостатъчен прием на храни, богати на витамин А или бета-каротин – предшественикът на витамин А. Най-ранните симптоми на дефицит на витамин А е отслабеното зрение. Хората, които попадат в рисковите групи с дефицит на витамин A, са предимно бременни и кърмещи жени, новородени, деца с чести инфекции, възрастни хора и хора, които избягват храни от животински произход.
Най-богатият източник на витамин А сред храните е черният дроб, също така и яйчният жълтък, пълномасленото мляко, маслото и сиренето. Провитамин А каротеноидите (например бета-каротин) се съдържат в морковите, спанака, броколите, тиквата, кайсиите, пъпеша и палмовото масло.
Тъй като витамин А се складира в черния дроб, големите количества, приети за кратък период от време, в крайна сметка могат да надвишават капацитета за съхранение в черния дроб и да доведат до нежелани ефекти, като например увреждане на черния дроб, аномалии на костите и болки в ставите.
Нормалното развитие на плода изисква достатъчен прием на витамин А. Въз основа на проучвания върху животни с ретиноева киселина се доказва, че консумацията на високите дози ретинол по време на бременност може да доведе до малформации на новороденото.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: