Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

За самолечението и достъпността на лекарствата

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 802 прегледа на този пост

Съдържание на За самолечението и достъпността на лекарствата


Не се лекувайте сами!

От появата на първите допотопни лекарства под формата на стрити корени и билкови отвари е минало много време. Съвременните таблетки, капсули или инжекции се различават доста от онези средства, използвани в зарята на медицината. Но пациентите днес предпочитат не да ходят на лекар, а да лекуват повечето си болежки и нарушения в здравето, а дори и сериозните болести, сами, вкъщи, заровили нос в разни статии и предписвайки си сами определени препарати. Защо да се каляваме, да укрепваме имунитета си или да провеждаме профилактика на някакви си болести, след като в аптеките можем да си купим два блистера, които лекуват всичко? Но толкова ли е безопасно това, защо самолечението е страшно?

Всемогъщи таблетки или просто бизнес?

Лекарствата не лекуват всичко и не винаги се налага да използваме медикаментиЗаради развитието на фармацевтичния пазар населението все повече е „на хапчета“ и други форми на лекарствени препарати. Днес можем да намерим във всеки дом средно по 10-20 различни лекарства, а повечето хора поне по два пъти на месец ги използват за премахване на някакви неприятни симптоми. Таблетките се използват за лечение на практически всички проблеми със здравето – от леки и напълно преминаващи без медикаменти състояния (тежест в корема след обилно похапване или главоболие например) до сериозни хронични заболявания с усложнения.

Много пациенти отиват в аптеката за поредната опаковка таблетки, защото са доверчиви или защото ги мързи. Рекламите на различни медицински препарати и други лечебни „инструменти“, обещаващи да премахнат всички проблеми със здравето ни, са по телевизорите ни едва ли не през половината от рекламното време. Повечето от хората, които ги гледат, мислят, че производителите на таблетки са загрижени за здравето на пациентите, а печалбата от продажбите е просто един приятен бонус. В реалния живот обаче не е съвсем така. На някои от „владетелите“ във фармацевтичния бизнес им е изгодно хората да боледуват и да си купуват хапчетата им отново и отново, здравето на населението не им е особено важно, а печалбата – много им е важна. Едва ли можем да им се сърдим, производството на хапчета също е бизнес и на някои производители им е интересна преди всичко печалбата.

Ние не сме по-малко виновни: пренебрегваме профилактиката

Лекарствата не винаги са ефективни и безопасниНе трябва да се сърдим само на фармацевтичните компании. За много от проблемите със здравето ни сме си виновни сами. Отдавна се знае, че най-доброто лечение за повечето болести е тяхната профилактика. Но много често хората просто ги мързи да се занимават със себе си, да станат по-рано сутринта, да направят физзарядка, а вечерта да се навечерят, без да преяждат, да излязат на разходка, вместо да легнат пред телевизора. Не по-малко важна е профилактиката на заболяванията, свързани с нерационалното хранене: затлъстяване, диабет, атеросклероза, гастрит. Но даже и да знаят колко е полезна здравословната храна, много хора все пак се хранят с фастфууд, полуфабрикати и преяждат всеки път. А след това са принудени да приемат хапчета, които поне малко ще облекчат обработването на тази тежка храна. Малко са тези, които се грижат за профилактиката на инфекции с помощта на ваксини, каляване и системно укрепване на имунитета. По-лесно е да си лежим на дивана, да вярваме на рекламите и да си пием хапчетата „срещу грип и ОРВИ“. Защо да мислим за профилактика на витаминен дефицит, разнообразявайки менюто си със зеленчуци и плодове, ако във всяка аптека продават десетки видове поливитамини?

Лекуват ли болестите, безопасни ли са?

Масово хората приемат постоянно лекарства за неща, за които няма нужда от медикаментиДа, разбира се, че има болести, при които няма как да не използваме медикаменти. Например тежки микробни инфекции, при които приемът на антибиотици е необходимост, за да не се развият опасни, смъртоносни усложнения. Но съвсем не всички болести се лекуват само с медикаменти, за много от тях от значение са режимните действия, диетите, профилактичните въздействия или елиминационните мерки (при алергии например). Но по екраните на телевизорите ни и страниците на рекламни медицински брошури, в някои медицински сайтове ни убеждават, че няма смисъл да се напрягаме, пием едно хапче и ни минава.

И много хора вярват в това, макар че не всички лекарства са с доказана ефективност и лекуват болести. Постоянно се провеждат изследвания за ефективността и безопасността на препаратите, при това не само от самите фармацевтични компании, доста от които имат интерес резултатите да са добри, но и от независими експерти и асоциации. В крайна сметка точно резултатите от независимите изследвания са притеснителни: съвсем не всички препарати са ефективни в лечението на болестите, да не говорим, че някои от тях вредят повече, отколкото помагат.

Ако добавим и потенциално възможните странични ефекти, индивидуалните реакции, рискът от алергии, ситуацията става още по-неприятна. А повечето изследвания, правени от производителите, съобщават за висока ефективност, безопасност и минимум странични негативни ефекти. И това е разбираемо, бизнесът и печалбата са преди всичко за много от тези производители.

Ефективност, странични ефекти на лекарствата

Проблемът за влиянието на лекарствата върху организма е комплексен и голяма роля в това играе самолечението. Препаратите имат определено въздействие върху тъканите в тялото, понякога е силно и изразено, заради което може да са опасни, ако се използват безконтролно. В много страни смъртността в резултат на странични ефекти от лекарствата е една от основните разпространени причини, заедно с рака, сърдечните болести и травмите. Но тези данни рядко се споделят с обикновения пациент, те се знаят от лекарите, фармацевтите, а обикновените хора си купуват лекарства от аптеките и ги приемат при различни болежки.

В доста случаи небрежността, с ковто хората с „букет“ от хронични заболявания пият хапчета „за глава“, „за настинка“, „за кашлица“, е опасна. Запознаването с инструкцията към лекарствата при повечето хора се ограничава само с раздела „Дозировка и начин на прием“. Малко са тези, които ще прочетат раздела за страничните действия на медикамента и за противопоказанията. Пък и защо, винаги сме ги ползвали и не е имало никакви проблеми, как може да ни навреди една таблетка изведнъж?

Защо във верижката „лекарство-пациент“ е необходим лекар?

Само лекар може да определи правилния медикамент за лечение на дадено състояние след поставяне на правилна диагноза

Много пациенти се чудят защо, ако ги боли глава или стомах, трябва да ходят на лекар, при положение че е много по-лесно да идат в някоя аптека, да си купят аналгетик или лекарство за корем, да го приемат и да забравят за проблема. Но това е грешно мислене. Болката не е болест, това е симптом, чрез който организмът сигнализира, че има някакъв проблем. Всеки лекар веднага ще Ви назове поне двадесет причини за главоболие или болки в корема и всички те се лекуват с различни лекарства.

А пациентът „лекува“ самата болка, притъпява я с лекарства, без да елиминира причината за проблема, често влошавайки положението си. В крайна сметка болката се появява отново и отново, става все по мъчителна и тогава чак пациентите си спомнят за лекаря, отиват при него във влошено състояние, опитали вече десетки лекарства, съществено навредили на черния си дроб и бъбреците. А когато лекарят започне да „рови“, да назначава редица изследвания, да изяснява какъв е истинският проблем, а какво са причинили лекарствата, заради което не може да постави дълго време диагноза, тези пациенти казват, че той не е добър специалист.

Екипът от Biomall.bg горещо Ви съветва, преди да приемете какъвто и да е медикамент, да се консултирате със специалист, защото лекарите са хората, които знаят кое лекарство какво лекува и какво може да причини. Да, ние знаем, че в България животът бърза и няма време да ни чака, но ще имаме ли качествен живот, ако си вредим?

За самолечението и достъпността на лекарствата Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™