Вкусни изкушения за обяд с чудотворните семена

Продължаваме с вкусните идеи как да включим любимата чиа в менюто си, за да е хем изкушаващо, хем полезно. Ред е на предложенията ни за един незабравим и здравословен обяд.

Здравословна салата с чиа дресинг

1. Свежа салата с чиа дресинг

  • 1 домат
  • 1 краставица
  • Няколко листа от маруля или салата айсберг
  • Шепа черни маслини
  • 1 патладжан
  • 50 гр. бяло сирене или сирене фета
  • 1 с. л. мед
  • Оцет балсамико
  • Зехтин
  • 1-2 с. л. чиа
  • 1 с. л. горчица
  • Чесън – 1 скилидка
  • Сол

Започнете с приготвянето на патладжана. Нарежете го в желаната форма. Може и да не го белите, ако кората му не е твърде дебела. Посолете го и го оставете под наклон да си пусне горчивия сок или просто го покрийте със солена вода за около 20 минути. След като е готов, го изстискайте леко и го мариновайте за малко в чесън, оцет балсамико и зехтин. След около 15 минути сложете маринования патладжан в тигана с няколко капки зехтин. Запържете го до готовност.
В купа нарежете домата, краставицата, марулята. Маслините можете също да нарежете, а може и да ги оставите цели. Добавете в купата и патладжаните. Леко разбъркайте.

Време е за дресинга. Смесете чиата, меда, оцета балсамико, горчицата, зехтина и малко сол. Разбъркайте. Залейте салатата обилно с дресинга. Отгоре натрошете сирене. Насладете се на едно вкусно и полезно хапване!

Чиа кюфтета с риба тон

2. Кюфтенца от риба тон и чиа

  • 2 с. л. чиа
  • 1 сварен картоф
  • 1 консерва риба тон
  • 1 глава лук
  • Шепа настърган кашкавал
  • 1-2 яйца
  • 2 скилидки чесън
  • Магданоз
  • Сол
  • Черен пипер
  • Галета

Обелете сварения картоф. Намачкайте го добре. Сипете към него консервата риба тон и чиата. Запържете леко лука и чесъна в малко зехтин. Добавете ги към сместа. Чукнете в нея двете яйца, сложете и настъргания кашкавал, и 1-2 с. л. галета. По желание добавете към сместа 1-2 с. л. зехтин, но внимавайте да не стане много мазна. Подправете със ситно нарязан магданоз, сол, черен пипер. Объркайте всичко много добре. Ако сместа е прекалено течна, добавете още сварен картоф или галета. От сместа направете малки кюфтенца, които трябва да се овалят в галета. Можете да ги изпържите или да ги изпечете в намазнена тава във фурната. Ако ги изпържите, ще придобият изкусителна коричка, но ако ги изпечете, ще са по-здравословни. Пригответе ги така, както ще са Ви най-вкусни!

Чиа сандвич със сьомга и яйце

3. Сандвич с топено сирене, яйце и сьомга

  • 2 филии пълнозърнест хляб
  • 1 малък домат
  • 2 с. л. чиа
  • 2-3 с. л. топено сирене
  • 1 яйце
  • 1 парче пушена сьомга
  • Горчица
  • Няколко листа маруля или резенчета краставица
  • Черен пипер

Нарежете домата много ситно. Ако имате желание, може и да го обелите преди това. От чиата, топеното сирене, домата и горчицата направете сос, като разбъркате всичко много добре. С получената паста намажете филийките. Запържете яйцето в малко зехтин. Сложете го върху една от намазаните филийки. Отгоре добавете парчето сьомга и листата маруля. Поръсете с черен пипер. Захлупете с другата филийка. Сервирайте със зеленчуци по желание.

Добър апетит!