Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Влиянието на наркотиците върху човека

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 12846 прегледа на този пост

Съдържание на Влиянието на наркотиците върху човека


Какви са последиците от употребата на наркотици?

При системна употреба на психоактивни вещества протичат мащабни вътрешни промени – това се отнася не само за психологичния аспект, но и за физиологията. Безвредни наркотици не съществуват – всички вещества оказват едно или друго влияние върху вътрешните органи, при това кои точно системи в организма се увреждат, зависи от вида на наркотичното вещество.

Ако това деструктивно въздействие е системно, организмът просто не успява да се възстанови – процесът на регенерация (както и другите функции) се оказва забавен. Всичко това води до поява на хронични болести при наркоманите.

Въздействието на различните видове наркотици

Като цяло, негативното въздействие става избирателно (в зависимост от веществото), но работата на редица системи в организма винаги се оказва нарушена от употребата на наркосъдържащи средства, независимо от вида им – сърце и съдове, мозък, нервна система, полова система…

Употребата на наркотици влияе на всяка част от организма на човека, включително и на личността.

До голяма степен влиянието им зависи и от начина на въвеждането на психоактивното вещество в организма – обикновено това са пушене, вдишване или инжектиране. Последното от изброените е най-опасно – обемът на дозата в този случай трябва да се изчислява много внимателно, за да се избегне предозиране.

Ще се спрем подробно на това кои наркотици на кои групи органи оказват разрушително въздействие.

Психостимулатори

Метамфетамин наркотикът оказва много осезаемо въздействие върху организма – наблюдава се влошаване работата на мозъка, сърцето, черния дроб. Също така системното му използване се отразява и на външния вид на човека – появяват се гнойни пъпки по кожата, зъбите започват да се разрушават.

Кокаин – този наркотик оказва прекомерно въздействие на сърцето и съдовете, в резултат на което се наблюдава тахикардия, разслояване стените на съдовете, а също и съдови спазми.

Как влияе кокаинът върху здравето на човека и върху психиката му?

Всичко това води до повишен риск от инфаркт и развитие на исхемична болест на сърцето. Употребата на кокаин се отразява и върху белите дробове – от пневмоторакс до кръвоизлив.

Освен това често се отбелязва въздействие върху стомаха и червата – може дори да се развие некроза в различни отдели на тази система.

Екстази – регулярната употреба слага отпечатъка си под формата на бъбречна дисфункция, а също и на усложнения, свързани с черния дроб и нервната система. Също така продължителният прием на екстази се отразява върху мозъчната дейност, което се изразява чрез халюцинации, параноични сривове, възможно развитие на болест на Паркинсон.

Амфетамин – към последиците от системата употреба на този наркотик се отнасят изтощението, усложненията в работата на сърцето, влошаването на мозъчната активност. При зависимите се наблюдават халюцинации и психози.

Метамфетамин, амфетамин - влияние върху човека!

Хероин и други опиати

Сама по себе си употребата на такива наркотици може да доведе до смърт от предозиране. Регулярният прием на наркотичното вещество се отразява негативно върху мисловната дейност, предизвиква безплодие, нарушава функционалността на храносмилателната система.

Също така от опиатите много бързо се разрушават зъбите и венците. Имайки предвид това, че хероинът, оксикодонът, морфинът и другите опиати оказват пагубно въздействие на всички системи в организма, често употребата им завършва с кома или смърт от предозиране.

Опиатите като хероин, опиум, метадон, дезоморфин водят до безплодие и нарушено функциониране на храносмилателната система.

Зависимостта от веществата от този тип настъпва много бързо – достатъчни са няколко инжекции.

Към опиатите се отнася и дезоморфинът. Този наркотик за няколко години системна употреба води до смърт, като оказва масово разрушаващо действие върху всички системи – от кожата до работата на сърцето.

Много опасен е с това, че е достъпен за приготвяне, и с това, че при варенето му се използват вещества като йод и фосфор.

Много бързо извежда от строя имунната система и, имайки предвид бавното му изчистване в домашни условия, предизвиква множество възпаления, дори гангрена.

Канабиноиди

Марихуана. Води до влошаване производството на мъжки полови хормони, което при системна употреба може да доведе до импотентност. Също така се отбелязва сериозно влияние върху мозъка, което провокира влошаване на когнитивните функции – памет и внимание. Освен това отслабва и имунитетът, което увеличава регулярността на респираторните болести.

Марихуана, спайс, хашиш, канабис влияят на потентността, когнитивните функции, имунитета.

Много по-опасни наркотици са така наречените спайс – това са синтетични канабиноиди. Оказват съществено влияние върху работата на сърцето, като провокират тахикардия и други проблеми с ритъма. Освен това при хората, които пушат тези смеси, се отбелязват дисоциативни разстройства и други патологични състояния – психоза, параноя, халюцинации. Всичко това може да доведе до сериозна химическа атака към мозъка.

Халюциногени

Към този тип наркотици се отнасят мескалин, ЛСД, псилоцибин – това са трите най-разпространени вещества. Те оказват въздействие на нервната система, което с времето води до психози и депресия.

Както и с марихуаната, при употребяващите ЛСД и други халюциногени страда паметта.

Употребата на халюциногенни наркотични вещества влошават състоянието на паметта и често водят до самоубийство.

Сред приемащите това вещество често се срещат случаи на самоубийства (особено при неопитните) – човек се оказва неспособен да се справи със състоянието на променено съзнание.

Често се случва така, че последиците от приема на наркотици, които се отнасят към този тип (а резултат от това са психоза, панически състояния, нарушения на зрителните функции), не минават дори и след извеждането на активното вещество от кръвта на пациента. В редица случаи може да се достигне и до медикаментозно лечение.

Също така е важно да знаете, че последиците зависят не само от вида, но и от типа на наркотичното вещество. Халюцинонегите, на първо място, въздействат на мозъчната дейност, провокирайки различни дисфункции – от безсъние до съществено изкривяване на възприемането на действителността.

Опиатите, въвеждани вътрешно и разнасящи се с кръвта по целия организъм, нарушават работата на вътрешните органи. Резултат от това могат да бъдат и перфорация на червата, и импотентност, и спонтанен аборт. Също така трябва да се има предвид, че при използване на игли много лесно може да се случи заразяване с ХИВ, хепатит или да се получи абсцес на мястото на въвеждане на наркотика.

Хората, които приемат барбитурати, се сблъскват с последиците от негативното въздействие на мозъка – разсеяност, повишена възбудимост на нервната система в съвкупност с отслабване на самоконтрола, което се проявява в проява на агресия. Възможни са нарушения в координацията.

Спайс и други смеси за пушене - влияние върху мозъчната дейност и физическото здраве на човека.

Ако се е стигнало да химическа зависимост от наркотичното вещество, това само по себе си е стрес за организма. Позивите към системно приемане на наркотични средства влошават състоянието на човека, който с времето започва да усеща последиците от начина си на живот:

  • Влошава се мисловната дейност, тъй като мозъчните клетки умират масово;
  • От организма се „измива“ интензивно калцият, което води до разрушаване на зъбите и костната тъкан;
  • Страда половият живот, понижава се либидото – дори ако наркотикът предизвиква краткотрайна възбуда, без употребата му човек губи желанието си за секс;
  • Времето, прекарано без употреба на наркотични вещества, е съпроводено с влошаване на състоянието на човека, депресия.

Опасността е, че токсините, появили се в резултат от употребата на наркотици, се отлагат в мастната тъкан.

Дори и човек да е решил да промени живота си и да се опитва да се откаже от употребата на което и да е от забранените вещества, с времето токсините попадат в кръвта, където те се разтварят – това стимулира проявата на наркотичен глад дори и след детоксикация и често води до рецидив.

В следващата част на тази статия ще се спрем на това как влияят наркотиците на различните системи в организма. Вижте продължението ТУК!

Влиянието на наркотиците върху човека Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™