Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормони – Фитоестрогени

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Храни и напитки, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 3595 прегледа на този пост

Съдържание на Хормони – Фитоестрогени


Фитоестрогени за жените – тайните на женското здраве

Чували ли сте някога за фитоестрогени? Може би да, защото тези вещества много често присъстват в състава на козметичните изделия, а също и в различни хранителни добавки. Но днес Ви предлагаме да се запознаете с фитоестрогените, които влизат в състава на хранителните продукти.

Какво са фитоестрогените и какви функции изпълняват те? В кои продукти за хранене присъстват те и за какво са необходими? Е, и най-главното, което ни вълнува – как влияят тези фитоестрогени върху човешкия организъм?

Фитоестрогени – какво представляват?

Фитоестрогени са растителни съединения, които действат като естрогениПреди всичко, ще побързаме да разочароваме хората, които мислят, че фитоестрогените са растителни хормони. В действителност това не е така. Така, както естрогените са полови женски хормони, които отговарят за половите и някои други функции в женския организъм, на свой ред фитоестрогените са онези растителни нестероидни съединения, които, попадайки в организма на човека (женския), действат не само като естрогени, но и като антиестрогени (вещества, противоположни по природа на действие на естрогените, които отговарят не за стимулацията, а за потискането на хормоналния женски фон).

Именно в това се изразява разликата между фитоестрогените и натуралните естрогени, като при това, действието на тези вещества, реално е 500-1000 пъти по-слабо от действието на натуралните естрогени. А що се отнася до начина им на свързване, то фитоестрогените, подобно на натуралните естрогенни хормони, се свързват с едни и същи рецептори.

Ако говорим за доминиращата позиция, то при високи нива на съдържание на естрогени, фитоестрогените се конкурират с естрогените и дори оказват андрогенно действие върху тях…

И тъй като хормонът естроген отговаря за женското здраве, то неговият „природен“ аналог – фитоестрогенът, се използва от съвременната медицина за лечение на хормонални нарушения в менопаузата.

Между другото, жени, за да определените нивото си на съдържание на естрогена, не е задължително да си правите хормонално изследване. Достатъчно е да се погледнете в огледаното. Ако фигурата Ви е с извивки на „китара“ и имате регулярен менструален цикъл – със съдържанието в организма Ви на естроген всичко е наред. Друга работа е, ако имате проблемна мазна кожа, нарушения в менструацията, непропорционална фигура. Тогава по-вероятно имате проблем с обема на естроген в тялото си. Няма да е зле да си направите изследвания и да се консултирате с лекуващия Ви лекар.

В кои продукти се съдържат фитоестрогени?

Фитоестрогените се съдържат в много растителни продукти, като домат, ябълки, нарЗабележителното е, че фитоестрогените се съдържат в много от хранителнитe продукти, които присъстват в ежедневния ни начин на хранене. Това са: пшеницата, овесът, ечемикът, лещата, ябълките, нарът, морковите, напитките като бира и бърбън.

Макар че във всички тези продукти съдържанието на растителните съединения е нищожно и не може да окаже съществено влияние върху хормоналния ни фон.

Обаче соята, червената детелина, люцерната, ленът, женското биле, червеното грозде, хмелът – това е друго нещо, в тези продукти съдържанието им е значително и честата им употреба може да окаже влияние върху хормоналните показатели на човека. Затова не бива да употребяваме гореизброените продукти безконтролно, тъй като всеки от тях може да окаже особено влияние върху здравето ни.

Употребата на червена детелина би била уместна в периода на менопаузата, а люцерната може да стане причина за разстройства и нарушения в работата на женската репродуктивна система. Женското биле в малки дози оказва стимулация върху растежа на ракови клетки, докато високата му концентрация има обратно действие – потиска техния растеж. Фитоестрогените от червеното грозде оказват действие, подобно на природен антиоксидант, докато хмелът може да предизвика нарушения в менструалния цикъл.

Интересното е, че в зависимост от индивидуалния хормонален фон, влиянието на фитоестрогените върху организма също е различно.

Полезните свойства на фитоестрогените

Фитоестрогените са подходящи при остеопороза и атеросклерозаНо независимо че в отделни случаи употребата на фитоестрогени може да доведе до различни хормонални нарушения, учените все пак са склонни да мислят, че при правилен подход и спазване на необходимата дозировка, фитоестрогените могат да оказват положително влияние върху нашия организъм.

В частност, те влияят благотворно върху работата на сърдечно-съдовата система и служат за профилактика на атеросклероза и образуване на тромби. Помагат и за профилактика на остеопороза и са истински лек срещу депресията. Укрепват имунитета и оказват противораково действие…

Как да използваме фитоестрогените без да си вредим?

Отчитайки полезните въздействия на фитоестрогените, особено ако имате хормонално нарушение, е съвсем очевидно, че е за предпочитане да се опитате да нормализирате хормоналния си фон с помощта на тези природни средства и натурални методи, а не да използвате синтетични препарати. Но все пак трябва да разберете, че да се месите в аритметиката на хормоните в тялото Ви и да се опитвате да промените нещо там и да го коригирате сами, без специални медицински познания за това, не е редно. Вместо да си помогнете, може да си навредите. Нали помните, че основният принцип на действие на фитоестрогените зависи от Вашия собствен хормонален фон? Затова не може да става дума за някакво универсално лекарство. Във всеки конкретен случай трябва да бъде намерен индивидуален подход.

Фитоестеогените подобряват състоянието на жените през на менопаузатаНапример като използвате продукти, богати по съдържание на фитоестрогени и като акцентирате в режима си на хранене именно на тях, рискувате да блокирате произвеждането от самия Ви организъм на женски хормони и да предизвикате възникването на нарушение в работата на хормоните Ви. Ако обаче използвате правилен подход и разумно съотношение – това е друго нещо.

Диетолозите съветват да съставим своето меню така, че 2/3 от него да се състои от растителни хранителни продукти и 1/3 да е месо, мляко, яйца.

А за да подобрите и повишите производството на собствения си естроген, то трябва да употребявате продукти, богати на цинк и мед. Това са: черен дроб, бъбреци, морски продукти, пшеничени кълнове, картофи, броколи

Когато казваме, че здравето ни е в нашите ръце, имаме предвид, че ако предозираме дори с милиграмове лекарствата, с милиметри дозировките, можем да предизвикаме нарушения в работата на органите и системите в организма ни.

Хормони – Фитоестрогени Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™