Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Витамин К за новородени бебета и не само

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Витамин К за новородени бебета и не само


Нека поговорим за витамин Кважно съединение както за възрастни, така и за деца. Защо е важно? И защо витамин К е толкова важен за новородените?
 
През последните години в родилните домове се появи нова практика: заедно с първите ваксинации на новородените бебета се дава витамин К. Това е мастноразтворим витамин от растителен произход, който в обикновения живот навлиза в човешкото тяло заедно с храната и се синтезира в червата. При току-що родените бебета почти винаги има дефицит на това вещество, което се дължи на неоформената работа на стомашно-чревния тракт, ниското съдържание на витамин К в кърмата и изключително ниското му ниво на усвояване през плацентата. 
 
Каква е ролята на витамин К за новородените бебета и възрастните?Ролята на витамин К в човешкото тяло:
 • участва в образуването на фактори на системата за кръвосъсирване;
 • осигурява профилактика на остеопороза
 • доставя калция от кръвта до клетките и при неговия дефицит могат да се образуват калцификати по стените на кръвоносните съдове или отлагането на солни камъни в различни органи, например бъбреците;
 • намалява степента на инсулинова резистентност;
 • необходим е за тези, които приемат варфарин (антикоагулант);
 • има противотуморен ефект;
 • спомага за по-доброто усвояване на витамин D в организма;
 • установена е връзка между добавянето на витамин К и по-добрите резултати при лечението на хепатит С
Витамин К е мастноразтворим витамин, който получаваме от храната (зелени, млечни продукти - особено масло 82,5%, месо, яйца, черен дроб). Той се образува и от бактериите на нашите черва, които много обичат зелените зеленчуци.

Как можете да проверите нивата на витамин К?

Дарете кръв от вена в лабораторията. Тази услуга обаче не се предлага във всички лаборатории. Но има и други начини за индиректно определяне на витамин К в тялото:
 
Оценка на нивото на калций в кръвния серум (ако е на горната граница на нормата или по-висока, тогава най-вероятно не се абсорбира напълно от тъканите (по-специално костите));
 
Оценка на системата за коагулация на кръвта, по-специално протромбина в коагулограмата (ако е намалена, трябва да мислите за липсата на витамин К, тъй като витамин К е необходим за неговото образуване).

Кой трябва да приема добавки с витамин К?

 • Ако диетата Ви е бедна на млечни и месни продукти, рядко консумирате яйца и зеленчуци.
 • Имате чревна дисбиоза.
 • Приемате големи дози витамин D (повече от 5000 IU), ако имате сериозен дефицит. В такава ситуация, няколко пъти в годината, е необходимо да се приема комбиниран витаминен комплекс (витамин D + витамин K с дневна доза от 50 до 100 mcg). Именно тогава витамин D бързо ще се покачи до желаните числа.
 • Витамин К е необходим на бременни жени, които се нуждаят от лекарства, които намаляват стойностите на витамин К, както и тези с холестаза по време на бременност или които са имали чревна инфекция, трябва да получават до 5 mg витамин К през устата през целия трети триместър. Списъкът с лекарства: антиепилептични, противотуберкулозни, антикоагуланти, антибиотици, големи дози витамин Е.

Витамин К за новородени

Многобройни изследвания показват, че витамин К в тялото на новородено е изключително малъкНовородените имат много тънки съдове и кръвоизливът може да се появи по всяко време. На 2-4-ия ден от живота на новороденото се отбелязва хипокоагулация - намаляване на съсирването на кръвта с вероятност от развитие на хемолитична болест на новороденото (HDN), т.е. витамин К-дефицитна коагулопатия (VKDP). Има също ранна (през първите 24 часа от живота) и късна форма (до 6 месеца). Ако се развие кръвоизлив във вътрешните органи (проявяващ се от малки петехии по кожата, стомашно-чревни кръвоизливи, кефалогематоми, до сериозни кръвоизливи в мозъка), тогава тялото на бебето трябва да има достатъчно фактори на кръвосъсирването, особено зависими от витамин К.

Многобройни изследвания показват, че витамин К в тялото на новородено е изключително малък, тъй като по време на бременност той навлиза в малки количества през плацентата и флората на стомашно-чревния тракт не го синтезира, тъй като просто не съществува - новороденото се ражда стерилно.

Значението на витамин К за здравето на бебето

Витамин К е един от основните елементи, отговорни за съсирването на кръвта. Първо, бебето го получава през плацентата от майката, а след това от кърмата. До първата седмица от живота, когато чревната микрофлора постепенно се развива и се формира системата на стомашно-чревния тракт, това вещество започва да се произвежда самостоятелно. Има обаче пропуск, когато резервите, прехвърлени от майката, са изчерпани и собственият витамин К все още не е синтезиран. Именно през този период бебетата имат много висок риск от развитие на сериозно заболяване - хеморагична болест на новороденото. Съвременното наименование на патологията е витамин К-дефицитна коагулопатия (VKDC).

Какво е VKDK?

Това състояние се характеризира с изтъняване на кръвоносните съдове и нарушено съсирване на кръвта, поради което детето може да получи неконтролирано кървене: от пъпната рана, носа, ушите, местата на инжектиране и др. Най-опасни са вътрешните кръвоизливи в различни части на стомашно-чревния тракт и мозъчните кръвоизливи.
 
Според времето на поява на симптомите експертите разграничават три вида VKDK:
 • рано, когато кървенето се развива през първия ден от живота на детето;
 • класически, при който признаци на патология се появяват на 2-7-ия ден от раждането;
 • късно, когато хеморагичната болест се развива 2-12 седмици след раждането.
Най-опасната форма се счита за късна, тъй като през първата седмица от живота детето по правило е под медицинско наблюдение в родилния дом и след изписването остава само с родителите си.

Какво изостря естествения дефицит на витамин К при новородено?

 • плацентарна недостатъчност;
 • чревна дисбиоза на бъдещата майка;
 • прееклампсия;
Витамин К е мастноразтворим витамин, който получаваме от храната (зелени, млечни продукти - особено масло 82,5%, месо, яйца, черен дроб).Прием на антибактериални лекарства, антикоагуланти, ацетилсалицилова киселина (аспирин), антиконвулсанти, противотуберкулозни лекарства, големи дози витамин Е.
 
Най-красивото нещо, което науката е измислила в такава ситуация, е въвеждането на витамин К на новородено, за да образува К-зависими фактори на кръвосъсирването. Във всички развити страни новородените получават витамин К. Затова преди раждането попитайте дали във Вашия родилен дом се прилага витамин К?

Форми на витамин К

К1 – получава се от зелени зеленчуци, натрупва се в тялото ни;
K2 - синтезира се от бактерии в червата и участва в калциево-фосфорния метаболизъм;
К3 е изкуствена форма на витамин К, в тялото ни се трансформира в К2.
Витамин К за новородени бебета и не само Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™