Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Витамин F – ползи и източници

Търсене в блога
Горещо от Блога

Витамин F представлява есенциална мастна киселина, която се състои от омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тялото не може да произвежда само витамина, затова трябва да се набавя с хранителни добавки или с храната.

За какво е полезен витамин F?

Най-добрите източници на витамин Ф са ядките и семената. Този витамин е от особено значение за поддържането на здрави и красиви кожа и нокти. Без достатъчни концентрации на витамин F в организма, ноктите и косата са сухи и чупливи и като цяло в недобро здраве. Освен това витаминът е много важен за растежа на ноктите и косата, затова и при недостиг те растат доста бавно в сравнение с традиционното. Когато осигурите достатъчни количества от витамин F на организма, ноктите са здрави и силни, а косата – блестяща и силна, кожата също засиява и не се изсушава.

Намалява нивата на холестерола

Добрите концентрации на витамин F в организма поддържат нивата на холестерола в граници, включително на така наречения „лош холестерол”. Поддържането на нивата на холестерола в граници е гаранция за подобрено кръвообращение, което води до по-добро възстановяване на организма и неговите клетки.

Намален риск от заболявания на сърцето

Витамин F подобрява функциите на сърцето и тези на сърдечно-съдовата система. Когато витамин F е част от ежедневното Ви меню, ще се подобри здравето на сърцето и неговите функции. Затова направете всичко възможно да консумирате повече от този важен и не толкова известен витамин.

Кои храни съдържат витамин F?

Да поддържаме добри нива на витамин F в организма е много важно за здравето и състоянието на му, както се запознахме по-горе. Затова е важно да знаем кои са основните храни, които го съдържат и да ги консумираме възможно по-често.Рибите са един от най-добрите източници на витамин Ф.

  • Масла – Различните масла съдържат различни есенциални мазнини. Маслата от соя, шафран и царевица са богати на линолеова киселина, която изгражда витамин F. Дневният препоръчителен прием на линолеова киселина (вид омега-6 мастна киселина) е 12-17 гр. за мъжете и 9-11 гр. за жените. Маслото от ленено семе е също много богато на алфалинолеова киселина и е ценен източник на витамин F. Друг добър източник е маслото от орех.
  • Семена и ядки  Известно е, че мастноразтворимите витамини, сред които е и витамин F, се съдържат в ядките и семената. Едни от най-добрите източници на витамина са изсушените слънчогледови семена. Други източници са: кедровите ядки, пеканите и бразилските орехи, както и добре познатите по нашите ширини орехи.
  • Животински продукти – Полезните животински продукти съдържат и полезни хранителни вещества. Такива са белите меса и рибата. Червените меса не се числят в тази категория. Добри източници са сьомга, риба тон, камбала. Най-добрият прием на омега-3 мастни киселини и съответно на витамин F се осигурява с консумация на качествена риба 2 пъти седмично – това е част и от най-полезната Средиземноморска диета, която всъщност е и начин на живот.
Витамин F – ползи и източници Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™