Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Псилиум – Уникален природен лек!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Псилиум – Уникален природен лек!


Фибрите от псилиум помагат за извеждането на отпадъчните вещества от организма. Какво знаем за Псилиум Фибрите?

Индийският живовляк е известен навсякъде из Европа, Азия и Америка. Той съдържа много ценни разтворими фибри. Количеството на влакна в тези разтворими фибри е около 10-30%. Псилиумът има много добре развита коренова система. Цветовете са малки, бели и многобройни. Семената са затворени в капсула, която след узряването се разтваря. В китайската медицина са се използвали влакна от псилиум за поддържане на чревната флора, както и при запек и стомашни разстройства като диария.

Една от най-важните съставки в псилиума са водно разтворимите влакна. Когато бъдат потопени във вода, те удвояват обема си и образуват един плътен гел. Освен разтворими фибри псилиумът съдържа и неразтворими влакна. В контакт с водата в стомаха двата вида въглехидрати образуват желиран клей. Той обаче не може да бъде усвоен от киселините в стомаха и от ензимите.

Какво действие притежава Псилиумът?

Псилиум фибрите помагат за нормалното усвояване на храната и подобряват перисталтиката. Използват се за детоксикация на стомашно-чревния тракт. Имат както химично, така и механично свойство върху натрупаните отпадъчни вещества по гънките на тънките черва. Фибрите помагат за извеждането на отпадъчните вещества от организма. Придават ситост, тъй като увеличават обема си. Това от своя страна може да предотврати приема на голямо количество храна. Може да ускори или да забави перисталтиката.

Псилиума помага при диария. Това е така, тъй като фибрите в него могат да поглъщат излишната вода в червата. При запек плътният гел, който се получава, се трие в стените на червата и така се засилва движението на храната. Псилиум фибри имат газогонно действие, успокояват дразненията в стомаха и имат отпускащо действие. Други съвременни изследвания показват, че могат да намалят нивото на холестерола, както и да контролират диабета. Други полезни свойства на псилиум са, че може да помогне за понижаване на теглото. Регулира кръвната захар и прочиства тялото от вредните токсини.  Използва се за терапия на пептична язва, при синдром на раздразнено черво, както и за прочистване на дебелото черво.

Каква е дневната доза за прием?

Дневната доза  е 7.5 гр. семена или 5 гр. влакна (прах). Приемът трябва да става един или два пъти през седмицата. Може да се смесва със сокове, мляко или вода. От голяма важност е псилиум фибрите да се приемат с голямо количество течност, защото те увеличават обема си много бързо. Прием на топчета фибри или прах не се препоръчва, защото това прави тяхното поглъщане много трудно. Също така това може да доведе до опасност от запушване на трахеята.

Псилиум - състав и видове

От своя страна растителните влакна осигуряват лечение на различни нарушения на чревната функция.Psyllium е хранителна добавка, която съдържа:

 • хранителни фибри;
 • аминокиселини;
 • алкалоиди;
 • натурални масла;
 • флавоноиди;
 • танини.

От своя страна растителните влакна осигуряват лечение на различни нарушения на чревната функция.

Те имат три фракции:

А - неферментираща фракция (30%), която се разтваря в алкална среда, нормализира подвижността на тялото, действа като пълнител и създава обем;

B - фракция (55%) частично ферментира, има ефект върху водата и киселините в тялото, понижавайки нивата на холестерола. Гел, който нормализира изпражненията в случай на диария и, обратно, помага за освобождаване на червата в случай на запек;

C - фракция (15%) бързо ферментираща, вискозна. Влияе на усещането за ситост и нормализира чревната микрофлора, разграждайки се до мастни киселини. Той образува лактобацили и бифидобактерии, превръщайки се в основен източник на енергия за лигавицата на дебелото черво.

По отношение на вкуса, псилиумът няма, тъй като 85% се състои от фибри, повечето от които се разтварят и са храна за чревната микрофлора. Той ще бъде особено полезен за тези, които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като псилиумът компенсира всякаква липса на разтворими фибри.

Представената обвивка от семена се състои от мазнини, растителни компоненти, протеини и в по-голямата си част въглехидрати. В този случай неразтворимата част от въглехидратната форма е по-голяма от разтворимата част. Следователно, човек веднага усеща ползите от приема на псилиум, тъй като ползите се определят от наличието на двете части.

Полезни характеристики на псилиума!

Човешкото тяло не е в състояние да усвои напълно фибрите, но значението му за него не намалява от този факт. Psyllium има редица предимства, които помагат за попълване на запасите на тялото от фибри.

Psyllium има редица предимства, които помагат за попълване на запасите на тялото от фибри.Помага за справяне със следните признаци на заболявания със:

 • диария и запек;
 • Раздразнено черво;
 • Прекомерни нива на холестерол;
 • Диабет;
 • Наднормено тегло и затлъстяване;
 • Сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Леко слабително

Когато се комбинира с храна, може да победи проблема със запека и да премахне причината, като нежно почиства тялото от продуктите. В същото време е важно да се пие достатъчно вода поне 1 литър на ден. Psyllium се предписва и след операция, при хемороиди или анални фисури. Омекотява изпражненията, като същевременно помага за заздравяването на възможни пукнатини.

Спасение от диабет
Psyllium може да помогне за предотвратяване на диабет, ако се приема след хранене. В същото време помага за поддържане на здравословен баланс на инсулин и захар, като забавя процеса на разграждане и усвояване на глюкозата от тялото. Всичко това е възможно благодарение на гелообразното вещество, образувано след усвояването му от човек. по този начин поддържа здравословен гликемичен баланс в тялото.

Укрепване на червата
Когато приемате псилиум за тези цели, също така е необходимо да се следи количеството на консумираната вода. Тъй като влакната, докато набъбват, абсорбират голямо количество вода, поглъщайки всички непотърсени излишъци в тялото, като по този начин укрепват изпражненията, е необходимо да се пие вода не по-малко, отколкото при запек. Като намали наполовина количеството течност, което пиете, псилиумът ще помогне за подобряване на функционирането на жлъчния Ви мехур, което спомага за подобряване на храносмилането на храната и проблемът с нестабилните изпражнения ще изчезне.

Намаляване на холестерола
Psyllium е надежден помощник за хора, които ценят здравето си, искат да подобрят функционирането на храносмилателната система и да нормализират теглото.При постоянния прием на псилиум е установено и доказано с изследвания намаляване на общото количество холестерол в човешкото тяло. Има намаление както на нездравословния холестерол до 10%, така и на общия холестерол до 15%. Наблюдава се също понижаване на кръвното налягане и забавяне на появата на атеросклеротични плаки, укрепване на мускулите на сърцето.

Стомашно-чревен тракт и псилиум
При прием на псилиум образувалата се в червата гелообразна субстанция абсорбира всички токсини, подобрява функционирането на чревната система и секрецията на жлезите. Това е един от силните ентеросорбенти, които са в състояние да отстранят вредните вещества от тялото. При наличие на ерозия или рани, обвивката заздравява, обгръщайки стените на червата. И в крайна сметка облекчава от: подуване на корема, болка; елиминира нарушенията на чревната микрофлора.

Псилиумът също помага при киселини. Защитавайки чревните стени с обвивката си, той ги предпазва от въздействието на киселините и регулира секрецията на стомашен сок, като помага да се отървете от киселинността.

За здрави хора
Много е лесно да попълните тялото си с необходимите му фибри, като ядете достатъчно зърнени храни, бобови растения, зеленчуци и плодове. Но това не винаги е достатъчно. А псилиумът действа като доставчик на липсващия елемент от влакна. Ако имате някакви съмнения относно количеството фибри в тялото си, трябва да се свържете с Вашия доставчик на здравни услуги, който ще препоръча дозировката и начините за използване на псилиум. Може да бъде представен на пазара под формата на: прах, люспи от семена, капсули, гранули.

Механизъм на действие
Когато се разглежда механизмът на действие на псилиум върху човешкото тяло, се разграничават две части:

Разтворим отговаря за омекотяването на изпражненията и тяхното движение през чревната система.
Неразтворим извлича вода, увеличава размера на изпражненията, свързва ги, стимулирайки чревната перисталтика.
Тъй като съставът на псилиума е сух и влакнест, той перфектно свързва и извлича вода от околната среда, осигурявайки нормализиране на стомашно-чревния тракт.

Как да използваме псилиум?

Едно от основните правила при прием на псилиум е да пиете достатъчно вода.Едно от основните правила при прием на псилиум е да пиете достатъчно вода.

По време на лечението трябва да се приема според предписанието на лекуващия лекар и в зависимост от формата на лекарството. Може да се консумира в чист вид, като се добавя към консумираните течности (вода, сокове, чай), и като добавка при приготвянето на различни ястия.

Но някои хора се затрудняват да приемат такива смеси поради гадене. Поради това е разработена специална капсулирана форма на този прах. Много по-удобно е да се приема такава капсула и е много по-лесно да се изчислят нормите на прием. Приемането на псилиум под формата на капсули също помага за прочистване на червата без нараняване или дразнене. Капсулата, която влиза в тялото, абсорбира вода и приема формата на гел, като помага за нежното прочистване на червата.

Psyllium е надежден помощник за хора, които ценят здравето си, искат да подобрят функционирането на храносмилателната система и да нормализират теглото.

Продукти, в чийто състав има Псилиум:

 1. Псилиум фибри Капсули 500 мг 200/500 броя | Now Foods
 2. Фибри от Псилиум 500 мг 160 капсули | 21st Century
 3. Псилиум на прах 250 гр | ZOYA
 4. Псилиум Хуск на прах 340 гр | Source Naturals
 5. Индийски живовляк (Псилиум) на прах 340 гр | Now Foods
 6. Psyllium Husk 1000 мг 100 капсули | Haya Labs 
 7. Psyllium Husk 340 грама | Swanson 
 8. Psyllium Husks 500 мг 200 капсули | Holland & Barrett 
 9. Psyllium Husks 610 мг 100/300 капсули | Swanson 
 10. Psyllium Seed Husk 525 мг 180 веган капсули | Nature's Way 
 11. Psyllium Seed Husk Прах 400 гр | Sanct Bernhard 
 12. Senna Psyllium Cascara Complex 90 капсули | Swanson 

Какви вреди се наблюдават от приема на Псилиум?

Приемът на псилиум фибри, както и на цели семена, се смята за напълно безопасно. Но има случаи, когато някои хора развиват алергия към фибрите. Лекари смятат, че са застрашени най-вече хора, които работят в цехове или различни други производства, където има прахово замърсяване. 

Странични ефекти и противопоказания

При неправилна употреба на псилиум могат да възникнат неприятни странични ефекти за тялото: подуване на корема, запек, метеоризъм, диария, алергични реакции. важно е да пиете достатъчно вода, когато приемате псилиум и да не нарушавате режима.

Ако в процеса на приемане на псилиум се появят горните състояния, трябва да се консултирате с лекар и да промените дозировката или плана за лечение. По същия начин, ако развиете алергия под формата на: обрив, подуване на устните, гърлото, лицето или ви е трудно да дишате, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро.

Заплахата от запек

Ако приемате достатъчно вода и умерено количество псилиум, няма проблем със запек. Но с увеличаване на количеството псилиум, консумиран без хранене с достатъчно вода, това може да доведе до запушване на чревната система и запек.

Решението е да следвате препоръчаната от лекаря дозировка за прием на псилиум.

Заплаха от алергия

Алергиите, свързани с употребата на псилиум, са изключително редки. Но последните проучвания и наблюдения показват, че те могат да се появят при продължителен контакт с лекарства, които могат да се смесят с прах от люспи от псилиум. Такива случаи са докладвани сред здравни работници, раздаващи големи количества лаксативи на пациентите.

Псилиум – Уникален природен лек! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™