Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Келп – натурален йод от кафяви водорасли

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Келп – натурален йод от кафяви водорасли


Ползата на кафявите водорасли келп

Кафявите водорасли са един от най-добрите източници на органичен йод.  Това е един от най-важните микроелементи за човешкия организъм. За съжаление, в днешно време заради лошата екологична обстановка в големи градове у много хора възниква йоден дефицит, здравето им се влошава, а това може да стане причина за възникването на патологии на щитовидната жлеза. За да се избегнат тези проблеми, трябва да се поддържа оптималното ниво на йода в организма. Това може да стане като се приемат специални добавки с кафяви водорасли.

Описание на келп водорасли

Келп са кафяви водорасли, изключително полезни за здраветоКафявите водорасли изглеждат по същия начин като останалите, но живеят на дълбочина не повече от 200 метра. Най-често обитават в близост до бреговете, където дълбочината е 17-20 метра. Наричат се кафяви благодарение на окраската си. Тъмният цвят на водораслите е заради особен пигмент в състава им.

В клетките на растенията се съдържа алгинова киселина, която е много полезна за човека. Именно заради полезните им свойства, келп са толкова известни и се използват широко в различни области от промишлеността.

Особено се препоръчва употребата на кафяви водорасли и хранителни добавки с тях на хора, които живеят в замърсена среда, на жителите на големите градове, а също и за профилактика на хормонални заболявания.

Те могат напълно да удовлетворят нуждите от витаминни съединения и микроелементи, затова са много актуални сред жителите на северните региони и вегетарианците.

Къде се използват водораслите келп?

Кафявите видове водорасли, се използват в много сфери на промишлеността. Използват ги в кулинарията и с лечебни цели. Най-често в магазините се продават готови за ядене водорасли. Келп се използва:

 • Като добавка към ястия
 • В козметичната промишленост
 • Като хранителна добавка
 • С лечебна цел.

Кафявите водорасли келп са много вкусни и имат целебни свойства

Келп са най-популярните и вкусни кафяви водорасли. Те са източник на огромно количество полезни вещества, като аминокиселини, мастни киселини, калций, магнезий. В тях се съдържа много йод, фосфор и други. Често може да се срещнат в състава на някое кафе, в какаото или хляба благодарение на алгининовата киселина в тях. Тя се използва като набухвател. Особено разпространено е водораслото келп в азиатската кухня за приготвянето на рула. А сушено водораслото се използва като заместител на солта. Може да се използва дори и за направата на бои, текстилни материали, лепила и други. Морските кафяви дарове се използват и за производството на пасти за зъби, маски за лице, кремове срещу стареене на кожата.

Полезните свойства на келп за здравето

Келп помагат при проблеми с щитовидната жлеза, нормализира сърдечната дейност и понижава холестеролаВече казахме, че кафявите морски растения са богати на йод. Този елемент е необходим за доброто психическо развитие, особено на децата. Те са натурален източник на алгин и йод. Ако регулярно се използва този продукт, нивото на полезните микроелементи в организма винаги ще бъде на ниво, а здравето ще се подобри.

Кафявите водорасли убиват бактериите, понижават въздействието на радиациите върху човека, подобряват дейността на стомашно-чревния тракт като извеждат токсините. Достатъчното йод в организма нормализира работата на сърцето и щитовидната жлеза, предотвратява образуването на тромби, понижава съдържанието на холестерола. Може да се използват както сурови, така и на капсули или таблетки.

Освен перорално, водораслите могат да се използват и външно като козметични средства. Тези растения помагат за премахването на целулита. Процедурата с горещото обвиване отдавна е популярна сред момичетата, които искат да отслабнат. Специалистите казват, че благодарение на свойствата си, водораслите могат да разграждат мазнините, затова дори и след един курс такава терапия може да намали талията с 5 см.

Освен това, те имат и следните характеристики:

 • Келп са кафяви водорасли, които помагат за отслабване и премахват целулитаПомагат да се предотвратят заболявания, свързани с хормоните, например гуша;
 • Подобряват кръвното налягане, предотвратяват заболявания на сърцето и съдовете;
 • Напълно удовлетворяват потребността на организма от микроелементи;
 • Подобряват моториката на червата и изхвърлят токсините;
 • Повишават имунитета;
 • Кафявите морски водорасли са прекрасни за отслабване, тъй като не са калорични и са много полезни;
 • Със зелен чай помагат дълго време да се чувства ситост и да не се преяжда;
 • Много са вкусни и с тях могат да се приготвят различни ястия;
 • Особено актуални са за жителите на северните градове, където има проблеми с екологията.

Може да се каже, че келп са много полезни. Но все пак има и някои противопоказания.

Противопоказания за употреба на келп

Келп са противопоказни за хора, които имат алергия към йод и морски продукти. Бременните жени също трябва да внимават с тези водорасли, защото голямото количество йод може да навреди на бъдещето дете.

Хората с бъбречни заболявания не бива да се увличат по употребата на келп. В тях има много сол, което може да влоши състоянието им.

Не се препоръчва използването на морски водорасли и на хора със стомашни проблеми. Най-добре е да се посъветвате със специалист преди ги използвате.

На хората с болести на ендокринната система кафявите водорасли също могат да навредят. В морското зеле, както наричат още водораслите, има много йод, затова трябва да се използват внимателно.

Водораслите келп – хранителна добавка

Хранителните добавки с келп съдържат натурален йод, изключително важен за човешкия организъм

Келп е една от най-популярните биологично активни добавки. Многото натурален йод, който влиза в състава на тези добавки, помага да се попълни недостигът на този микроелемент в ежедневието. Има добавки на капсули и на таблетки. Задължително преди да започнете да ги използвате, се запознайте с инструкциите за употреба.

Добавките с келп съдържат само натурални природни вещества, които се усвояват лесно от организма, помагат да се предпазим от много заболявания, подобряват състоянието ни, метаболизма ни. Освен това понижават и стреса. Келп са кафяви водорасли, които растат във водите на Тихия океан. Върху листата на растенията има балончета с въздух, а клоните се развиват много бързо, което прави водораслите много популярни в медицинската промишленост.

В азиатските страни келп на таблетки се използва много отдавна за лечение на заболявания на женските и мъжките полови органи. Йодът в състава им премахва затлъстяването, гушата, туморите. В китайската народна медицина с водораслите лекуват запеци, бронхити, астма и различни язви. Някои хора смятат, че употребата им като храна помага срещу безплодие.

Освен йодът, който влиза в състава на кафявите морски водорасли, положително върху здравето въздействат и киселините. Употребата на водораслите като хранителен продукт помага да се пречисти организма, да се отслабне, да се подобри обмена на веществата. Полезно е да се използват и от децата и хората, които „пазят талия“.

В заключение можем да кажем, че морските водорасли с кафяв цвят са уникален дар от морето. Те влияят положително върху ендокринната система, подобряват статуса на здравето, могат да се използват за отслабване и за поддържане на тонуса на организма. Все пак трябва да се използват с мярка, за да не си навредите.

Келп – натурален йод от кафяви водорасли Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™