Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

​Пет причини да сдъвкваме добре храната си

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини | Все още няма коментари. | 1795 прегледа на този пост

Съдържание на ​Пет причини да сдъвкваме добре храната си


Още от малки ни засипват с разнообразни съвети, най-досадният от които е – яжте бавно и старателно дъвчете храната. Много от нас изобщо не се и замислят да го следват. Причината за това нехайство е съвсем проста – никой не ни е обяснил защо е толкова важно да се сдъвква добре храната.

Възможно е този съвет да бъде чут от повече хора, които ще започнат да го следват, ако действително осъзнаят колко полезно ще бъде за здравето им да отхапват по-малки хапки от храната и по-дълго да дъвчат. Причините да го правим така, а не иначе, са достатъчно много, но всичките можем да ги съберем в пет различни категории.

1. Храносмилателният процес започва още в устата

Повечето хора смятат, че изядената храна започва да се разгражда само тогава, когато я глътнат. Само че началото на цялата храносмилателна верига започва, когато храната е в устата. Дъвченето е сигнал за нашите слюнчени жлези да започнат да произвеждат слюнка. Освен това е сигнал за целия ни организъм, че в стомаха ни ще започне да пристига храна. Този сигнал позволява на стомаха ни в буквалния смисъл да се подготви да приеме храната. Колкото повечеВвие дъвчете храната си, с толкова повече слюнка тя ще се смеси още в устата Ви, преди да бъде глътната. В това се състои и един от полезните моменти на бавното сдъвкване на малки хапки храна.

Въпреки факта, че човешката слюнка се състои от 98% вода, тя е много полезна и съдържа огромно количество ензими. Освен това в нашата слюнка се съдържат множество компоненти, които имат антибактериални свойства, включително слуз и електролити. Ензимите, съдържащи се в слюнката, започват химически процес на разграждане на храната в момента, в който зъбите са отхапали поредната хапка. Самите зъби също изпълняват важна функция, смилайки храната и намалявайки размера й така, че храносмилателната система, където скоро ще попадне храната, да може по-лесно да се справи с нея. Ензимите в нашата слюнка разграждат въглехидратите и нишестето до прости захари. Това означава, че колкото по-дълго дъвчете, толкова по-малко работа ще има храносмилателната система по отделянето на тези компоненти.

2. Храносмилателната система не трябва да работи на загуба

Изумително, но най-често най-доброто, ефективно и просто средство против разстройство на стомаха, причинено от преяждане, е изяждането на същото количество храна, но за по-дълго време. Дъвчете повече всяка малка хапка, тъй като така ще облекчите работата на Вашата храносмилателна система и на стомаха. Колкото са по-малки късчетата храна, които попадат в храносмилателната ни система, толкова по-малко ще е количеството въздух, което поглъщаме с нея. Поглъщайки малки добре сдъвкани късчета храна, ние понижаваме риска от  натрупване на газове в стомаха и се избавяме от чувството на подуване след обилен обяд или вечеря. Що се отнася до големите хапки храна, това е още един проблем за храносмилателната ни система, тъй като такива хапки много трудно се придвижват надолу по храносмилателния тракт.

3. Максимум хранителни вещества с всяко хранене!

След като свикнете да дъвчете по-дълго всяка хапка, Вие ще започнете да снабдявате организма си с по-малки късчета храна, които ще бъдат разграждани много по-бързо и съответно по-ефективно. Колкото по-малки късчета храна гълтате след сдъвкването, толкова по-малка площ от храносмилателната система ще бъде подложена на разграждащите (храносмилателни) ензими. Това на свой ред означава, че по-малко време ще потрябва за разграждането на всяко късче храна и повече хранителни вещества ще бъдат усвоени от организма Ви. Ако търсите продукт, които да подпомага усвояването на хранителните вещества, опитайте Ацидофилус Пробиотик.

4. Не на глада и преяждането!

На нашия мозък са необходими около 20 минути, за да получи сигнал от организма, че стомахът е пълен – това е научно доказан факт, който се знае от много хора. Ако човек поглъща храната си бързо, е голяма вероятността да поеме повече, отколкото му е нужно, за да се почувства сит. В резултат такъв човек ще остане с неприятното усещане за преяждане – усещане, което е много нездравословно и което изглежда се знае от всеки един от нас. От друга страна, ако спрете усилената работа с лъжицата или вилицата и си дадете възможност да сдъвквате добре всяка хапка храна, преди да я глътнете, този процес ще Ви отнеме по-дълго време. И това ще Ви даде възможност да почувствате, че сте сити много преди да преядете. С други думи, в стомаха Ви няма да попадне излишно количество храна, от което определено не се нуждаете и заради което всеки обяд, вечеря или закуска се превръща в крайно нездравословно и неполезно за Вашия организъм мероприятие, заплашващо с различни здравословни проблеми. Бетаин HCl 648 мг 120 капсули е хранителна добавка, която помага за по-лесното разграждане на протеините. 

5. Прекарвайте повече време за оценка на всяка изядена хапка!

В днешния забързан свят при повечето хора се появява желание да похапнат по-често, отколкото някога. Ако започнете да отделяте повече време за сдъвкването на храната, постепенно ще започнете да цените повече времето, прекарано в ядене. Колкото повече дъвчете, толкова по-сладка (буквално) и по-вкусна ще Ви се струва всяка хапка. Всичко е заради това, че, както казахме по-горе, сложните компоненти на всяка храна се разграждат до прости захари. Ароматът и консистенцията на храната ще станат по-ясно изразени веднага след като съсредоточите цялото си внимание върху храната и започнете да оценявате вкуса на всяка хапка. Бавното дъвчене на храна може да отвори врата към цял един нов свят, който винаги е бил там, но Вие не сте обръщали достатъчно внимание. Освен това ще започнете да обръщате повече внимание на това, което изяждате. Което ще Ви помогне да се храните по-здравословно и да получавате по-голямо удоволствие от всяко бавно ядене. Повече никога няма да се нахвърляте на храната с неконтролируем глад, защото повече няма да имате нужда от това.

​Пет причини да сдъвкваме добре храната си Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™