Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Ксилитол – популярният подсладител

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Храни и напитки | Все още няма коментари. | 1779 прегледа на този пост

Съдържание на Ксилитол – популярният подсладител


Всичко за ксилитол

За това, че захарта далеч не е най-безопасният продукт и употребата и трябва да се контролира постоянно, за да сме здрави, знаем отдавна. Благодарение на рекламите, дъвки, бонбони и пасти за зъби с веществото ксилитол са по стелажите на супермаркетите, но тези реклами не обясняват полезните му свойства.

Ксилитол е почти толкова сладък,колкото захарта, но е по-безвреден от нея

Както и всяка друга хранителна добавка, ксилитол също трябва да се използва разумно, за да не се лишим от радостта да ядем любимата си храна и да избегнем проблемите със здравето. За съжаление, не винаги под „натурален” се има предвид безопасен. Всеки, който е решил да замени захарта с веществото, следва да проучи инструкциите на ползване на ксилитол. Важно е да знаем дали може да го употребяваме и колко често, как влияе той на организма и какви са неговите вреди и ползи. Не е лошо преди да започнем да го употребяваме, да разберем малко повече за него и да прочетем отзивите на тези, които вече са го ползвали, а също и да се съобразим с мнението на лекарите.

Какво представлява хранителният ксилитол?

Ксилитолът представлява малки кристали, които се разтварят добре във вода, спирт и някои други течности, и са сладки на вкус. Химичните му свойства си приличат с характерните за другите въглехидрати. Той е почти толкова сладък, колкото е захарта. Наистина, кристалчетата са малко по-малки, но пък гликемичният му индекс е 7, за разлика от този на захарта, който е 65!

Ксилитол отлично „поглъща” водата и често го използват в най-различни продукти като стабилизатор. По природа това е многоатомен спирт.

Производството на хранителния ксилитол започнало в края на далечния XIX век. Сега, точно както и преди сто години, се получава от растителни материали – при преработването на царевица, дървесина, а също и от горските плодове и кората на бреза.

Ксилитол – ползи и вреда

Калоричност, гликемичен и инсулинов индекс на ксилитола

Производителите на сладките изделия и безалкохолните напитки познават ксилитола като E967 – хранителна алтернатива на захарта. Именно него често го слагат в лакомствата, предназначени за хора, страдащи от диабет, както и сорбитол, между другото.

Ксилитол е полезен за зъбите, за това се използва в пастите за зъби

Независимо от по-голямото щадящо въздействие върху организма, отколкото захарта, също не бива да се увличаме с този подсладител. Особено това се отнася за хората, склонни към качване на килограми.

Работата е там, че калоричността му е почти толкова, колкото е и на захарта – 240ккал на 100 грама. Затова трябва много добре да си помислим, преди да го използваме.

Тъй като този заместител на захарта не се различава по вкус от нея, трябва и да ползваме толкова, колкото бихме ползвали захар. Получава се, че обаща калоричност на храната изобщо не намалява, макар че няма да се повиши много нивото на глюкозата и инсулина. Ефектът за увеличаването на теглото е аналогичен с този от използването на трапезната захар.

Гликемичният индекс на това вещество е 7, а този на захарта е 65. Инсулиновият му индекс е 11. В заключение можем да кажем, че ксилитолът все пак повишава количеството инсулин и глюкозата.

Страничните ефекти на ксилитола

  • Храносмилателни разстройства (диария, подуване и болки в корема)
  • Променя чревната микрофлора отрицателно
  • Възпрепятства усвояването на полезните хранителни елементи
  • Алергични реакции
  • Индивидуална непоносимост
  • Натрупва се в организма
  • Умерено завишава количествата на глюкозата и на инсулина в кръвта
  • Способства затлъстяване заради калоричността му
  • Токсичен е за кучета

Безопасна дозировка на ксилитол

По-подходящо е да се използва ксилитол отколкото захар при диабет, тъй като се усвоява много-по-бавно в организма

Учените казват, че доза от 40-50 грама на ден се смята за безопасна. Но нека сме честни сами със себе си. Колко лъжички захар ще смените с такова количество ксилитол? А ако ядете и продукти с него, то по-скоро ще превишим препоръчителните дози.

Така че или ще се придържаме към тези препоръки, или ще трябва да намерим друг заместител на захарта, който е по-безопасен.

Ползите на ксилитола

Все пак клиситолът има полезни свойства, той е незаменим в средствата за хигиена на устната кухина (зъбни пасти, балсами за жабуркане, конци за почистване на зъбите и дори дъвки).

Общо взето навсякъде, където въздейства външно, оказва благоприятен ефект. И това е доказан факт. Ксилитолът не само придава сладък вкус на пастата за зъби или на дъвката, а и се бори с вредните бактерии и променя микрофлората в устата положително. Лошото обаче е, че най-рекламираните и масово използваните нямат ксилитол в състава си, а съдържат сорбитол, който изобщо не влияе профилактично в тази насока.

Заместителят на захарта – ксилитол за диабетици

Разбира се, може да възникне въпросът: "Доколко при тези прилики със захарта този заместител е безвреден при захарен диабет?".

Трябва да кажем, че този въпрос все още е в стадий на изучаване и няма окончателен отговор за сега. Но все нещо могат да разкажат за това свойствата му, а вече самите Вие ще трябва да решите.

Ксилитолът се усвоява от организма много по-бавно от захарта, което предотвратява инсулиново претоварване. Това е съществен плюс. Човек, който употребява сладко на ксилитолова основа, не страда от значително повишение на глюкозата и инсулина, но все пак те се повишават.

Тези твърдения подхождат повече за диабетици 2 тип, тъй като присъстващият в кръвта инсулин може спокойно да се справи с малките увеличения на захарта. Но това вещество трябва да се проверява индивидуално и да се съобразяваме с възможностите си, ако сме с хиперинсулинемия.

И както вече споменахме, независимо от нормалната кръвна захар, с този подсладител в организма попада голямо количество калории, а на човек с 2-ри тип диабет не му влияят добре излишните килограми.

Много по-безвредно е да се ползва ксилитол за подслаждане, отколкото захар

Как стоят нещата с човек с 1-ви тип диабетно заболяване, който няма собствен инсулин или производството му е значително занижено? Тук особено трябва да обърнем внимание индивидуално и всичко зависи от остатъчните функции на панкреаса. Пробвайте да употребите малко ксилитол, например чай с ксилитол и ако до 4 часа нямате равни нива на захарта, може да се счита, че ксилитолът се е усвоил нормално.

Ксилитол, сорбитол или фруктоза – кое е по-добро?

Веднага Ви казваме: нито едното, нито другото, нито третото. На въпроса какво са сорбитол и ксилитол, отговорът е един – заместители на захарта, при това най-удачните. Но всички те не променят свойствата си в горещите блюда и затова ги добавят в запеканки и торти, правят с тях бонбони и шоколад. Добавят ги в лекарствените средства и средствата за поддържане на хигиена.

Ако избираме някой от тези три подсладителя, трябва отчитаме, че сорбитолът е по-малко сладък, а ползата и вредата и на трите вещества още се изучава и везните клонят към вредите. Именно заради това, на тези, които решават кой подсладител да предпочетат, препоръчваме стевия или еритритол като безопасни натурални подсладители, които са наистина безвредни.

Фруктозата също се използва често като подсладител. Тя влиза в състава на захарта и се отличава с много висока калоричност и ако прекаляваме с използването и за компоти или други неща, може да напълнеем. Освен това прекалено голямата концентрация на фруктоза може да доведе до резки повишения на налягането, така че не бива да забравяме за нормите.

Ксилитол – популярният подсладител Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™