Една от най-използваните подправки в света – индийско орехче
Myristica fragranq e дърво, произхождащо от Индонезия и расте в тропически климатични региони. Плодът на това растение е известен на пазара като подправка и се нарича индийско орехче. Първата реколта се получава след 7-9 години, но най-голяма реколта дава след 20 години. Растението индийско орехче може да бъде възпроизвеждано чрез семена, но предпочитана практика е чрез клонки от двата пола, тъй като така се гарантира опрашването.
Индийско орехче: свойства, употреба, хранителни качества
Плодът на Myristica fragranq влияе стимулиращо на храносмилателната система и е полезен срещу повръщане, гадене и диария. Той освобождава организма от излишните газове и е мощен афродизиак. Екстрактът, извлечен от индийското орехче, се използва като мехлем срещу ревматични и невралгични болки.
Особено внимание трябва да се обърне върху това, че тази ядка, ако се консумира в големи количества (говорим за дози над 5 гр), причинява промени в съзнанието, халюцинации, както и води до пристрастяване. Основните и активни съставки са: миристицин, елемицин и сафрол. Индийско орехче влияе върху перисталтиката на червата и стимулира жлъчния поток. Характеристиката му на антисептик превръща индийското орехче в лек за повече от сто заболявания.
Калории и хранителни стойности на индийско орехче
В 100 гр. индийско орехче се съдържат 525 ккал и съдържа:
- Протеини 5,84гр
- Въглехидрати 49,29гр
- Захар 38,49гр
- Мазнини36,31гр
- Диетични влакна 20,8гр
- Натрий 16мг
В кухнята индийското орехче е използвано не само заради полезните си качества, но и заради рафинирания си сладък и екзотичен, с една почти пикантна нотка, вкус. То се употребява като съставка при торти, сладки и кремове, но и в солени ястия като картофено пюре и варени зеленчуци, което обогатява специалитетите с екзотичен аромат и вкус. Едно поръсване с индийско орехче е перфектно за питиета и алкохолни напитки, топло вино, пунш и други. В Средния изток тази подправка се употребява за подобряване на вкуса и ароматизиране на месо, сирене и спанак. В Европа се използва като добавка към пълнежа на тестени изделия на базата на месо, сирене и спанак. Популярна е и в немската кухня. За да бъде оценен аромата й е по-добре да се настърже в ястието непосредствено преди консумация. В търговските мрежи индийското орехче се предлага и настъргано. Не се препоръчва да се консумира заедно с кока-кола и едновременно с прием на вещества, възбуждащи нервната система. В миналото се е използвало във високи дози за правене на аборти. При високи дози на екстракта от индийско орехче се променя състава на простагландини, в резултат на което настъпва свиване и разширяване на гладката мускулатура, и може да предизвика изхвърляне на плода. Този метод се използва и при редуциране на плешивостта. Простагландините са активни вещества, които играят важна роля при процесите в организма. Те участват при възпалителни процеси, раждане, хормоналната регулация и растежа на клетките.
Балсамът (олиото) от индийско орехче се използва при ревматизъм, бактериални инфекции, влияе на стомашно-чревния тракт и нервната система. Етеричното масло от индийско орехче има много лечебни свойства и се използва широко в индийската медицина:
- Антиоксидант – богат на минерали, мед, цинк, калий, желязо, калций и витамин В, А и С. Тонизира кожата и укрепва мускулите;
- Има обезболяващо действие върху ставите, успокоява сезонните ревматични болки и отпуска мускулите;
- Съдържа евгенол, който действа облекчаващо при зъбобол;
- Противодейства на нарушения на стомашно-чревния тракт: чревни инфекции, диария, лошо храносмилане;
- Успокоява нервната система в случаи на стрес, възбуда и нервни разстройства.
Олиото от индийско орехче може да бъде използвано като козметично средство за почистване и изсушаване на мазна кожа. Употребява се и като маска за коса. При употреба, олиото трябва да е разредено. Трябва да се използват само няколко капки, защото екстрактът от индийско орехче може да предизвика токсични ефекти.
Любопитно: Отдавна познато в арабските страни, индийското орехче е разпространено в Европа едва през 16-век. Изключително търсено и ценено, то се превръща в причина на враждебност между западните държави за монопол върху пазара. Западът е бил очарован от неговия ароматен и специфичен вкус. В някои от книгите от 16-ти век се споменава като "хапчето на любовта" поради възбуждащия му ефект, а през 20-ти век се употребява от бедните прослойки на обществото като наркотично вещество.