Колко семена има в един нар? Наистина ли морковите ни помагат да виждаме в тъмното и кой зеленчук пръв израсна в космоса...
Зеленчуците са богати на витамини, минерали и фибри, които укрепват имунната ни система, регулират метаболизма ни и ни позволяват да живеем по-здравословен и по-дълъг живот.
И докато зеленчуците ни изглеждат доста обикновени, има някои доста интересни факти, които могат да ги направят малко по-интересни.
Черен пипер (червен пипер)
Паприката е плод. Звучи странно?
Учените определят плода като част от растение, която се развива от цвят и съдържа семена. Това означава червен пипер, както и краставици, патладжани, тикви, маслини и др. са плодове.
Банани
Бананите са горски плодове, а банановото дърво е билка, която може да достигне височина до 15 метра.
Зрънцето се определя като плод без семена, който се развива от един цвят, съдържащ един яйчник (яйчникът се отнася до женската част на цветето). Това означава, че кивито и дори бананите също са горски плодове.
Бананите имат естествен антиациден ефект (неутрализират стомашната киселина чрез повишаване на рН на стомашното съдържимо), така че ако страдате от киселини, опитайте да ядете банан.
Бананите, както всяко горско растение, също имат семки, но те са толкова малки, че изобщо не ги забелязваме.
Повечето диви банани са негодни за консумация, защото имат много семена вътре и са много малки. Необходими са хиляди години селективно развъждане, за да се създадат банани, каквито са днес.
Бананите са естествено леко радиоактивни, защото съдържат калий (естествено срещащ се радиоактивен изотоп). Това не е опасно, защото количеството радиация е много малко - за да получим смъртоносна доза, трябва да изядем около 100 000 000 банана за кратък период от време.
Банановите влакна могат да се използват за производство на хартия и плат. Тъканта от бананови влакна се нарича bashofu и се произвежда в Япония от векове. Влакната се извличат от бананови дървета и след това се сплитат заедно. Тази уникална материя е по-здрава от памук или коприна.
Човешкото ДНК е 50 процента идентично с ДНК-то на... бананите.
Броколи
Повечето хора не харесват броколите заради горчивия им вкус. Казват, че 41-вият президент на САЩ Джордж У. Буш толкова мразел броколите, че дори забранил внасянето им в Белия дом.
Ако искате да намалите нивата на холестерола си, най-добре е да ядете броколи на пара.
Суровите броколи съдържат съединения, борещи се с рака.
Частта от броколите, която обикновено ядем, всъщност са цветчетата, които все още не са разцъфнали.
Цветовете на броколите съдържат малко повече хранителни вещества от стъблата, а листата, които обикновено изхвърляме, съдържат някои хранителни вещества, които не се намират нито в стъблата, нито в цветчетата.
Авокадо
Авокадото съдържа семена, поради което е плод.
Въпреки че са с високо съдържание на мазнини, те могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Мазнините в авокадото също така помагат на тялото да абсорбира хранителни вещества от други храни, като например домати.
Картофи
Белите картофи са отгледани за първи път от индианците в Андите (Южна Америка). В Европа се появяват през 1586 г., а в Северна Америка през 1719 г.
В Европа картофите първо са отглеждани като декоративно растение и от тях са правени конфитюри.
Картофите са четвъртата най-отглеждана култура в света, след царевица, ориз и пшеница.
Картофите са сравнително богати на калий, който ни е необходим за укрепване на мускулите и контрол на кръвното налягане. Картофите не съдържат мазнини и са добър източник на витамини и желязо. Картофите имат и най-висок индекс на засищане.
По-голямата част от полезните вещества в картофите се намират под тънката им кора, затова е препоръчително да ги варите с цялата кора и да ги обелвате след като се сварят.
Печените картофи с кората също са добър източник на фибри.
Един средно голям картоф съдържа 35 процента от количеството витамин С, от което се нуждае възрастен.
Картофите съдържат само 20% сухо вещество, останалите 80% са вода.
Германците ядат два пъти повече картофи от американците.
Болестта по картофите „късна болест“ е основната причина за глада по картофи в Ирландия (Gorta Mór 1845-1849). По време на Големия глад приблизително един милион души умират и повече от един милион напускат страната, което води до спад на населението на страната с 20-25%, а в някои градове с 67%.
Смята се, че пържените картофи произхождат от Америка благодарение на Томас Джеферсън, който донесе рецептата за пържени картофи в Съединените щати през 1784 г.
През 17 век картофите се сервирали като десерт в руския двор. Казват, че преди сервиране се варят и обилно се поръсват със захар.
Картофите са първото растение, отгледано в космоса. През 1995 г. семена от картофи бяха пренесени от космическата совалка Колумбия до Международната космическа станция (МКС). В резултат на това е разработена технология за отглеждане на картофи, която позволява получаването на нова реколта на всеки 40-50 дни.
Домат
Родината на доматите е Южна Америка, където ацтеките и инките са ги отглеждали още през 700 г. пр.н.е. Европейците за първи път научават за доматите през 16 век и те бързо стават популярни в средиземноморските страни, но в северноевропейските страни, особено в Англия, те се смятат за красиви, но отровни. В наръчник по градинарство, публикуван в Дания през 1774 г., те са описани по следния начин: „Тези плодове са изключително вредни, защото подлудяват тези, които ядат тези плодове.“
В Древна Русия доматите са били наричани „луди плодове“.
Доматите са плод, но в САЩ законно се считат за зеленчук. През 1800 г. пристанището на Ню Йорк облага зеленчуците, но не и плодовете. Вносител, който искаше да намали разходите, отиде на съд с твърдението, че доматите, които внася, са плодове. Делото стигна чак до Върховния съд, който постанови през 1893 г., че на „обикновен език“ храните, които често се сервират с месо или риба, са зеленчуци.
Доматите са много богати на каротеноида ликопен. Яденето на храни, съдържащи каротеноиди (включително моркови, спанак, сладки картофи и листни зеленчуци), може да намали риска от рак.
Учени от университета Корнел са идентифицирали две вещества, борещи се с рака в доматите: P-курмарова киселина и халогенна киселина.
Доматите са добър източник на витамини А и С.
Доматите се консумират в Съединените щати повече от всеки друг плод или зеленчук. Повечето домати се отглеждат във Флорида.
Има няколко хиляди различни сорта домати.
Доматите принадлежат към семейството на нощниците и следователно са „роднини“ на картофите, червения пипер, чушките, патладжаните и петуниите.
Французите наричат доматите „ябълките на любовта“.
Доматите имат повече гени от хората.
Смокини
Смокините се считат за първия плод, който е целенасочено култивиран (развит/подобрен).
Смокините са много богати на калций – сушените смокини съдържат толкова калций, колкото същото количество мляко. И за разлика от млякото, смокините също са отличен източник на фибри. За съжаление, те също са с високо съдържание на захар и калории.
Къпини
Къпините всъщност не са горски плодове.
В растителния свят къпините, малините и дори ягодите не са горски плодове, а групи от плодове, състоящи се от много малки плодове, слети заедно.
Киви
Кивито съдържа два пъти повече витамин С от портокалите. Те също така съдържат много други витамини и минерали, като калий, което ги прави добра алтернатива на бананите като източник на калий.
Ябълки
Ябълките са най-разпространеният плод в света – общата им световна реколта надхвърля 50 000 000 тона. Повечето ябълки се отглеждат в Китай и САЩ.
В света има повече от 7000 различни сорта ябълки.
Ябълките са добър източник на фибри и витамин С. И те, подобно на крушите, черешите, сливите и малините, принадлежат към растенията от семейство Розоцветни. Може би затова миришат толкова сладко и съблазнително?
Ябълките ни дават повече енергия от кафето (ябълките ни дават енергия, а кафето „ободрява“).
Ябълките плуват във вода, защото съдържат 25% въздух.
Повечето ябълкови дървета се отглеждат от резници, така че всички ябълкови дървета всъщност са клонинги, а не братя и сестри.
Останки от ябълки са открити в праисторически селища, датиращи от 6500 г. пр.н.е., и някои сортове ябълки от това време съществуват днес - можем да опитаме същите ябълки, които нашите древни предци са яли.
Благодарение на иновативните системи за съхранение, ябълките могат да бъдат „евтаназирани“ и съхранявани от шест месеца до една година.
Едно ябълково дърво може да даде до 400 ябълки годишно.
Портокали
Не всички портокали са оранжеви. В субтропичните региони като Бразилия, където се отглеждат някои видове портокали, температурите не са достатъчно високи, за да може портокаловата кора да стане оранжева. Това означава, че портокалът може да остане зелен или жълт дори когато е напълно узрял!
Портокалите, каквито ги познаваме, не съществуват в дивата природа. Дивите портокали са кръстоска между помело и мандарина.
Оранжевият цвят е кръстен на портокала, а не обратното. Преди това подобен цвят се наричаше "geoluread" на староанглийски, което означава "жълто-червено".
Ананаси
Ананасите се появяват за първи път в Европа през 1496 г., когато Христофор Колумб ги връща от второто си пътуване до Америка, но не са култивирани (в оранжерии) до 1658 г. в Холандия, 1719 г. в Англия и 1730 г. във Франция. .
Думата "ананас" първоначално е била използвана за означаване на борови шишарки. Когато европейците за първи път срещнаха тези плодове в Америка, те ги нарекоха ананаси, защото приличаха на борови шишарки.
Всеки ананас (растение) произвежда само един ананас годишно.
Експертите все още не са стигнали до консенсус дали ананасът е плод или зеленчук. Това до голяма степен зависи от това как се определят плодовете и зеленчуците. Според например тази дефиниция: „Зеленчукът е ядливата част от растението“, ананасите са зеленчуци, но всички останали плодове също са зеленчуци ????.
По време на царуването на Екатерина II на Русия ананасът е бил широко използван на знатни пиршества. Тя беше представена по напълно необичаен начин. Например се казва, че граф Александър Строганов е опитал салата от мариновани в оцет ананаси, а граф Завадски рендосал и мариновал ананаси като зеле, складирал ги в бъчви и приготвял от тях борш и други супи.
През 18 век Руската империя е най-големият износител на ананаси за Западна Европа. Тогава цената на един плод е била равна на цената на една крава.
Морков
Дивите моркови първоначално са били лилави, понякога бели. Морковите, които познаваме днес, се появяват в резултат на селекция през 16 век в Холандия.
По време на Втората световна война британците разпространяват мита, че яденето на моркови подобрява нощното виждане, като съобщения в пресата твърдят, че британските пилоти са яли много моркови, за да осигурят отлично нощно виждане. Това беше направено, за да се заблуди Германия относно военния капацитет на Великобритания, която използва радар за прихващане на бомбардировачи през нощта.
През 1979 г. ЕС приема директива, която класифицира морковите като плодове. Това позволи на португалците да продължат да произвеждат и изнасят сладко от моркови, тъй като според европейските стандарти конфитюрите съдържат над 60% захар и се правят само от плодове.
Грейпфрут
Грейпфрутът взаимодейства с някои лекарства и може да направи ефекта им по-силен или по-слаб. Изчислено е, че сокът от грейпфрут взаимодейства с 85 различни лекарства и половината от тези взаимодействия са потенциално вредни.
Зелен грах
Грахът е първият зеленчук, консервиран в консерва.
Грахът помогна на Грегор Мендел да открие няколко закона на генетиката, които допринесоха за бързото развитие на генетиката и селекцията на растенията през миналия век.
Грахът е бил един от любимите зеленчуци на третия президент на САЩ Томас Джеферсън. Всяка година обявявал конкурс за първа реколта от грах. Победителят в състезанието покани останалите участници на обяд, като каза, че грахът е готов за консумация.
Кафе
Кафените зърна всъщност не са зърна, а семена - семките на зрънце, подобно на череша.
Според легендата ефектите на кофеина са открити през 9 век в Етиопия, когато пастирите на кози забелязали, че козите започват да „танцуват“, след като ядат плодовете на растението Coffea. Пастирът споделил наблюденията си с местните монаси. Монасите приготвяли напитка от това растение и установили, че то ги държи будни цяла нощ. Други етиопски монаси, а скоро и обикновени смъртни, също научиха за това откритие.
Думата кафе идва от арабската дума قَهْوَة (qahwa), която първоначално се е отнасяла за вино, което традиционно се смесва и сервира горещо. „Qahwa“ по-късно става „kahveh“ на турски и след това „koffie“ на холандски. Други източници твърдят, че името е свързано с името на района Кафа в Етиопия, което е свързано с думите за "кафе" в други големи европейски езици.
И още интересни факти, които ще Ви изненадат...
Кафето се консумира в толкова огромни количества, че е втората най-търгувана стока в света, веднага след суровия петрол.
Кафето е забранено в Мека през 1511 г., тъй като местните власти смятат, че насърчава „радикалното мислене“. Някои италиански духовници от 16-ти век също се опитват да забранят кафето, наричайки напитката „сатанинска“. От друга страна, папа Климент VII обичаше кафето толкова много, че вдигна забраната и го кръщава през 1600 г.
Изпражненията от азиатска палмова цивета (да, правилно прочетохте) се използват за приготвянето на едно от най-скъпите кафета, наречено Kopi Luwak, известно още като „кафе от котешки изпражнения“. Кафето се произвежда в Индонезия от плодовете на кафеения храст, които са били изядени, смлени и след това "изхвърлени" от бозайник. След това зърната се почистват и обработват. С цена от 35 до 100 долара за чаша, или приблизително 100 до 600 долара за паунд, това е най-скъпото кафе в света.
Финландия пие най-много кафе в света. Възрастните финландци консумират средно около 12,5 кг кафе годишно. Норвегия е на второ място, Исландия е на трето, а Дания е на четвърто.
Тези, които пият кафе, живеят по-дълго от тези, които не пият. Умерената консумация на кафе (около 3-4 чаши на ден) се свързва с увеличаване на продължителността на живота и намален риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и болестта на Паркинсон.
Етикетът „Без кофеин“ не означава, че този продукт не съдържа кофеин. Според Mayo Clinic 8 унции (226,8 g) кафе без кофеин съдържат между 2 и 12 милиграма кофеин. Стандартна чаша кафе съдържа между 95 и 200 милиграма кофеин, докато 0,33-литрова кола съдържа между 23 и 35 милиграма.
Добавянето на сметана към кафето го запазва топло 20% по-дълго.
В древната арабска култура жената можела да използва факта, че съпругът й не й е донесъл прясно кафе сутрин като правно „основание“ за развод.
Говори се, че Бетовен бил толкова запален пияч на кафе, че броил 60 зърна, преди да приготви всяка чаша кафе.
Първоначално плодовете на кафето се смесват с мазнина, за да се създаде „енергийна закуска“. Пулпата на плодовете на кафееното дърво също е ферментирала, за да се получи напитка, подобна на вино.
Най-голямата чаша кафе е с обем 22 739,14 литра. Световен рекорд на Гинес 2019.
Starbucks, 47 години след отварянето на първия си магазин в Сиатъл, сега отваря средно по два магазина на ден.
Плодовете не „умират” при бране. Те продължават да реагират на външни стимули от околната среда.
Лотосът се класифицира като зеленчук, а корените му се използват като храна в азиатската кухня.
Един средно голям нар съдържа от 200 до 1400 семена.
Арктическият хрян е един от най-интересните зеленчуци в света. Те растат в Гренландия по крайбрежието на Северния ледовит океан и цъфтят дори при силни студове. Северните народи го използват като лек срещу скорбут.
В Древна Гърция лукът е смятан за свещен зеленчук - символ на устройството на Вселената. Той бил доволно похапван както от бедните, така и от аристократите. За да потиснат миризмата на лук, ядели орехи и магданоз.
Някои японски фермери отглеждат дини на кубчета, за да ги съхраняват и транспортират по-лесно.
Дините са приблизително 92 процента вода, така че отдавна се използват като източник на вода както за хората, така и за животните в много части на Африка.
Ако ядете чудодейния плод (Synsepalum dulcificum), всички кисели храни ще изглеждат сладки за няколко часа. Този плод съдържа миракулин, който "изключва" рецепторите, отговорни за възприемането на киселия вкус.
Джакфрутът се счита за най-големият плод (Artocarpus heterophyllus), чиито плодове често достигат тегло от 20-25 кг.
Най-скъпият плод се счита за специален вид манго, който се нарича "слънчево яйце". Те се отглеждат при специални условия в Япония и тежат минимум 350 грама. Едно „слънчево яйце“ струва около хиляда и половина долара.
Рамбутанът се смята за най-малкия плод в света (Nephelium lappaceum). Среща се в страни от Югоизточна Азия като Тайланд и Виетнам. Рамбутаните са вкусни, но по-голямата част от плода се поема от масивно семе.
Дурианът (Durio zibethinus) се счита за най-странния плод. Дуриан се отглежда в Индонезия, Филипините, Малайзия и Южен Тайланд. Въпреки че дурианът има леко сладък вкус, той рядко се изнася поради острата си и упорита миризма - корабните компании отказват да го транспортират. Някои смятат, че дурианът има приятен, сладък аромат, но повечето го описват като миришещ на гнил лук, развалени яйца, канализация или терпентин. Казват, че дори любителите на тези плодове се опитват да не дишат, докато ги ядат.
В миналото ряпата е засявана чрез изплюване на семената от устата, тъй като семената й са много малки и трудно се разпръскват с ръка. Най-добрите плюващи били на особена почит, защото това никак не е било лесна работа.
Отварата от цвекло се е използвала като дезинфектант в Русия.
В Англия в началото на 18 век се е смятало, че краставиците охлаждат тялото и причиняват настинки.
Фъстъците всъщност не са ядка, а боб.
Американските производители на череши наемат хеликоптери, за да изсушат дървета след дъжд, за да запазят реколтата си.
Листата на ревен съдържат увреждащи пъпките и потенциално смъртоносни дози оксалова киселина, но стъблата са напълно безопасни за ядене.
Оставете коментар