Триптофанът е аминокиселина, синтезирана от растения и микроорганизми. Той може да влезе в човешкото тяло само с храна, затова се нарича незаменима. Веществото се намира както в растителни, така и в животински хранителни източници.
Триптофанът играе важна роля в метаболизма: от него тялото произвежда "хормона на щастието“ серотонин, който от своя страна служи като суровина за "хормона на съня“ мелатонин. Намалено настроение, тревожност, трудно заспиване - всичко това изглежда като начало на депресия или невроза, но може да се окаже и дефицит на триптофан.
Друга верига на трансформация на триптофан в тялото е синтезът на витамин B3 (ниацин или по-малко точно никотинова киселина). Основната функция на ниацин е да поддържа метаболизма в клетките. Необходим е за функционирането на нервната система, регулирането на нивата на холестерола, метаболизма на мазнините и въглехидратите.
Триптофанът е важен и за имунитета. Той е част от имуноглобулините - антитела, които първи неутрализират инфекцията, която е влязла в тялото.
Има хранителни добавки с триптофан, но е установено, че той се усвоява по-добре с мазнини, протеини и въглехидрати, тоест с храна. Нормите за използване на тази аминокиселина са доста широки - от 1 до 4 g на ден.
Триптофанът като незаменима аминокиселина, участваща в синтеза на протеини, не се произвежда от тялото, така че трябва да се набавя с храна. Съдържа се в доста голям брой продукти от животински и растителен произход, като червено месо, шоколад, млечни продукти (кисело мляко, мляко, извара), както и ядки, овесени ядки, риба, фурми, банани, спирулина, семена и други.
Триптофанът участва в изграждането и укрепването на клетъчната мембрана. В допълнение, той е предшественик на много важни биохимични съединения: серотонин, мелатонин, витамин B3. Ауксините (клас фитохормони) също се образуват от триптофан.
Човешките чревни бактерии са способни да разделят триптофана на индол и скатол. Недостигът на триптофан в организма по време на нормалния му прием с храна понякога се причинява от нарушение на малабсорбцията на фруктоза и непоносимост към лактоза, което води до неправилно усвояване на триптофан в червата, намаляване на нивото му в кръвта и често до депресия.
Нещо интересно за Триптофана!
В началото на 90-те години вносът на L-триптофан беше забранен в САЩ след случаи на фатално автоимунно заболяване, наречено синдром на еозинофилия-миалгия, поради поглъщане на неправилно приготвена партида триптофан от обществеността. Въпреки че L-триптофанът е изолиран от японска фабрика, която го е изложила на токсични бактериални метаболити по време на процеса на пречистване, забраната е запазена и наличността на триптофан е ограничена до лекарства с рецепта (триптан), формула за кърмачета и продукти за ентерално хранене. От 1994 г. L-триптофанът се произвежда и продава като хранителна добавка в САЩ, докато внасяният продукт остава ограничен от специални разпоредби.
Приложение на триптофана:
Триптофанът се използва като добавка в хранително-вкусовата промишленост. В медицината триптофанът се включва в редица фармацевтични продукти, произвеждани в различни форми за перорално и парентерално приложение.
Добавянето на триптофан има положителен ефект върху няколко критични телесни функции поради способността му да повишава нивата на серотонин (успокояващ невротрансмитер, когато присъства в умерени количества) и/или мелатонин (хормон, предизвикващ съня, освобождаван от епифизната жлеза в отговор на тъмнина или ниски нива на светлина). Клиничните изследвания като цяло потвърждават ефективността на триптофана при някои нарушения на съня и други патологични състояния на тялото, обикновено свързани с недостатъчни нива на серотонин в организма. Предвид свойствата и функциите на триптофана, той се използва както като независим антидепресант, така и в комбинация с други лекарства, които помагат в борбата с депресията при хората.
Триптофанът се използва и в процеса на отказване от тютюнопушенето. Според проучвания триптофанът (50 mg/kg/ден) е бил използван като допълнителна терапия за спиране на тютюнопушенето. По време на двуседмичното проучване лекуваните с триптофан субекти са имали по-малко симптоми на отнемане на никотин и са били в състояние да се въздържат или да пушат по-рядко от контролите.
Ролята на триптофана в тялото
Триптофанът играе важна роля в организма. Използва се за производството на протеини и участва в други важни метаболитни функции, като мелатонин и серотонин. Мелатонинът помага за регулиране на цикъла сън-събуждане, докато се смята, че серотонинът помага за управление на настроението и социалното поведение. Триптофанът може да се намери в различни хранителни източници, като яйца, риба, месо, птици, ядки, семена и млечни продукти. Има и нехранителни източници на триптофан, като добавки и лекарства.
Увеличаването на приема на триптофан може да Ви помогне да извлечете редица ползи, включително подобрени резултати при загуба на тегло и по-добро качество на съня. Освен това, триптофанът е свързан с подобрени резултати за психично здраве. Преди да увеличите приема на триптофан обаче, важно е да отбележите, че може да има някои потенциални странични ефекти, свързани с приема на твърде много от тази аминокиселина.
Действие на триптофана
Най-изследваният аспект на метаболизма на триптофана е серотониновият път, който включва последващото образуване на мелатонин. Триптофан хидроксилазата е ензимът, ограничаващ скоростта за производството на серотонин и включва превръщането на триптофан в 5-хидрокситриптофан (5-HTP). Този ензим може да бъде инхибиран от стрес, инсулинова резистентност, дефицит на магнезий или витамин B6 или с напредването на възрастта. Декарбоксилирането на 5-HTP до серотонин зависи от наличието на активната форма на витамин В6, пиридоксал-5'-фосфат, докато по-нататъшното превръщане в мелатонин изисква S-аденозил-L-метионин (SAMe).
Триптофанът и 5-HTP преминават кръвно-мозъчната бариера, въпреки че триптофанът изисква активен транспорт и се конкурира за същите рецептори с други неутрални аминокиселини - тирозин, фенилаланин, валин, левцин и изолевцин. Всъщност, най-добрият показател за този ефект върху мозъка на триптофан и серотонин е съотношението на серумния триптофан към групата от големи неутрални аминокиселини. От клинична гледна точка обаче е важно нивата на серотонин да се повишават с приема на въглехидрати, тъй като освобождаването на инсулин ускорява серумното отстраняване на конкурентния валин, левцин и изолевцин. По същия начин, по-високият процент протеини в диетата забавя повишаването на нивата на серотонин.
Въпреки че триптофанът може да се намери свободно в кръвния серум, повечето от неговите молекули са свързани с албумин. Метаболитите на триптофан в урината включват 3-хидроксикинуренин, ксантуренова киселина и кинуренин. Въпреки това, серумният кинуренин се метаболизира до ниацин (витамин B3). Това преобразуване е неефективно, тъй като 60 mg триптофан са необходими за синтезирането на 1 mg ниацин, който също изчерпва витаминните кофактори B1, B2 и B6.
Основният механизъм на действие на триптофана е неговата роля като метаболитен прекурсор на невротрансмитера серотонин. Други невротрансмитери и химикали на централната нервна система (ЦНС), като мелатонин, допамин, норепинефрин и бета-ендорфин, също са показали повишаване след перорално приложение на триптофан. Има ограничени данни, свързващи триптофановата модулация от ендокринната система. Ефектите на триптофана върху нивата на кортизола са спорни. Въпреки че интравенозният триптофан стимулира секрецията на пролактин и растежен хормон, такава връзка не е тествана с перорално приложение.
Триптофан и психично здраве
Смята се, че триптофанът е полезен за психичното здраве поради ролята му в производството на серотонин в мозъка. Ниски нива на L-триптофан са наблюдавани при хора с депресия и някои експерти предполагат, че увеличаването на хранителния прием на триптофан може да помогне за подобряване на симптомите на депресия. Едно проучване установи, че триптофанът е толкова ефективен при депресия, колкото и антидепресантите, докато друго заключи, че това е един от по-безопасните естествени продукти, налични при разстройства на настроението. Проучванията също предполагат, че манипулирането на триптофан в червата може да окаже влияние върху нивата на серотонин, което може да доведе до подобряване на настроението и качеството на съня. Ако търсите начини да подобрите психичното си здраве, увеличаването на приема на триптофан може да бъде опция, която си струва да обмислите.
Триптофан и качество на съня
Триптофанът е свързан с по-добро качество на съня. Проучванията показват, че консумацията на диета, богата на триптофан, може да доведе до по-малко време, прекарано будни в леглото, и подобряване на качеството на съня. Допълването с L-триптофан помага за подобряване на съня, тъй като повишава мелатонина и серотонина, два хормона, които са от съществено значение за добрия сън. Консумацията на триптофан също може да помогне за намаляване на времето, необходимо за заспиване, както и за намаляване на честотата на нощните събуждания. Освен това, триптофанът е естествена хранителна добавка, подобряваща настроението, която се приема от много хора поради благоприятния си ефект върху настроението, паметта и съня. Ако търсите естествен начин да подобрите качеството на съня си, опитайте се да включите повече храни, съдържащи триптофан в диетата си и/или да вземете добавка, съдържаща тази незаменима аминокиселина.
Богати на триптофан храни
Най-много триптофан има в хайвера и яйчния белтък - около 1 г на 100 г продукт. Голямо количество ще намерите още в сирене, ядки, бобови растения, месо, риба и морски дарове.
Противно на общоприетото схващане, в шоколада няма толкова много триптофан: наполовина по-малко, отколкото в месото и рибата и 5-10 пъти по-малко, отколкото в яйчния белтък и спирулината. В бананите е още по-малко - стотни от милиграма на 100 g.
Невъзможно е да се получи излишна концентрация на триптофан от храната (за разлика от употребата на хранителни добавки). Но може да възникне недостиг, ако човек очаква определено количество аминокиселини от храната, но те всъщност не са достатъчни в продукта.
Това често се случва, когато потребителят се ръководи от средните таблици на хранителната стойност на различните продукти (между другото, данните за съдържанието на аминокиселини варират значително в различните източници).
Защо е необходим анализ на аминокиселини?
Съдържанието на аминокиселини в продуктите е променлива стойност. Например при яйцата зависи от това с какво са били хранени кокошките носачки, при дивите риби - от хранителната база, която се променя от сезон на сезон, при растенията - от мястото, където са отглеждани, торовете и условията на околната среда. Точното определяне на съдържанието на вещество в партида от продукти може да се направи чрез анализ на аминокиселинния състав.
Анализът за аминокиселини е необходим и в животновъдството. В крайна сметка селскостопанските животни, както и хората, не могат сами да произвеждат триптофан. Така че, за да бъдат техните продукти пълноценни от хранителна гледна точка, е необходимо да се дава фураж с достатъчно съдържание на хранителни вещества. Това е от полза за фермите: поради достатъчното количество аминокиселини и витамини в диетата на животните, продуктивността се увеличава, те боледуват по-рядко и растат по-бързо.
Оставете коментар