Рецепти за здраве с девесил

В първа част на статията Ви разказахме повече за растението девесил и колко полезно е то за нашето здравее. В медицинските справочници може да се намерят много способи за лечение на различни заболявания. Ще разгледаме най-популярните рецепти с девесил.

Отвара

Това средство е ефективно при кашлица, бронхит, захарен диабет, отслабен имунитет, спад на силите, недобър апетит, нарушени функции на храносмилателния тракт, възпалителни процеси, кожни и сърдечно-съдови болести. Приготвя се много лесно: трябват Ви 2 супени лъжици корен на прах, които се заливат с чаша вряща вода. След това съдът с микстурата се оставя да кипи още 5-7 минути, оставя се да изстине, прецежда се и се приема по 1-2 с. л. За обработване на рани и проблемни кожни участъци се препоръчва външно приложение.

Тинктура

При стоматит, храносмилателни проблеми, рани, кожни заболявания се използва рецепта за тинктура от девесилПри пародонтоза, зъбобол, мигрена, стоматит, тахикардия, стомашно-чревни заболявания, хипертония, артрит и подагра трябва да опитате лечение с тинктура от девесил. Може да си приготвите целебното средство от листата и съцветията, но най-много полезни вещества са концентрирани в корена на растението. За да приготвите цяра, трябва да смелите растението на прах. На 30 грама суровина се пада по чаша кипяща вода. Смесете съставките в емайлирана тенджера, тъй като след това ще трябва да поври няколко минути на слаб огън. След това охладете, прецедете през двойна марля и приемайте веднъж дневно по 1 с. л. след хранене.

Важно! Лечебният курс със средства на основата на девесил трябва да е не по-дълъг от десет дни. Само лекар може да вземе решение дали курсът трябва да се удължи.

Спиртна тинктура

При необходимост да се лекува зле зарастваща дълбока рана, гнойни рани, кожни заболявания се препоръчва използването на спиртна девесилова тинктура. Също така ще помогне при анемия, артрит, подагра, остеохондроза, тазови болки при мъжете, безплодие, инфекции на пикочно-половата система и нарушен менструален цикъл при жените.

Микстурата се приготвя от 30-40 грама корен на прах и 0.5 л. водка или разреден спирт, коняк, вино, ракия. Алкохолната напитка не променя целебното свойство на средството, затова може да изберете който и да е алкохол. Когато съставките се смесят, трябва да ги оставите за 2 седмици на тъмно и прохладно място да престоят. Когато времето мине, лекарството може да се използва по 20 капки три пъти дневно 30 минути преди прием на храна. Преди употреба е желателно да разредите тинктурата с питейна вода.

Прах

За да получите лечебна суровина, трябва да смелите с кафемелачка няколко пъти корените на растението. Тогава ще Ви се получи точната консистенция.

Важно! В случай на ерозия и язви в храносмилателните органи, трябва да разредите средството с мляко и да го пиете след хранене.

Добро средство срещу глисти е корен от девесил на прах, а маз от девесил се използва при проблемна кожаВ този си вид девесилът е ефективен при гореизброените патологии. Но най-често прахът се използва като противоглистно средство. За тази цел е достатъчно да вземете малко (на края на лъжичката) прах и да го разтворите в чаша вода. Получената течност трябва да се приема сутрин на гладно. Тази терапия изисква тотално отказване на сладкото.

По същия начин, но с трикратен прием, се лекуват язвени болести, хепатити, холецистити, стомашни разстройства. А при опасност от спонтанен аборт през последните месеци от бременността народните целители съветват ежедневно да се приема по 1 ч. л. прах с мед.

Маз

За да се избавите от тумор, рани и болести с дерматологичен характер, може да се възползвате от рецептите за домашна маз. За приготвянето на такова мазило ще Ви е необходима свинска мас (разтопена) или краве масло, вазелин и прах от девесил. Това мазило се прави в пропорции 2:1. Всички компоненти трябва да се смесят добре до получаване на хомогенна маса.

Важно! Мазта от див слънчоглед има свойството след известно време да става горчива и неприятна за използване. Затова средството трябва да се приготвя в малки количества и да се съхранява в хладилник.