Животинските мазнини се използват не само в кулинарията, но и с медицинска цел. Рецептите, в които се използват, могат да се намерят в книгите по народна и официална медицина. Една от най-универсалните по състав и полза разновидности е свинската мазнина или просто мас. Това е богата на мазнини тъкан от животното (в случая – свинята), която покрива неговите вътрешни органи. Полезните свойства на този продукт и високият му лечебен потенциал се обуславят от съдържанието на хранителни вещества в него.
Свинската мас е полезна както за големите, така и за децата. Но много хора дори не подозират. Затова ще разгледаме свойствата и подробно.
Първото, което трябва да се отбележи, е относително малката доза холестерол, тъй като голямото количество на това вещество може да причини вреда на здравето на човека.
Второто предимство е наличието на арахидонова киселина от класа омега-6 мастни киселини. Това съединение е полезно за мозъка и може да повишава умствената активност. Освен това оказва и медицинска помощ на хората, които страдат от гастрит, стомашни язви или язви на дванадесетопръстника.
Последният нюанс е съдържанието на витамините А, K, E и D. Тези хранителни елементи човешкият организъм може да получава в необходимото количество само от храната. Тяхното значение е:
Благодарение на състава си, свинската мас се справя отлично с авитаминозата.
Основното предназначение на свинската мас е укрепването на имунната система на човека. Употребата и в режима на хранене служи преди всичко за профилактика от множество болести. В народната медицина употребата на тази мазнина, по правило, е външна. Тя се справя превъзходно с леки настинки, кашлица и хроничен бронхит. Най-често се използва за приготвянето на компреси. Ето и няколко рецепти и съвети за външно приложение на свинската мас:
Това не е пълният списък с възможностите на свинската мас. Тя се използва и за лечение на подагра, болести на ставите, а също и с козметични цели.
Ценното свойство на свинската мас се изразява в способността и да не губи биологичната си ценност след термична обработка. Използва се за приготвянето на различни мазила и кремове, които поддържат и подобряват красотата на кожата. Кожата бързо абсорбира този продукт, тъй като по някои биохимични свойства той прилича на човешката мазнина. Още един безусловен плюс на маста от свинете е бързото доставяне на всички необходими козметични компоненти по местата, за които са предназначени, благодарение на свойството на маста да попива добре.
Свинската мас не „запушва“ кожата, позволява и да диша, а при това се измива и без полагане на особено големи усилия. На основата на свинската мас могат да се направят огромен брой емулсии за грижа за кожата, тъй като тя се смесва лесно с всякакви други видове мазнини, а също и с водни разтвори, спиртове, смола, глицерин и лекарствени препарати.
Вредите и противопоказанията на свинската мас се броят на пръстите на едната ръка. Противопоказно е да се използва от хора, които наскоро са боледували тежко или са преминали през хирургична операция, вследствие на което калоричността на менюто им е била намалена и трябва да се възстановява до нормални граници постепенно. Към продукта следва да се отнесат внимателно и тези, които имат чернодробни проблеми. На останалите се препоръчва да не злоупотребяват. Що се отнася до външното приложение, в този случай може да има индивидуална непоносимост към свинската мас. Може да се констатира лесно наличието на такава непоносимост с провеждането на стандартен тест. Малко количество свинска мас се нанася върху не голям участък от кожата.
Разтапянето на свинска мас е тънък момент, но за тези, които не го правят за пръв път, е дори банално. Първо, трябва да разберем как правилно да изберем подходящия продукт. Трябва да се обърне внимание на следните характеристики: мястото на производство (домашната свинска мас от познат фермер или собственото производство няма конкуренция); външен вид (избирайте маста с еднороден, нежно-кремав или бял оттенък); мирис (острият и специфичен мирис са признаци за съмнително качество). За разтопяването на свинската мас трябва да я разрежете на малки парчета. След това да я сложите в тенджерата и да я поставите на котлона. Непрестанно трябва да се разбърква и да се отцежда вече разтопената мас. Трябва да се топи докато цялата мазнина не се стопи. Може да съхранявате свинската мас без да се губят основните и качества в хладилник до година и половина.
И двата продукта са натурални и универсални, лесни за приготвяне и се използват много от домакините. Различията между двете идва, когато става дума за лечебните свойства на тези конкуриращи се хранителни продукти. Работата е там, че разтопената свинска мас основно подобрява храносмилателните процеси, а сланината може не само да повиши имунитета, но и да излекува много болести. Оказва се, че спектърът на използване на свинската неразтопена мас е по-широк.
С медицински цели се използват и много видове животински мазнини, които природата е надарила с полезни свойства:
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: