Още от древни времена към черния пипер е "прилепена“ титлата "крал на подправките“. Днес ние добавяме щипка от тези люти млени зрънца почти към всяко ястие. А някога тази подправка е била ценна колкото златото: използвали са я като валута, а в някои страни дори са я дарявали на боговете като жертвоприношение. Интересното е, че на санскрит името на подправката звучи като "марич“. И точно така древните индуси са наричали слънцето.
А какво знаем днес за свойствата на пипера? Полезен ли е с нещо друго, освен с това, че подобрява вкуса на нашите любими ястия? Оказва се, че да! И списъкът от полезните му свойства е много по-голям, отколкото можем да предположим.
Какво е черен пипер?
Черният и сладкият пипер съвсем не са едно и също растение, както много хора може да си помислят. Тези култури дори не са роднини в ботаническия смисъл на думата.
Черният пипер (Piper nigrum) – това е многогодишно вечнозелено растение-лиана, чието стъбло може да достигне до 15 м. и повече. В дивата природа избира като опора близките дървета или други растения.
Родината на това чудо на природата е Южна Индия. Между другото, в някои региони черният пипер е известен като малабарски плод (от името на индийската провинция Малабар, което, между другото, се превежда като земята на пипера). От Индия културата се е разпространила по Азия, Африка, Америка. Днес Piper nigrum се култивира в различни топли страни, но най-добър е индийският, събиран в Малабарския регион. Вторият по популярност е индонезийският. Малайзийската подправка не е толкова ароматна, но е много пареща. Виетнамският пипер се познава по големите сиво-кафяви грахчета без особен аромат, но с изразен лют вкус.
Химичен състав на черния пипер
Плодовете на Piper nigrum са източници на мазнини, протеини, въглехидрати, фибри, минерали, смола, витамини, етерични масла, алкалоиди и много други компоненти. Сред уникалните са пиперин и пиперидин, които отговарят за лютия вкус на зърната. Но най-вече в плодовете се съдържа нишесте – в някои плодове количеството му достига 60% от общия състав. Витаминно-минералният профил е представен от: витамините А, В, С, от фосфор, желязо, калций. 1/10 от общия химичен състав на черния пипер е пиперин. Неговият ефект се усилва от другите "люти“ компоненти: чевисин, пиперидин и пиперитин.
Полезни свойства на черния пипер
Това е удивителна подправка. Приписват и антисептични, антибактериални, противомикробни, аналгетични, антиспазматични, антиоксидантни, тонизиращи, сгряващи, диуретични и холеретични свойства.
Вече споменахме, че в състава на черния пипер присъства веществото пиперин. Благодарение точно на този компонент черният пипер е полезен за подобряване циркулацията на кръвта, а също така стимулира секрецията на храносмилателни ензими.
Черният пипер е полезен за сърдечно-съдовата система, в частност като средство, което подобрява кръвната циркулация и предотвратява тромбообразуването. А в съчетание с мед този продукт е много полезен за дихателната система – помага да се изведе слузта и предотвратява нейното образуване. Тази подправка извежда токсините, шлаките и паразитите от организма, отразява се благотворно върху работата на черния дроб, полезна е при инфекциозни заболявания на пикочния мехур, холера, астма и нарушена работа на нервната система.
Наричат черния пипер най-добрата подправка за отслабване. Както сочат резултатите от различни изследвания, някои химични вещества в пипера разрушават мастните клетки. Но желаещите да отслабнат с помощта на черен пипер трябва да знаят, че дневната доза е не повече от 4 гр. За ускоряване на горенето на мазнините е полезен коктейл от сок от краставички (100 мл.), български пипер и домати (по 50 мл.), в който се добавя щипка прясно смлян черен пипер.
Черният пипер може да е полезен при:
- Нарушения в циркулирането на кръвта;
- Липса на апетит;
- Недостатъчно секретиране на стомашни сокове;
- Колити, запеци, слаба чревна перисталтика;
- Като диуретик;
- Артроза, ревматизъм, артрит;
- ОВРИ;
- Разтегнати връзки и болки в мускулите;
- Лечение на херпес;
- За укрепване на имунитета;
- Лечение на мигрена, слабост и световъртеж;
- За активизиране работата на далака;
- За разреждане на кръвта;
- Дерматити;
- Зъбобол;
- Болести на устната кухина;
- Наднормено тегло;
- Като афродизиак.
Черен пипер в народната медицина
За пръв път за черен пипер като продукт, който има полезни за организма свойства, се споменава в Аюрведа. От древността за укрепване на здравето са използвали пипер на зърна, тинктури и етерични масла от него, които използвали перорално и външно. Но във всеки случай е важно да се спазва стриктно дозировката, защото и най-малкото надвишаване на допустимите порции може да предизвика неприятни странични ефекти.
В народната медицина черният пипер е популярно средство против простуда и кашлица. Смята се, че кашлицата може да се излекува, ако три пъти дневно се приема щипка мляна подправка с вода. За да преборите простудата, изяждайте по 2 стафиди 4 пъти на ден, в които сте пъхнали по зрънце черен пипер. При диария е полезно да изпиете супена лъжица мляко с щипка пипер, а при тежест в корема – смес от черен пипер, куркума и мляко. За лекуване на респираторни заболявания народните целители препоръчват да сварите в млякото мало пипер и куркума.
Срещу радикулит и болки в ставите е полезно да приемате зехтин с черен пипер. В чаша зехтин добавете 2 с. л. Piper nigrum зърна и дръжте на водна баня 15 минути. Охладеното средство се втрива в болните места.
Мазило от топено масло и млян черен пипер народните лечители използват при брадавици, екземи, уртикария и кожни възпаления. При лишеи на Изток използвали смес пипер и къна. А ако черните зърна се смелят на прах и се смесят с квас, се получава народно средство срещу лунички и пъпки.
Според древните индуси черният пипер е полезен и при импотентност. Привържениците на Аюрведа съветват да се смеси в равни порции черен пипер и захар, след това половин чаена лъжичка от тази смес се разтваря в чаша мляко и се пие. Лечебният курс е 7 дни.
Черният пипер в козметиката
Черният пипер е продукт, много ценен не само в кулинарията и медицината, но и в козметиката. Екстрактът от плодовете се добавя в много козметични средства за кожа, коса и уста.
Знаем, че кремовете с екстракт от Piper nigrum имат антисептични и антибактериални способности, а това значи, че са много подходящи за проблемна кожа. Между другото, в дерматологията този екстракт помага в борбата с акнето, гнойните пъпки и пришките. А средствата за устна хигиена с екстракт от черен пипер имат противомикробни и противобактериални въздействия. Полезни са при възпаление на венците и за освежаване на дъха.
Кремовете с екстракт от черен пипер за лице имат антиоксидантни способности, затова са най-добрите за застаряваща кожа. Освен това предотвратяват образуването на ранни бръчки, ускоряват обновяването на епителните клетки и тонизират дермата, подобрявайки микроциркулацията на кръвта, подобряват цвета на лицето.
Ефективен е екстрактът и в кремовете срещу целулит, а освен това се бори с пърхота, подобрява растежа на косата и помага срещу оплешивяване.
Противопоказания на черния пипер и възможни вреди
Както и всички други люти подправки, черният пипер е противопоказен на хора със стомашна язва, хипертония, алергии към продукта, бременни и кърмещи жени, а също и на хората с анемия, болести на пикочните пътища и при прием на някои медицински препарати. Страничните ефекти от прекомерната употреба на Piper nigrum може да се проявят с: главоболие, раздразнение и повишена възбуда.
Ето колко "сложна“ е всъщност подправката черен пипер, любима на древните индуси и съвременните готвачи. Най-важното е да не прекалявате с него при подправяне на ястията.