Елдата ще Ви излекува, ще Ви нахрани и ще Ви нагости с мед
От древни времена елда е позната на много народи. Тя не само е хранела хората, но им е давала и лекарства. Това непретенциозно растение е дошло от Гърция, но прекрасно оцелява и в студен климат и за южния му произход говори само името му. В Тибет расте близка родственица на зърненото растение: горчива елда, която може да живее само в екологично чисти райони. Затова в промишлено развитите страни не може да се отглежда.
Елда – скромно и полезно медоносно растение
В периода на цъфтене на елда най и подхожда полето: хиляди пчели летят там, за да съберат ароматен нектар. Височината на растението не е повече от половин метър, розовите стъбла са покрити с листа с формата на сърчица. Белите или розовите цветове са събрани в кошничка. Семената на елдата – триъгълните зрънца се използват с кулинарна цел. За да се получи наистина ценен продукт, агрономите използват биологичните особености на елдата, на която не и трябват подобрения и химични вредни средства. Не е нужно да се води борба с плевелите – силното растение ще ги изтръгне от земята. Растението не изисква никакви грижи, то оцелява не неплодородни почви, неподходящи за другите селскостопански култури.
Полезните компоненти в състава на елда
В семената на елда се съдържат много полезни елементи. Протеини, аминокиселини, нишесте, фибри и захар. Те я правят много питателен продукт. Органичните киселини, минералите и витамините допълват кашата с необходимите за здравето вещества. Особено ценен е рутил, който подсилва съдовете, а също и витамините от група В, необходими за нервната система. Още по-полезни компоненти съдържа горчивата елда – в нея има 19 аминокиселини.
В листата и цветовете има много витамин Р, необходим за вените, артериите и капилярите. Тези части на растението фармацевтите използват за приготвянето на лекарства. Всичко необходимо за укрепването на кръвоносната система се съдържа в елда.
Как правилно да изберем, направим и съхраним лечебното средство от елда
С лечебни цели се използват цветовете и листата, за заготовката на които повече подхожда горната част на растението. Срежете цъфтящите метлички на елдата и ги разстелете да изсъхнат на сянка на свеж въздух. Не забравяйте няколко пъти на ден да ги размесвате, за да може да изсъхнат и горните, и долните слоеве еднакво. Билката се съхранява в платнени торбички в сухо помещение.
Полезните семена са изсушените, не печените. В този случай зърната ще са със светложълт цвят и няма да загубят полезните си свойства. Качествените зърна могат да се познаят лесно: 1000 зърна тежат точно 20 грама. Ако е повече или по-малко, значи, че елдата е "прехранена“ с химикали, не е изсушена правилно или е направено нещо не както трябва.
Какви са лечебните сили на елдата?
Тинктурите или чаят от цветовете и листата на елдата се използват за профилактика и изцеление на кръвоизливи. Те намаляват крехкостта на съдовете и подобряват състава на кръвта.
Тези напитки ще помогнат за възстановяването на кръвоносната система при увреждането и заради прием на силни лекарства или рентгеново облъчване. Витамините и минералните елементи на елдата ще направят кожата, косите и ноктите по-привлекателни, а в напреднала възраст ще укрепят костите и ставите. Кашата от елда е полезна при диабет, анемия, заболявания на нервната система и бъбреците. Тя напълва отслабения организъм с енергия и го пречиства от вредните вещества, шлаките и токсините.
Фолиевата киселина укрепва имунната система, така че при епидемия се старайте да имате на масата си такава каша!
Чаят от елда може да се нарече истинска панацея. Ако в състава му има и от горчивата елда, ползата расте многократно. Това растение расте в труднодостъпни планини и човечеството не е успяло да го развали с химически съставки и хибридни технологии. В книгите, написани няколко столетия преди нашата ера, може да се намери характеристиката на горчивата елда. Там тя е наречена защитник на всички системи в човешкия организъм.
Кашите от елда или изделията от нейното брашно по питателност не отстъпват на животинския белтък, но се усвояват значително по-добре от месото и рибата. Не използвайте елдата като гарнитура. С това ще накарате организма си да извърши тежката задача да преработи несъвместимите продукти и няма да получите никаква полза.
При безсъние и нервно напрежение ще помогне и отвара, и каша от елда, и спане на възглавница от люспите на зърната и. На такава възглавница няма да се потите в горещините и няма да замръзнете в студа. Тя възприема температурата на тялото и по време на сън човек получава лек масаж, отпочива прекрасно и успокоява нервите си.
Елда в народната медицина
- За външно приложение се използват свежите листа на елдата. Те се полагат върху абсцеси, драскотини и гнойни рани.
- За лечение на диатеза и екземи при децата се използват семената на елда. Трябва да се смелят на брашно и да се посипе с него увреденият участък кожа.
- От сварената каша от елда може да си направите маска за лице, а вместо купешките ексфолианти, може да използвате млените и зърна.
- Изсипете малко елда в платнена торбичка и я използвайте като масажор. При плоски стъпала, умора и болки в краката може да ходите върху зърната от елда.
- Прекрасни за здравето са възглавниците от елда. Върху тях Ви е сигурен здравият сън. Може да си направите възглавница самостоятелно и да я напълните с цели и раздробени зърна. А може да я потърсите и по магазините. Най-добре е да бъде напълнена с горчива елда. Нейното оздравително действие е още по-силно.
Тинктура от елда
Искате да подобрите състоянието на съдовете си? Пийте тинктура от цветовете, която също е добро отхрачващо средство:
Залейте 2 с. л. смлени цветя на елда с чаша току що сварена вода. Оставете да престои, прецедете и пийте по 100 гр 2 пъти на ден.
Чай от елда
При диабет е полезен чаят от елда. Той е необходим за профилактиката на много заболявания, подобрява състава на кръвта, подмладява организма. Тази напитка е прекрасен антиоксидант, намалява опасността от онкологични патологии, дава енергия за умствена дейност. Ако си избирате продукт от аптеката, гледайте в състава му основният компонент да е горчива елда.
Противопоказания
Елдата няма противопоказания, може да се яде от всеки, но без да се прекалява. Бъдете по-внимателни при язви и стомашни или чревни възпаления. Не прекалявайте с вкусната каша при бременност или в случай, че кърмите.
Горчивата елда дава на тялото много енергия. В големи количества тя може да предизвика излишна превъзбуда и безсъние. Макар че тази зърнена култура снабдява организма с всички необходими хранителни вещества, не трябва да се използва всеки ден за закуска, обед и вечеря. Трябва да направите менюто си разнообразно.
На тези, които имат неплодородна земя, им е провървяло. Нека съседите със своите черноземни почви да кършат кръстове от сутрин до вечер, докато се стараят да отгледат богат урожай от капризни краставици и домати. А във Вашата градина ще расте здраве и ситост. Посейте си елда, поставете си няколко кошера и повече нищо не се иска от Вас. Пчелите ще опрашват растението и ще Ви дават истински целебен мед, ароматното растение не изисква никакви грижи, а есента ще подари на трапезата Ви вкусна напитка – чай от елда.