Какво представлява лападът и за какво се използва?
Лападът представлява природно богатство, на което се наслаждаваме през пролетта и което предлага важни ползи за организма. Лападовото растение има противовъзпалителни и обезболяващи свойства, които могат да Ви накарат да го добавяте към менюто си по-честичко. Внимавайте обаче, защото то може да бъде и отровно. За да не си навредите, консумирайки ястия с лапад, е важно да го почиствате добре и да го похапвате в малки количества.
За да добиете представа за същността му – лападът представлява многогодишно тревисто растение от семейство Лападови. Този вид растения виреят в области с умерен климат. Лапад можем да си наберем в изобилие на голяма част от поляните в Европа.
Как да разпознаем лапада?
Многогодишното тревисто растение достига до височина от 50 до 130 см и се разпознава лесно по огромните си овални листа със сърцевидна основа и заоблени върхове, като някои от долните листа имат червени стъбла. Краищата на листата са леко "изрязани" или вълнообразни, а горната повърхност на листото е без мъх. Листата на лапада могат да растат до около 40 см по дължина. Стеблата му са здрави, често червеникави и неразклонени. Това растение цъфти в периода от юни до септември.
Класифицирани са около 150-200 вида от растението лапад, като у нас могат да се открият около 20 вида, сред които: киселец, козя брада, алпийски лапад, воден лапад, змиярников лапад, кълбест лапад, къдрав лапад, крайводен лапад, кернеров лапад, тъполистен лапад, блатен лапад, спанаков лапад, хубав лапад, кървавочервен лапад, теснолистен лапад и грудест лапад.
За какво се използва лапад?
Приложения на лапада в кулинарията
- Листата на растението могат да се използват като салата, да се приготви зеленчуков бульон, често се добавят към супа или да се приготвят както се готви спанака. Те съдържат оксалова киселина, която може да бъде опасна, ако се консумира в големи количества.
- Изсушените семена от лапад пък се използват като подправки.
- В Румъния листата от лапад понякога се използват като алтернатива на други растения при правенето на сърми.
Лекарствени приложения на билката лапад
Тъй като листата на лапада съдържат оксалова киселина, а корените съдържат танинова киселина, те се използват в алтернативната медицина за успокояване на изгаряния, мехури и ужилвания от коприва. Чай, приготвен от корена на лапад, се смята, че лекува циреи.
Какъв е съставът на лапада?
Лападът безспорно е една от най-полезните храни, които ни дава пролетта, и трябва да се научим да я консумираме по-често. Многогодишното тревисто растение е много богато на белтъчини, въглехидрати, протеини и минерали, които се грижат за здравето на тялото ни. В състава му откриваме ценни витамини: C, K, A, E, както и витамини от групата B. Същевременно с витаминозното си съдържание, лападът е богат на флаваноиди, етерично масло, целулоза и минерални соли.
Правилно съхранение на лапада
Лападът трябва винаги да се консумира пресен и свеж, а такъв може да ги откриете както в големите супермаркети, така и по зеленчуковите пазари. Цената му не е висока, а ползите от консумацията му – многобройни.
За да извлечете 100% от полезните вещества в лапада ,е важно да консумирате свежи листа от него.
Относно съхранението – пригответе го до ден, след като сте го купили в максимално свежия му вид.
След като вече знаете колко полезен е лападът ,е време да започнете да набелязвате рецепти с него. Споделете ни своята любима!