Суперхраните са последната тенденция за поддържане на здраве, форма и удължаване на продължителността на живота. Това са храни с високо хранително съдържание: на витамини, минерали, хранителни групи като протеини, полезни въглехидрати и мазнини, незаменими антиоксиданти. Затова когато приемаме повече суперхрани, можем да бъдем много по-здрави и с доста по-малко калории. Кои са най-добрите суперхрани и за какво са полезни – това всъщност не са само екзотични и непознати за нас храни, а напротив – дори такива, които познаваме, но просто трябва да приемаме по-често?

22 от най-добрите суперхрани:

Броколи, грозде, зелени салати

Суровата храна е сред най-полезната за организма. Хранителният режим, при който се консумират повече хранителни вещества за сметка на калориите, е важен за поддържане на здравословно тегло и общото здраве. Най-добрите алтернативи в това отношение са пресните и правилно обработени зеленчуци и плодове – задължително включвайте повече броколи, грозде и зелени салати в менюто си.

Горски плодове

Малките плодчета като боровинки, къпини, ягоди и малини, са пълни с антиоксиданти, които подсилват имунитета и предпазват от заболявания. Тези плодове са познати и като едни от най-добрите средства за справяне с пораженията на времето върху кожата и като цяло върху външния вид. През зимата можете да се насладите на замразения вариант на горските плодове – 2-3 порции на седмица са достатъчни.

Чесън

Тази значително достъпна суперхрана е чудесна за здравето. Фитохимикалите, които се съдържат в чесъна, се свързват с карцерогените в тялото и по този начин ги изхвърлят. Чесънът е много полезен за имунитета и устойчивостта срещу настинки. Той помага и за свалянето на упоритите коремни мазнини и може да го добавяте към различни салати и ястия.

Зехтин

Зехтинът съдържа ненаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето и продължителността на живот. Редица изследвания показват, че редовната консумация на зехтин спомага за превенцията на заболявания на мозъка, както и на рак. Избирайте само качествен екстра върджин зехтин при приготвянето на салати – 1-2 супени лъжици на ден са достатъчни.

Авокадо

Авокадото е много полезно за сърцето, именно защото съдържа ненаситени мастни киселини. А за съжаление, заболяванията на сърцето са една от честите причини за ранна смърт. Консумацията на авокадо намалява нивото на "лошия" холестерол и помага за усвояването на бета-каротини и ликопен. Затова задължително добавяйте авокадо към салатата си от домати и моркови.

Домати

Ликопенът (антиоксидантът, който се съдържа в доматите) спомага за превенцията на рак и редица други заболявания. Ликопенът помага да се борим с карцерогените, които попадат в организма, и затова е важно да добавяме много домати в ежедневието си.Ненаситените мазнини са много полезни за организма.

Бобови храни

Добавяйте поне 20 грама бобови храни на ден към менюто си и ще си подарите доста голяма доза здраве. Бобовите са сочени за храна, която също е сочена за превенция срещу рак. Освен това съдържат голямо количество растителни протеини и задължително трябва да ги добавяме към менюто си, ако не сме сред феновете на месото.

Зърнени храни и семена

Когато приемаме фибри от пълнозърнести храни и семена, можем значително да намалим риска от някои заболявания като диабет, някои видове рак, затлъстяване, заболявания на сърцето. Освен това консумацията на фибри намалява риска от повишен холестерол и кръвно налягане.

Алкохол

Изненадващо, но алкохолът може да се нарече и суперхрана. Разбира се, с важните уточнения – да се консумира много умерено и да бъде добре пречистен и качествен. Умерената консумация означава 3-4 напитки на седмица в нормално приетите количества за съответния вид алкохол. Важно е когато консумираме алкохол, да приемаме и завишени количества вода, за да се подобри обработката на алкохол в организма.

Чай

Когато се колебаете с каква напитка да се стоплите по време на студените дни, заложете на чая, независимо в коя форма – зелен, черен, билков, плодов. Напитката е богата на антиоксиданти и изчиства организма от натрупвания на вредни вещества. Добавяйте към чая си лимон и мед – още две много полезни съставки.

Кафе

Кафето съдържа много антиоксиданти, а антиоксидантите са много полезни за организма и ни помагат да се справим с оксидативния стрес. 2-3 чаши на ден са средната препоръчителна консумация, както и консумацията на зелено кафе е сред най-добрите начини да подобрим здравето си.

Шоколад

Качественият шоколад в неговата умерена консумация е доста полезен за организма – особено за мъжете, които по-рядко посягат към сладкото удоволствие. Важно е да консумираме чист шоколад и да избягваме другите видове сладки и преработени храни. Важна съставка в шоколада са флаваноидите, които се съдържат в суровите какаови зърна, затова се стремете да консумирате черен шоколад, който има най-високо съдържание на какао.

Бяло месо

Шоколадът съдържа много антиоксиданти. Бялото месо от пиле, пуйка и риба е най-полезното месо, което можем да приемаме. Завишената консумация на червено месо спомага за развиване на заболявания на сърцето и като цяло повече заболеваемост за организма. Затова заложете на белите аналози и ги консумирайте със зеленчуци.

Ядки

Ядките са полезен източник както на полезни протеини, така и на полезни мазнини – едни от основните групи хранителни вещества, които обаче могат да бъдат и вредни. За тази цел консумирайте различни видове ядки, които са Ви по вкуса, по възможност сурови и ежедневно – около 30 грама на ден.

Домашното производство

Храните, които можем да произвеждаме сами, са сред най-полезните, които сами можем да подарим на себе си. Домашното производство освен това ни учи на търпение, свързва ни със земята и ни прави по-силни и благодарни за това, което имаме на трапезата си. Ясно е, че домашното производство е доста трудно и изисква място за отглеждане. Но винаги можем да използваме дори малкото пространство на терасата, за да отглеждаме поне пресни подправки, които са изключително полезни.

Зеленчуци и плодове с ярки цветове

Зеленчуците и плодовете с ярки цветове са тези, които съдържат редица антиоксиданти, витамини и минерали. Зеленчуците с червен цвят ни помагат да се поддържаме млади – домати, червено зеле, цвекло са сред най-добрите избори.

Банани

Домашно производство отново е моедрна тенденция.

Бананите са източник на полезни въглехидрати и са едни от най-обичаните плодове. Консумирайте ги често за закуска и до обяд, за да избегнете вредното им въздействие като покачване на кръвната захар.

Риба

Мазните риби като сьомга, риба тон, скумрия са изключително полезни за сърцето. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в тях, са полезни и за талията ни. Приготвяйте рибата сами, с по-малко сол и повече подправки, като предпочитате рибата, приготвена на пара или печена. Избягвайте изсушената и предварително приготвената храна.

Органична храна

Био органичната храна съдържа много повече витамини и минерали в сравнение с традиционната. Примерът е с витамин С, който е много важен витамин, но много лесно се унищожава при добавка на пестициди към почвата и при неправилна обработка.

Вода

Водата е истинска суперхрана – прочиства организма от вредни натрупвания, забързва метаболизма, помага ни да се чувстваме по-добре и по-енергични, хидратира кожата и като цяло е много важна за здравето. Стремете се към 2-3 литра прием на ден, независимо от сезона.

Соеви продукти

Японският начин на живот е все по-често сочен като един от най-полезните начини на живот, които водят и до доста дълга продължителност на живота, както и до здравословно поддържане на теглото. Соевите продукти, като тофу, са доста разпространени в Япония.

Готвенето вкъщи

Както домашното производство, така и приготвянето на храната вкъщи значително увеличава хранителните й свойства, както и вкусовите й качества. Готвенето се асоциира с емоции, приятно прекарване на времето и приготвяне на ястията точно както ги предпочитате. Затова спрете да възприемате готвенето като задължение и го превърнете в свое хоби.