Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормони – Пролактин

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Хормони – Пролактин


Пролактин – всичко, което трябва да знаят мъжете и жените

Пролактин е хормон, който се произвежда в хипофизатаПролактин е хормон, който се състои от почти 20 аминокиселини. Както и редица други хормони, неговата регулация се осъществява от клетките, разположени в предната част на хипофизата. Пролактинът се смята за хормон на раждането, тъй като повечето от неговите въздействия върху организма на човека по един или друг начин влияят върху способността ни да се размножаваме. Главно пролактинът влияе върху работата на млечните жлези. Основната му функция е да осигурява нормална лактация. Но рецепторите му обхващат и всички останали органи в човешкото тяло, например присъстват в сърцето, белите дробове, черния дроб и далака, бъбреците и надбъбречните жлези, матката и женските яйчници, мъжките тестиси, мускулите на скелета, в кожата, частично е в отделите на централната нервна система. Значителното увеличаване количеството на този хормон в кръвта провокира намаляване нивото на естроген или тестостерон.

Пролактин при жените

Средната норма на хормона при жените (които не са бременни) е 15-20 нг/1 мл. Секрецията му обикновено протича импулсивно до 14 секреции на денонощие. Най-много пролактин се отбелязва в периода на кратка дрямка или от 5 до 7 часа сутринта, а най-малко – няколко часа след събуждане. Затова именно тогава специалистите препоръчват да се правят изследвания за нивото на пролактина. При нормална работа на ендокринната система, нивата на този хормон са значително по-високи само в периода на бременността и кърменето.

Нивото на пролактин при жените зависи от нивото на естрогенаМеханизмът на предаване на сигнали изглежда по следния начин:

 1. Рецепторите се поддават на въздействие (в областта на зърната на гърдите)
 2. Предават се импулси (крайната точка е главният мозък)
 3. От хипоталамуса се отделят пролактин-рилизинг фактори
 4. Тези фактори провокират секрецията от хипофизата на допълнителен пролактин.

Отделянето на пролактин зависи и от нивата на естрогена, щитовидните и някои други хормони.

Нарушенията в който и да е етап от работата на този механизъм може да доведат до прекомерно секретиране на хормона, независимо дали жената е бременна или дали кърми. При бременните жени пролактинът е много по-висок, особено в третия триместър, и може да достигне до 300 нг/1 мл кръв. След раждането и започването на закърмването нивата на пролактина се понижават, но спрямо нормата може дълго време да остава по-висок, дори и след 10 или повече години.

Пролактин при мъжете

Нормалните пролактинови нива в кръвта на мъжете трябва да са по-ниски, отколкото при жените, тоест по-малко от 20 нг/1 мл кръв. В мъжкия организъм пролактинът стимулира изработването на имунитет, оказва влияние върху телесната маса, регулира процесите на сперматогенезата, поддържа развитието на вторични полови признаци и формира половия „апетит“. Ако съдържанието в кръвта е завишено, това може да доведе до хиперпролактинемия, която се отразява негативно върху качеството на половия живот и способността за оплождане при мъжете. В тези случаи ще бъде ефективно медикаментозното лечение с висококачествени медицински препарати. Лечението трябва да протича под строг контрол от лекар след прецизен преглед. Затова, ако подозирате, че съдържанието на хормона в кръвта Ви е повишено, трябва да се обърнете към специалист за помощ.

Нормалното ниво на пролактин при мъжете е по-ниско от това на жените.Пролактинът е един от най-важните хормони в човешкия организъм. Благодарение на него, организмът може да регулира водно-солевия си баланс, заради което бъбреците функционират нормално. В женския организъм този хормон отговаря за изработването на женския естроген и за качеството на половите функции, но само в случаите, когато хормоналните нива на пролактина са нормални.

Пролактинът също така отговаря и за изработването на мляко и развитието на млечните жлези. Само когато пролактинът е в нормални граници, млечните жлези произвеждат достатъчно кърма за бебето.

Симптоми за високия пролактин при жените

В нормално състояние нивото на хормона не е постоянно стабилно. Нормално е да има колебания с незначителни отклонения от нормата през деня. Максимално висок е пролактинът в сутрешните часове или най-много до три часа след сън.

Нощем или вечер преди сън съдържанието на хормона намалява значително, но по време на сън хормоналното му ниво се увеличава. Често се случва да се повишава съдържанието му или относително да се понижава и да се задържа в това състояние много дълго време. Такова нарушение може да доведе до различни негативни последици. Големите отклонения от необходимата норма изискват задължително и подходящо лечение. При избора на метод за лечение се разглеждат всички възможни причини за внезапното отклонение и като се отчетат всички факти, се назначава най-подходящият лечебен курс.

Последици от висок пролактин за жените

В периода на бременност пролактинът при жените се повишаваВисоките нива на този хормон при жените води до нередовни менструации, а с времето те изобщо могат да спрат. Ако не настъпи желаната бременност, а също и ако се отделя мляко от гърдите на небременна и некърмеща жена, може да става дума за повишаване концентрацията на пролактина в организма.

Не само жените могат да страдат от завишените показатели на пролактина. При мъжете това се характеризира с увеличаване на млечните жлези и понижаване на потентността.

Не трябва да забравяме, че хормоналният дисбаланс може до доведе до безплодие. Често причините за понижаване на хормона са прекомерната употреба на тютюневи или алкохолни изделия. Пониженият, както и повишеният пролактин, води до неизбежни проблеми в половата функционалност на организма като цяло. Ниският пролактин е причина за неспособност за кърмене, тъй като не се произвежда достатъчно мляко.

Мъже с висок или нисък пролактин

В мъжкия организъм пролактинът участва в процеса на произвеждане на тестостерон. Само при нормалните му нива, сперматозоидите работят и се развиват правилно. Пролактинът е непосредствен участник във всички имунни реакции и отговаря за състоянието на половото функциониране.

Симптоми за високо съдържание на пролактин при мъжете

Вискоките нива на пролактин причинява затлъстяване при мъжетеМъжете, които страдат от високи нива на хормона, са склонни към затлъстяване и развитие на женски тип млечни жлези. По кожата може да се забелязва зачервяване и обриви.

Причини за анормални нива на пролактина при мъжете

Понижаването на този важен хормон може да бъде провокирано от различни физиологични процеси или следствие от прогресиращо заболяване, което не се е проявявало. Този проблем касае хора, които приемат препарати с антиконвулсивно действие. Те имат голямо наркотично влияние върху организма. За хората, които са в рискова група, се препоръчва да избягват стресовите ситуации и физическите претоварвания. Провеждането на рентгенография също може да бъде причина за ниското съдържание на хормона. Доказано е научно, че понижената концентрация на пролактин оказва негативно действие върху психическото състояние на мъжете и може да намали сексуалната им активност. Така че, ако е доказано че нивото на пролактина е понижено, трябва веднага и обезателно да се започне лечение. Преди да се проведе изследването, мъжът трябва да е бил в покой не по-малко от половин час.

Основната причина за нарушен хормонален фон при мъжете е неправилният начин на живот, свързан с прекалената полова активност, физическото претоварване и други рискови фактори. Заради нарушенията, може хипофизата да спре да функционира нормално. Повишените показатели на хормона може да са временно явление. Подобно състояние не се смята за опасно. Излишният пролактин може да бъде предизвикан и от много белтък в организма, а в рискова група са трудноподвижните мъже.

Стресът влияе отрицателно върху съдържанието на пролактинДруга причина за нарушение може да бъде дефицит на витамин В6 или прием на някакви медикаментозни средства. Ако нарушението продължава дълго време, това може да доведе до еректилна дисфункция и без навременно лечение – до безплодие. Наследствеността и прекарани инфекциозни заболявания също могат да провокират дисбаланс на пролактина.

Нарушения в нормите на пролактина при мъжете могат да провокират възникването на:

 • Бъбречна недостатъчност
 • Чернодробна цироза
 • Дисфункция или тумор на хипофизата
 • Болест на хипоталамуса
 • Хипотиреоза
 • Увреждане на гръдния кош с различна локализация
 • Различни автоимунни заболявания.

Провеждането на качествено лечение не просто може да нормализира пролактиновата концентрация, но и да неутрализира възникнали заболявания, непосредствено свързани с повишаването и. Рядко се налага хирургична намеса в случаите, когато има тумор на хипофизната жлеза. 

Хормони – Пролактин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™