Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Фибромиалгия (Синдром на миофасциална болка) - симптоми, причини, диагностика!

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Фибромиалгия (Синдром на миофасциална болка) - симптоми, причини, диагностика!


Ако Ви боли цялото тяло, ставите, гръбначният стълб и всички лекари и анализи казват: здрав.

Има такова странно заболяване и се нарича фибромиалгия (FM).

FM се наблюдава при 4% от населението, разпространява се предимно при жени на средна възраст (35-55 години). FM се свързва с нарушения на чувствителността към болка и централните механизми на възприемане на болката.

Причина за фибромиалгия: Генетика + провокиращи фактори (вируси, стрес, хипотермия и др.).

​Фибромиалгията е доста често срещано състояние, понякога наричано фиброзит или синдром на миофасциална болка.Фибромиалгията е доста често срещано състояние, понякога наричано фиброзит или синдром на миофасциална болка. Ранните симптоми са мускулни или ставни болки, тежка умора и лош сън. Болката има тенденция да се разпространява в меките тъкани около или в близост до ставите, като често включва специфични точки в патологичния процес, така наречените „тригерни точки“. Много пациенти с фибромилагия често се диагностицират със синдром на хронична умора.

Ако сте диагностицирани с фибромиалгия, може да отнеме известно време, докато Вашият лекар стигне до заключение за Вашия проблем. Симптомите на фибромиалгия могат да варират от човек до човек.

Ние всички сме хора. Нормално е да изпитваме болка от време на време. Ако спортувате често, може да почувствате болка. Или може би сте ударили крак в някоя мебел или сте надраскали коляното при падане. В повечето случаи вероятно можете лесно да елиминирате болката, да вземете ибупрофен и да продължите към нормалното си ежедневие.

Има много случаи, при които болката, която изпитвате, е широко разпространена, хронична и не изчезва въпреки всичките Ви усилия. Това може да повлияе негативно на качеството Ви на живот.

Някои хора се обръщат към лекарства без рецепта за облекчаване на болката, но противовъзпалителните лекарства просто няма да Ви отърват от болката.

Ако имате хронична болка, придружена от умора, промени в настроението или неспокоен сън, може да се сблъскате с по-сериозно физиологично състояние, известно като фибромиалгия.

Какво е фибромиалгия?

Фибромиалгията е вид общ термин, използван за описание на човек, който изпитва определена комбинация от симптоми. Какво точно причинява фибромиалгия все още не е ясно, въпреки че някои медицински експерти смятат, че състоянието е причинено от свръхактивна симпатикова нервна система. Това е частта от тялото Ви, която задейства реакцията борба или бягство.

Хората обикновено развиват първите симптоми на фибромиалгия след преживяване на физическо или емоционално травмиращо събитие, въпреки че това никога не е било научно доказано.

При някои хора фибромиалгията започва с хронични пристъпи на стрес или депресия, докато други симптоми се увеличават с течение на времето.

Фибромиалгията също засяга жените по-често от мъжете. Ако имате фамилна анамнеза, Вие също сте изложени на по-висок риск от развитие на това състояние. Това заболяване на опорно-двигателния апарат с дифузна болка, често включва специфична болка в кръста, шията, раменете и тазобедрената става. Заболяването може да се появи на всяка възраст и при двата пола, но жените на възраст между 25 и 55 години са по-податливи на разпространението на болестта от мъжете.

Това хронично заболяване не води до ограничаване на движението в ставите, но влошава качеството на живот на човек. Въпреки че причината за заболяването е неизвестна, тя е свързана с много състояния като стрес, тревожност, депресия, забързана работа, влажна среда, нарушения на съня и продължителна работа с компютър.

Фибромиалгията също засяга жените по-често от мъжете. Най-честите симптоми на фибромиалгия включват:

 • Забравяне или дезориентация.
 • Нарушен цикъл на сън / неправилен график на съня.
 • Чувствителност към допир / изтръпване.
 • Гадене.
 • Промени в настроението.
 • Хронична и / или остра мускулна болка.
 • Нежни области на тялото.
 • Умора.

Признаците и симптомите на синдрома на фибромиалгия, които съставляват клиничната картина, са много разнообразни. Основните признаци и симптоми са хронична дифузна болка и наличие на болезнени участъци по определени части на тялото - така наречените „точки на болка“. Умора, нарушение на съня, субективно усещане за подпухналост, изтръпване, замаяност, слабост са най-честите симптоми на заболяването. Фибромиалгията се диагностицира чрез анамнеза и клиничен преглед.

Проучванията показват, че пациентите с фибромиалгия имат повишени нива на невротрансмитера (наречено вещество Р) и растежния нервен фактор в цереброспиналната течност. В допълнение, пациентите с фибромиалгия имат намалени нива на серотонин в мозъка. Изследванията за болка при фибромиалгия показват свръхчувствителност на централната нервна система. Учените също отбелязват нарушено възприемане на болката при пациенти с фибромиалгия.

Причини за развитие на фибромиалгия

Причините за фибромиалгия не са напълно изяснени. Експертите смятат, че това не е заболяване, а по-скоро състояние на хронична болка, причинено от анормалните реакции на организма към стреса.

В някои случаи не е възможно да се намери задействащият механизъм, водещ до развитието на това заболяване. Фибромиалгия може да възникне:

 • поради нараняване (напр. автомобилна катастрофа, операция),
 • стрес (например смъртта на близък човек),
 • депресия,
 • хронично заболяване или хронично безсъние.

Тези събития водят до порочен кръг и още по-силна болка. Крайният резултат е по-нисък праг на болка, което увеличава общото ниво на болка. Следователно обичайните ежедневни дейности причиняват болка, скованост и болезненост на мускулите. Повечето болки идват от мускулен спазъм и болки около ставите (сухожилията).

Характерен признак на заболяването е наличието на 9 двойки "точки на болка", натискът върху които рязко увеличава болката. Те са подредени симетрично:

 • в тилната област,
 • в долните части на шията,
 • в областта на трапецовидните и супраспиналните мускули,
 • в мястото на закрепване на II ребро към гръдната кост,
 • на страничния епикондил на рамото,
 • в глутеалната област,
 • на големи бедра,
 • в областта на коленните стави.

Друга типична проява на тази патология е повишената умора. Този симптом се проявява най-ясно сутрин, но може да се появи и следобед. В същото време дори минималната физическа активност причинява умора и увеличаване на болката. От друга страна продължителната почивка също утежнява симптомите.

Сънят е значително нарушен, особено дълбоката му фаза. Пациентите трудно заспиват и когато се събудят, не се чувстват отпочинали дори след 10 часа сън. Ставайки от леглото, те забелязват скованост по цялото тяло.

В допълнение, фибромиалгията се характеризира с парестезии, изтръпване на крайниците, ниска температура, сухота в устата, чести главоболия, понякога като мигрена.

При повечето пациенти заболяването се комбинира с депресия, синдром на раздразнените черва, синдром на неспокойните крака и синдром на хронична умора.

Как физиотерапията може да облекчи фибромиалгията

Няма единствено лечение за фибромиалгия, тъй като това не е болест, а по-скоро съвкупност от симптоми. Вашият лекар може да е предписал обезболяващи или антидепресанти за облекчаване на симптомите. Важно е обаче да се разбере, че тези лекарства не се занимават с хроничната природа на Вашето състояние или загубата на функция, която обикновено причинява хронична болка и дистрес.

Сред немедикаментозните методи на лечение само два се оказат значително ефективни: когнитивно-поведенческа терапия и терапия с упражнения, а груповите сесии са по-ефективни от индивидуалните. Освен това се използва масаж (облекчава добре болката), физиотерапия и балнеотерапия, хипербарна оксигенация. Мануалната терапия категорично не е посочена - причинява рязко увеличаване на болката.

При какъв лекар да отида?

Първо, на ревматолог, тъй като първоначално е необходимо да се изключат ставни заболявания. След това пациентът може да бъде насочен към невролог, тъй като FM е неревматично възпалително заболяване.

Кога е необходима консултация с ревматолог?

Ако имате проблеми със съня, необяснима болка в ставите и мускулите, неразположение или обща слабост, консултирайте се с ревматолог.

Няма специфични методи за диагностициране на фибромиалгия. Диагнозата се поставя чрез изключване на други възможни заболявания (ревматоиден артрит, полимиалгия, лаймска болест и др.).

Обикновено общи клинични изследвания на кръв и урина, кръвни изследвания за глюкоза, ревматоиден фактор (RF), тест за антинуклеарни антитела (ANA) определят нивото на хормоните на щитовидната жлеза, пролактин, калций.

Ако тестовете са нормални и ревматичната патология е изключена, лекарят проверява чувствителността на 18 "болезнени точки" по тялото на пациента. Повишената болка в 11 точки е един от диагностичните критерии за фибромиалгия.

Фибромиалгия (Синдром на миофасциална болка) - симптоми, причини, диагностика! Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™