Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Ползите на коластрата за новороденото – защо е толкова важна?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Всичко за бебето и детето, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 224 прегледа на този пост

Съдържание на Ползите на коластрата за новороденото – защо е толкова важна?


През първите дни на кърмене Вашето бебе приема жълто вещество, което се нарича "течно злато", т.нар. коластра. Това е млякото, което гърдите Ви произвеждат след раждането и първата храна на бебето. Неговите ползи са несравними.

Коластрата e първото мляко, което произвеждате, когато започнете да кърмите. Tя е идеалната храна за новородено. Силно концентрирана, пълна с протеини и хранителни вещества, така че само малко количество ще задоволи малкия стомах на Вашето бебе. Освен това е с ниско съдържание на мазнини, лесно смилаема и има компоненти, които стартират развитието на бебето по възможно най-добрия начин. И може би най-важното е, че играе ключова роля в изграждането на имунната система.

Какво представлява коластрата и защо е важна тя за бебетата?Коластрата изглежда по-гъста, кремообразна и по-жълта от зрялото мляко. Жълтеникавият цвят се дължи на факта, че има по-високо количество каротин. Има по-малко калории на милилитър от зрялото мляко: коластра - приблизително 58 кал/100 мл. и зряло мляко - 68-74 кал/100 мл. Освен това е по-богата на протеини, мастноразтворими витамини, минерали и имуноглобулин А (IgA), които дават висок имунитет. Коластрата е по-бедна на въглехидрати, мазнини и водоразтворими витамини от зрялото мляко.

Съставът на коластрата също е различен, тъй като е адаптиран към специфичните нужди на Вашето новородено.

Какъв е съставът на коластрата?

Коластрата е уникална и неподражаема храна именно поради своя състав. Някои от най-важните компоненти са:

 • Вода: това е основният компонент, приблизително 87%;
 • Общо протеин: 2,3 g/100 ml, три пъти повече от зрялото мляко;
 • Лактоза: 5,3 g/100 ml, в сравнение със 7,3 g/100 ml за зрялото мляко;
 • IgA: 0,36 g/100 ml, повече от двойно от зрялото мляко;
 • Лактоферин: 0,33 g/100 ml, тези защитни протеини на имунната система са много важни;
 • Витамин A: 89 mcg/100 ml: Бебето се ражда с малко резерви от този витамин и коластрата компенсира този дефицит;
 • Магнезий: 4 mg/100 ml, който подпомага развитието на сърцето и костите на бебето;
 • Натрий: 50 mg/100 ml, три пъти повече от зрялото мляко, така че има известен солен вкус;
 • Цинк: съдържа около 12 mg/ml, четири пъти повече от зрялото мляко, което допринася за развитието на мозъка и имунната система.

Коластрата се бори с инфекциите

До две трети от клетките в коластрата са бели кръвни клетки, които предпазват от инфекция и помагат на Вашето бебе да започне да се бори само с инфекциите. Белите кръвни клетки са важни, когато става дума за имунни реакции. Те предлагат защита и се борят с патогените.

След като излезе от защитата, която тялото Ви осигурява, бебето трябва да се подготви за новите предизвикателства на света около него. Белите кръвни клетки в коластрата произвеждат антитела, които могат да неутрализират бактерии или вируси. Тези антитела са особено ефективни срещу чревни проблеми и диария, нещо, което е особено важно за бебета с незрели черва.

Подпомага имунната система и чревната функция на бебето

Коластрата е особено богата на критично антитяло, наречено sIgA. Това антитяло предпазва Вашето бебе от болест, не като преминава директно в кръвния поток, а като образува лигавица в стомашно-чревния тракт.

Молекулите, които са осигурили имунна защита срещу инфекция в майката, достигат до гърдите чрез кръвта, където идват заедно, за да образуват sIgA и да се секретират в коластрата. ​​Антитялото sIgA е концентрирано в лигавицата, която покрива червата и дихателната система на бебето, предпазвайки го от заболявания, които майката вече е преболедувала.

Коластрата е богата и на други имунни компоненти и растежни фактори, които стимулират растежа на защитните лигавици на червата на бебето. И докато това се случва, пребиотиците в коластрата хранят и създават „добри“ бактерии в червата.

Коластрата помага за предотвратяване на жълтеница

Освен че предлага защита срещу чревни проблеми, коластрата действа като слабително, което позволява на Вашето новородено да има чести движения на червата. Това му помага да изпразва червата си от всичко, което е погълнало, докато е било в утробата Ви, под формата на мекониум, който е тъмно, лепкаво изпражнение.

Честите движения на червата също намаляват риска бебето да страда от жълтеница. Бебето се ражда с повишени нива на червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички кътчета на тялото му. Когато тези клетки се разпаднат, черният дроб помага да ги преработи, създавайки страничен продукт, наречен билирубин. Ако черният дроб на Вашето бебе не е достатъчно развит, за да преработи билирубина, той ще се натрупа в неговата система, причинявайки жълтеница. Слабителните свойства на коластрата ще помогнат на Вашето бебе да изхвърли този билирубин с изпражненията.

Витамини и минерали, присъстващи в коластрата

Каротеноидите и витамин А, присъстващи в коластрата, са отговорни за нейния отличителен жълт цвят. Витамин А е важен за зрението на бебето, (дефицитът на витамин А е водещата причина за слепота в света) и за поддържане на кожата и имунната система на бебето в добро състояние. Бебетата често се раждат с ниски запаси от витамин А, така че коластрата помага да се компенсира този дефицит.

Какво съдържа коластрата и как помага на новороденото бебе да бъде здраво?Коластрата е богата и на минерали, като магнезий, който подпомага развитието на сърцето и костите на бебето. Мед и цинк също има в правилни количества в коластрата, а те помагат развитието на имунната система. Цинкът също допринася за развитието на мозъка на бебето. В коластрата има почти четири пъти повече цинк, отколкото в зрялото мляко, за да подпомогне развитието на мозъка на Вашето новородено.

Коластрата помага на Вашето бебе да расте и да се развива

Вашата коластра съдържа една серия от компоненти, които подпомагат растежа и развитието на бебето. Учените все още изследват функцията на някои от тях.

Коластрата е подобна по състав на амниотичната течност, която Вашето бебе е поглъщало и отделяло в утробата, тя е идеална за улесняване на прехода му към външния свят.

Високата плътност на хранителните вещества, които съдържа коластрата, задоволява малкия стомах на новороденото. Има обаче мит, че в тези първи дни бебето се нуждае от малко помощ от изкуственото мляко, за да увеличи приема на храна.

Това твърдение е невярно, то е мит и за съжаление, кара много семейства да се откажат от кърменето. Новороденото трябва да приема много малки количества коластра около 8-12 пъти на ден. Тези малки количества са адаптирани към размера на стомаха му.

Преходът от коластра към зряло мляко

Продължителността на отделянето на коластра е много ограничена, само няколко дни. Новороденото се храни с коластра от раждането до приблизително втория ден от живота си, въпреки че може да варира в зависимост от някои фактори.

Първите три дни са критичен период за установяване на лактация. Ако правите нещата правилно през този период, има шансове да имате добра лактация и бебето да расте добре.

След два до четири дни след раждане настъпва "прилив" на кърмата. Гърдите Ви ще се усещат по-стегнати и по-пълни и вместо коластра, те ще произвеждат преходно мляко, което е по-бяло и кремообразно по текстура. С течение на дните млякото се адаптира към променящите се нужди на новороденото, намалява концентрацията на имуноглобулини, общи белтъчини и мастноразтворими витамини, повишава се концентрацията на лактоза, мазнини и водоразтворими витамини.

След осмия ден гърдите Ви ще започнат да "правят" зряло мляко.

Кога коластрата преминава в кърма и как помага коластрата за здравето на бебето?Само след една година Вашето бебе вече ще е проходило и проговорило. Вие произвеждате коластра само за кратък период от време, но тя има много ценен принос за първите 12 месеца и за останалата част от живота на детето Ви.

В заключение, трябва да обърнете внимание на някои важни неща. Вашето бебе в първите дни от живота си ще суче малки количества коластра. Това не означава, че не е добре нахранено.

8 признака, които Ви показват, че бебето Ви суче достатъчно и е добре нахранено:

 1. Мокри пелени - Първите два-три дни може да уринира по-малко, но след това трябва да мокри между 6 и 8 пелени на ден;
 2. Цветът на урината - Урината е светла на цвят. Това е знак за добра хидратация;
 3. Пълен памперс - През първия ден от живота си бебето изхвърля мекониум, изпражненията, които са резултат от смилането на околоплодната течност, която бебето поглъща преди раждането, много тъмни и лепкави зелени изпражнения, които постепенно ще променят цвета си, докато придобият цвят на горчица, пастообразни, типични за кърменето. Количествата и броят на изпражненията при кърмене е много променлив;
 4. Бебето издава шум при преглъщане - Можете да го чуете как гълта мляко. Когато суче, не издава никакъв шум, но перфектно се чува как преглъща;
 5. Гърдите се изпразват - Когато храненето приключи, гърдите се усещат по-меки, отколкото в началото на храненето;
 6. Бебето заспива след кърмене - Бебето остава отпуснато след хранене и спи спокойно;
 7. Бебето наддава на килограми - Бебетата обикновено възвръщат теглото си при раждане около 10 дни след раждането;
 8. Майката чувства жажда и глад - Когато бебето се храни, майката се чувства жадна и гладна, знак, че излиза добро количество мляко.

8 признака, че бебето не получава достатъчно кърма

 1. Бебето плаче, раздразнително е и не се успокоява след хранене;
 2. Бебето не пишка и не мокри достатъчно пелени;
 3. Урината е тъмна, знак, че тя се концентрира, защото бебето не е добре хидратирано;
 4. Не пълни пелените;
 5. Кърменията продължават дълго и бебето изглежда недоволно;
 6. Бебето има суха уста и език;
 7. Бебето не наддава на килограми или не възстановява теглото си от раждането;
 8. Не забелязвате, гърдите Ви да се пълнят с мляко и не усещате гърдите Ви да се изпразват, когато бебето суче.
Ползите на коластрата за новороденото – защо е толкова важна? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™