Какво е балсамов оцет (или балсамико), доколко е полезен и как се използва в кулинарията?
За пръв път за балсамов оцет се споменава през 1046 година. В италианската Модена живеел бъдещият крал Хенрих II. Маркиз Бонифацио му поднесъл течната подправка в красиво шишенце ръчна изработка. Така балсамовият оцет станал олицетворение на престижа и богатството.
Пикантно разнообразие
Разновидностите на балсамикото се различават една от друга в основата – продуктът, от който се прави подправката. Нетрадиционният балсамов оцет се прави само от гроздовия сорт Требиано. След това към него могат да бъдат добавени добавки за придаване на нов оттенък и аромат:
Изброените компоненти може и да придават необикновен аромат на подправката, но "скриват“ традиционния вкус.
Интересно! На повечето хора точният състав не им е известен. Правят балсамов оцет на основата на гроздова мъст, като добавят набор от подправки, чиито пропорции и имена се пазят в тайна. Защо? Очевидно, за да се спазва традицията. А също така, за да не може никой да направи аналог, така че да измести от пазара традиционния продукт.
Има и бял балсамов оцет, който е обичан от кулинарните естети. Подправката се поставя в стоманени кутии, а не в традиционните дървени такива. В резултат на това балсамикото придобива наситен златист оттенък и не потъмнява салатата, с което "съгрешават“ класическите варианти на оцета.
Хранителна стойност на балсамовия оцет
В състава на балсамикото има полезни органични киселини: пирогроздена, оцетна, кехлибадена, винена, ябълчена, млечна, глюконова. Балсамовият оцет е богат на витамини А, В и С. Съдържа ценни за човека микроелементи:
И това далеч не е целият списък. Балсамовият оцет носи в себе си всички вещества, необходими за организма, при това в хармонични пропорции.
Хранителната стойност на балсамикото е: около 70-90 ккал на 100 гр. (точният показател зависи от вида), мазнини и глутен няма, белтъчини – не повече от 0.49 гр., а въглехидратите са не по-малко от 17 гр. на 100 гр.
Полезните свойства на балсамовия оцет
Тази кисела подправка оказва положително въздействие върху много органи и системи на организма:
За стомашно-чревния тракт:
- Нормализира работата на червата;
- Избавя от киселинен рефлукс;
- Стимулира изработването на храносмилателни ензими – пепсини; повишава отделянето на слюнка;
- Удължава чувството на ситост след прием на храна, което помага в борбата с излишното тегло;
- Нормализира обмена на веществата, като усилва производството на храносмилателни сокове;
- Благодарение на оцетната киселина в състава си, балсамикото нормализира нивото на pH и помага на храносмилателния тракт да произвежда повече солна киселина.
За профилактика на силни киселини е достатъчно да изпиете 1 с. л. балсамов оцет с малко мед преди хранене.
За кръвоносната система:
- Бори се с високото и с ниското налягане;
- Подпомага усвояването на минералните вещества магнезий и калций, необходими на сърдечния мускул;
- Понижава съдържанието на холестерола, като така предотвратява атеросклероза.
Балсамовият оцет е източник на антиоксиданти (в това число и кверцетин), които:
- Способстват укрепването на имунитета;
- Понижават риска от развитие на онкологични заболявания;
- Подмладяват организма, като възпрепятстват "гасненето“ на клетките;
- Помагат за разбраждането на протеините до аминокиселини, което подобрява метаболизма;
- Имат противовъзпалителни свойства.
За сърдечно-съдовата система:
- Нормализира холестеролните нива в кръвта;
- Понижава артериалното налягане;
- Възпрепятства втвърдяването на съдовите стени.
Японски учени са доказани, че системното използване на балсамов оцет може да намали систоличното налягане с около 20 пункта.
За профилактика на захарен диабет:
- Защитава клетките на панкреаса от разрушение;
- Поддържа производството на инсулин в необходимото количество;
- В дългосрочна перспектива значително понижава нивата на глюкозата в кръвта.
Важно! Балсамико способства заздравяването на рани благодарение на антибактериалните си и противогъбичните си свойства. Ако смесите 1 ч. л. от продукта с чаша вода, ще се получи ефективно дезинфекциращо средство за външна употреба.
Вреда и противопоказания на балсамико
Противопоказания, освен повишената киселинност в стомаха, балсамико няма.
Вреда може да причини върху храносмилателната система, но само ако човек приеме наведнъж голямо количество – заради попадането в организма на много киселини. А също и върху зъбния емайл (заради високото pH).
При индивидуална непоносимост към компонентите може да възникне алергична реакция.
Известни опасения предизвиква съдържанието на олово в балсамико. Но за да навреди на здравето, трябва да се изпиват минимум 2 чаши балсамов оцет на ден.
Специалистите твърдят, че съвременният човек получава повече олово от чешмяната вода, отколкото може да получи от употребата на балсамов оцет.
Балсамико при бременност?
Някои хора смятат, че балсамовият оцет в менюто по време на бременност е допълнителен риск. Освен оловото, бременните жени ги плашат слуховете, че тази подправка усложнява раждането. Но няма научни доказателства за това.
В малки количества балсамовият оцет може даже да е полезен за бременните жени, благодарение на ниското съдържание на натрий (в сравнение с други сосове) и наличието на желязо в състава му.
Как и кога се използва балсамов оцет?
Народна медицина
Балсамико се използва в народната медицина като противомикробно и противовъзпалително средство.
За приготвянето на това средство са необходими:
- 1 л. оцет;
- Градински чай;
- Мента;
- Пелин;
- Лавандула;
- 6 скилидки чесън.
Всички съставки се смесват и се оставя на слънце за 2 седмици. Използва се само външно.
Тъй като балсамикото е скъп продукт, може да го замените с ябълков оцет, който има подобни свойства.
Козметична сфера
В козметиката обаче няма да може да го замените. Той подмладява кожата, като я прави стегната и опъната. При закупуването на балсамико се убедете, че в бутилката е именно балсамов оцет, а не обикновен трапезен оцет с ароматизатори. Използването му е лесно – 1-2 капки в някой крем или шампоан (предотвратява косопада).
Балсамов оцет в кулинарията
Ето няколко рецепти, които ще Ви помогнат да оцените качеството на тази подправка.
- Гъбено мезе – 400 гр. нарязани гъби се пържат в зехтин. След това се заливат с балсамов оцет. Ястието се сервира охладено.
- Запечени зеленчуци – няколко домата и сладки чушки, няколко тиквички и патладжан се нарязват на шайби и се запичат на фурна за 30 минути. Охлаждат се, поръсват се с балсамико и кориандър.
- Рукола с пармезан – 400 гр. рукола се посипва с пармезан с черен пипер. Смесват се 20 мл. оцет, 1 ч. л. масло от гроздови семки и 2 с. л. зехтин, с което ястието се подправя.
Балсамовият оцет подхожда на всяка зеленчукова салата и много месни блюда. В Европа се срещат готвачи, които поливат с него свежи горски плодове, праскови и сладолед!
Можем ли да си направим балсамов оцет сами?
Истинското балсамико е много скъпо и не всеки може да си позволи да си го купи. Вкъщи също няма как да си го направим. Но можем да минем и с по-евтин аналог, чийто вкус и аромат приличат на оригинала.
За това ще са Ви необходими:
- 0.5 л. оцет (9%);
- 2 чаши вишни;
- ½ с. л. захар;
- Лимонова кора.
Как се прави?
- Вишните се почистват от костилките и се смилат.
- В получената каша се добавят останалите компоненти.
- Сместа се кипва и се вари 20 минути.
- Течността се прелива в стерилна бутилка или буркан и се оставя в хладилника за 2 дни.
- След това се прецежда през марля и подправката е готова.