Често Глутатион се нарича „царят на антиоксидантите”. Той се сочи както за хранителна добавка, така и за лечебно средство. Недостигът на антиоксиданта Глутатион се среща при значителен брой хора и причините за това са: преждевременно състаряване, инфекции, хроничен стрес, травми, токсини от околната среда, храни, съдържащи ГМО, изкуствени подсладители, прекаляване и честа употреба на антибиотици. Какво представлява Глутатион, кои са неговите източници и какви са неговите ползи – прочетете по-долу.
Глутатион е пептидна молекула, която представлява комплекс от 3 важни аминокиселини, играещи много важна роля в организма. Често се сочи като толкова силен фактор в организма, който дори може да влияе на продължителността на живот. Глутатион е изключително важен нутриент за имунната система, а тялото при определени условия може да го формира от аминокиселините л-цистеин, л-глутаминова киселина и глицин.
Както е известно, клетъчната мутация се свързва със заболяването рак. Една от най-горещите теми, заради които действието на антиоксиданта Глутатион се изследва все по-усърдно, е действието му като защита на клетките от развиването на рак. Дефицитът на антиоксиданта прави клетките по-уязвими към оксидативен стрес, а това е факторът, който най-често е причина за отключването на клетъчните мутации.
Проучвания показват сериозните резултати, че хора, диагностицирани със сериозни заболявания като рак, СПИН и други трудни за лечение състояния, страдат от дефицит на този така важен антиоксидант.
Глутатион е антиоксидант, който при определени условия се произвежда по естествен биохимичен път от нашите клетки. Но при определени условия клетките вече не са способни да го синтезират. Затова и приемът му от натурални източници или като хранителна добавка е изключително важен. Предозиране не е възможно.
Консумирайте редовно долу споменатите източници, за да се радвате на добри нива на антиоксиданта в организма Ви!
Това е билка, която народната медицина използва от хилядолетия с основна цел – по-силна имунна система. В билката се съдържа уникалният флавоноид – silymarin, който е много важен за здравето на черния дроб и на жлъчния секрет. Билката по естествен път стимулира производството на Глутатион в организма.
Според последните проучвания приемът на суроватъчен протеин стимулира производството на антиоксиданта Глутатион. Важно е да избирате възможно най-добрия протеин, за да бъде той полезен за Вас и организма Ви. Препоръчителен е растителният протеин, който е органичен и не е изолиран.
Зеленчуците от семейство кръстоцветни са богати на сяра и са добре познати като борещи се и защитаващи от рак храни. Логично с казаното дотук тези зеленчуци стимулират производството на антиоксиданта Глутатион. Кои са най-важните представители на семейство кръстоцветни: бок чой, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, кейл, ряпа, кресон, репички. Използвайте ги възможно по-често в менюто си!
Аминокиселината Н-ацетил-цитеин стимулира производството на глутатион в тялото. Тази аминокиселина се препоръчва и срещу развиване на зависимости, шизофрения и други разстройства на нервната система.
Алфа-липоевата киселина е друга хранителна добавка, която ще подпомогне синтеза на глутатион. Около 300-1200 мг. от киселината на ден подпомага справянето с инсулиновата чувствителност в организма, както и значително облекчава симптомите на диабет.
Витамин В6, В9, В12, биотин са едни от критичните фактори, определящи синтеза на глутатион в организма. Какво да похапваме, за да си осигурим добри нива на тези витамини (повече за ползите им може да прочетете тук):
Селенът е минерал, който също изпълнява ролята на антиоксидант в организма и стимулира синтеза на Глутатион. Затова консумирайте повече храни, богати на селен:
Витамин С подпомага за повишаване нивата на Глутатион в червените кръвни клетки и в лимфоцитите. Витамин Е е също много важен антиоксидант за организма, който заедно с Глутатион защитава клетките от оксидативния стрес. Похапвайте по-често храни, богати на витамин С и витамин Е:
Освен че телешкият черен дроб е много добър източник на минерала селен, той също така стимулира производството на глутатион в организма.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: