Често Глутатион се нарича "царят на антиоксидантите". Той се сочи както за хранителна добавка, така и за лечебно средство. Недостигът на антиоксиданта Глутатион се среща при значителен брой хора и причините за това са: преждевременно състаряване, инфекции, хроничен стрес, травми, токсини от околната среда, храни, съдържащи ГМО, изкуствени подсладители, прекаляване и честа употреба на антибиотици. Какво представлява Глутатион, кои са неговите източници и какви са неговите ползи – прочетете по-долу.

Какво представлява Глутатион?

Глутатион е пептидна молекула, която представлява комплекс от 3 важни аминокиселини, играещи много важна роля в организма. Често се сочи като толкова силен фактор в организма, който дори може да влияе на продължителността на живота. Глутатион е изключително важен нутриент за имунната система, а тялото при определени условия може да го формира от аминокиселините л-цистеин, л-глутаминова киселина и глицин.

Какви са функциите на Глутатион в организма?

  • Глутатион е антиоксидант с анти ейдж действие, защитава от рак."Свързва се" с лекарствените форми, като ги прави по-лесно усвоими
  • Кофактор е за редица ензими, включително за глутатион пероксидазата – важен ензим, предотвратяващ оксидативния стрес
  • Участва в синтеза на протеини
  • Намалява количествата пероксидни съединения в организма, които са вредни за него
  • Участва в процесите, спиращи възпаленията в организма
  • Подпомага на черния дроб да детоксикира целия организъм
  • Защитава от рак и клетъчни мутации
  • Играе доста важна роля в имунната функция, като участва активно в синтеза на Т-клетките, чийто брой и сила са изключително важни за здрава имунна система
  • Подпомага отговора на организма срещу отрови и лекарства
  • Защитава от вредното въздействие на токсините, навлизащи от околната среда

Глутатион против мутацията на клетките

Както е известно, клетъчната мутация се свързва със заболяването рак. Една от най-горещите теми, заради които действието на антиоксиданта Глутатион се изследва все по-усърдно, е действието му като защита на клетките от развиването на рак. Дефицитът на антиоксиданта прави клетките по-уязвими към оксидативен стрес, а това е факторът, който най-често е причина за отключването на клетъчните мутации.

Проучвания показват сериозните резултати, че хора, диагностицирани със сериозни заболявания като рак, СПИН и други трудни за лечение състояния, страдат от дефицит на този така важен антиоксидант.

Глутатион е антиоксидант, който при определени условия се произвежда по естествен биохимичен път от нашите клетки. Но при определени условия клетките вече не са способни да го синтезират. Затова и приемът му от натурални източници или като хранителна добавка е изключително важен. Предозиране не е възможно.

Натурални източници на Глутатион

Консумирайте редовно долу споменатите източници, за да се радвате на добри нива на антиоксиданта в организма Ви!

Билката магарешки бодил

Това е билка, която народната медицина използва от хилядолетия с основна цел – по-силна имунна система. В билката се съдържа уникалният флавоноид – silymarin, който е много важен за здравето на черния дроб и на жлъчния секрет. Билката по естествен път стимулира производството на Глутатион в организма.

Суроватъчен протеин

Глутатион като хранителна добавка подобрява общото здраве и предпазва от болести.Според последните проучвания приемът на суроватъчен протеин стимулира производството на антиоксиданта Глутатион. Важно е да избирате възможно най-добрия протеин, за да бъде той полезен за Вас и организма Ви. Препоръчителен е растителният протеин, който е органичен и не е изолиран.

Семейство кръстоцветни

Зеленчуците от семейство кръстоцветни са богати на сяра и са добре познати като борещи се и защитаващи от рак храни. Логично с казаното дотук тези зеленчуци стимулират производството на антиоксиданта Глутатион. Кои са най-важните представители на семейство кръстоцветни: бок чой, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, кейл, ряпа, кресон, репички. Използвайте ги възможно по-често в менюто си!

Н-ацетил-цитеин

Аминокиселината Н-ацетил-цитеин стимулира производството на глутатион в тялото. Тази аминокиселина се препоръчва и срещу развиване на зависимости, шизофрения и други разстройства на нервната система.

Алфа-липоева киселина

Алфа-липоевата киселина е друга хранителна добавка, която ще подпомогне синтеза на глутатион. Около 300-1200 мг. от киселината на ден подпомага справянето с инсулиновата чувствителност в организма, както и значително облекчава симптомите на диабет.

Витамини от групата В

Витамин В6, В9, В12, биотин са едни от критичните фактори, определящи синтеза на глутатион в организма. Какво да похапваме, за да си осигурим добри нива на тези витамини (повече за ползите им може да прочетете тук):

  • Нахут – само половин чаша доставя повече от 100% от необходимата дневна консумация на витамините
  • Черен дроб
  • Леща
  • Спанак
  • Аспержи
  • Авокадо
  • Цвекло
  • Различни видове боб
  • Броколи

Селен

Селенът е минерал, който също изпълнява ролята на антиоксидант в организма и стимулира синтеза на Глутатион. Затова консумирайте повече храни, богати на селен:

  • Бразилски орех – топ източник на селен с повече от 100% от необходимия дневен прием само с 6-8 ядки
  • Риба тон
  • Сардини
  • Телешко от животни, хранени с растителни източници
  • Пуешко месо
  • Телешки черен дроб
  • Пилешко месо
  • Яйца
  • Спанак

Витамин С и витамин Е

Витамин С подпомага за повишаване нивата на Глутатион в червените кръвни клетки и в лимфоцитите. Витамин Е е също много важен антиоксидант за организма, който заедно с Глутатион защитава клетките от оксидативния стрес. Похапвайте по-често храни, богати на витамин С и витамин Е:

  • Портокали – само един портокал на ден е достатъчен!
  • Червени чушки – само половин ч. ч.
  • Кейл – 1 ч. ч.
  • Брюкселско зеле
  • Броколи
  • Ягоди
  • Бадеми
  • Спанак
  • Сладки картофи
  • Авокадо
  • Слънчогледови семена

Телешки черен дроб

Освен че телешкият черен дроб е много добър източник на минерала селен, той също така стимулира производството на глутатион в организма.