Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

15 отровни растения, които най-вероятно имате в дома си

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Билки и растения, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 1527 прегледа на този пост

Съдържание на 15 отровни растения, които най-вероятно имате в дома си


Отровните растения в дома ни

Няма как да си представим уютен дом без стайни растения. Те не само украсяват дома, но и изпълняват важната функция да пречистват въздуха и да го обогатяват с кислород.

БиоМол събра за Вас най-разпространените стайни растения, които могат да навредят сериозно на здравето ни.

1. Азалия

Азалия е отровно растение, което може да причини отравяне, аритмия.Азалията я наричат кралицата на домашните растения заради необикновената ѝ красота и особен нрав. Но азалията е и опасна „кралица“, чиито листа съдържат отровното вещество гликозид. При попадането му в организма това вещество предизвиква отравяне, а след това аритмия и летален изход. Но трябва да отбележим, че смърт настъпва само при употреба на значително голямо количество от гликозида. Във всеки случай е необходимо да поставите саксиите с това цвете на места, недостъпни за деца и домашни животни.

2. Дифенбахия

Популярното домашно растение дифенбахия може да се срещне в много домове, офици, болници и дори в детски градини. Последният факт предизвиква у знаещите недоумение, тъй като дифенбахията е много отровна.

Отрова се съдържа във всички зелени части на растението и може да предизвика силна алергична реакция, зачервяване на кожата и сълзене от очите даже и при възрастни хора. Точно затова трябва да пазите децата и животните от контакт с този красив, но опасен представител на флората.

3. Иглика

Иглила е растение, което е вредно за децата.Сякаш няма нищо по-добро от това да украсим перваза под прозореца в детската стая с тези мънички храстчета с кадифени листенца и ярки цветчета. Но в никакъв случай не трябва да поставяме игликата около деца: по време на цъфтежа ѝ тя отделя активно токсични вещества – алкалоиди, които могат да причинят гадене и световъртеж. Ефектът става по-забележим с увеличаване броя на цъфтящите растения в стаята. Опасни са и листата на игликата, в косъмчетата на които се съдържа отрова, способна да причини алергия.

4. Бръшлян

Бръшлянът е популярно растение, с което хората украсяват както стаите в дома си, така и фасадите на сградите. Но малко хора знаят, че плодовете, а също и листата на това вечнозелено растение могат да бъдат много опасни. Стайният бръшлян обикновено не носи плодове, но листата му могат да станат причина за отравяне на котки, които са привлечени от сочната зеленина на растението.

5. Монстера

Благодарение на внушителните си размери монстера може да се види най-вече на обществени места. Но това растение често пребивава и в домовете ни. Ако сте решили да си вземете това „чудовище“, Ви съветваме да не забравяте, че в листата му се съдържа изключително отровно вещество, което при попадане върху лигавиците може да предизвика силна токсична реакция. Употребата на листата на монстерите перорално може да доведе до сериозно отравяне, което изисква медицинска намеса.

6. Циклама

Грудките на цикламата са отровни.Цикламата се среща доста често на первазите под прозорците при любителите на цветя. Това е растение с нежни цветове, излъчващи приятен аромат. Опасни в това цвете са само грудките, които съдържат силна отрова. Следете да не се убоде на него някой от домашните Ви любимци и се наслаждавайте на прекрасните му цветове в дома си.

7. Ехинопсис

Ехинопсисът се отнася към семейство Кактуси, но, за разлика от другите представители на „таралежоподобните“, той е опасен не само с бодличките си. Съдържащите се в ехинопсиса вещества могат не само да предизвикат силни халюцинации, но също да доведат до парализа на централната нервна система.

8. Брунфелзия

Това растение с красиви люлякови цветове и приятен мирис е най-разпространено в Америка и Европа. За брунфелзията трябва да знаете само, че всичките и части съдържат отрова с невротоксично действие, а също и, че някои видове се добавят в традиционната напитка на племената в Амазонка, използвана за „свързване с духовете“.

9. Кливия

Кливия е много красиво стайно растение с ярки цветове, групирани в чадърче. Въпреки своята красота, кливията съдържа силна отрова, която в големи дози може да причини парализа. При работа с това растение трябва много да внимавате и да следите децата да нямат контакт с него.

10. Фикус

Сокът на фикус може да причини алергична реакция.Фикусът не е най-опасното растение в нашия списък. Този представител на домашната флора е опасен само защото е силен алерген. Трябва да внимавате при контакт със сока на това растение – той може да причини раздразнение по кожата, а също и изгаряне.

11. Мадагаскарска палма

Това растение прилича и на палма, и на кактус. Мадагаскарската палма в никакъв случай не трябва да се намира в детската стая, защото сокът ѝ е много отровен, отровни са и бодличките по целия ѝ ствол.

При работа с това растение задължително си слагайте ръкавици, за да избегнете неприятните последици от попадането на сока му по кожата Ви, а също така си мийте добре ръцете след „общуването“ си с това цвете.

12. Бровалия

Бровалия е малко храстово растение от семейство Картофови. Цветовете му са бели, лилави и сини.

Както и роднините му – беладона и мандрагора – това е много отровно растение: трябва задължително да си миете много добре ръцете след съприкосновение с него, а освен това да не слагате саксиите с бровалия на достъпно за деца и домашни любимци място.

13. Шефлера

Шефлера е растение, което може да предизвика кожна реакция.Шефлерата е голямо храстово растение, което в последно време стана много разпространено в домовете на хората. Въпреки че шефлера не е много отровно растение, всичките ѝ части съдържат отрова, която може да предизвика дразнение по кожата, а също и силно отравяне при вътрешно приложение.

14. Глориоза

Глориозата привлича със способността си да променя оттенъка на цветовете си през периода си на цъфтеж. Но не подценявайте този представител на лианите от тропичните гори – всички части на растението съдържат силна отрова, способна да доведе до смърт при перорална употреба. За щастие, опасните му вещества не се отделят във въздуха, затова можете да се любувате на това растение без рискове за здравето Ви.

15. Млечка

Семейство Млечкови могат да се срещнат много често в домовете на хората, които обичат цветя. Най-красивият представител е коледната звезда, наричана така заради това, че цъфти по коледните празници. Въпреки привлекателния си вид всички растения от семейство Млечкови са едни от най-отровните заради съдържащия се в тях млечен сок. При попадането му върху кожата може да предизвика изгаряне, рани и възпаления, при перорална употреба – тежко отравяне. Последиците от попадането на сока от растението в очите могат да са пълна слепота. Ако в дома Ви са се появили малки деца, е най-добре да подарите тези растения на някой.

В следвалата статия ще разгледаме стайните растения, които са много полезни за здравето, а изискват минимум грижи. Вижте ги ТУК!

15 отровни растения, които най-вероятно имате в дома си Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™