Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Всичко за травмите

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Всичко за травмите


Какво трябва да знаем за травмите?

Какво е необходимо да знаят за травмите всички, които се занимават или са решили да се занимават със спорт? Как да предотвратите и лекувате основни спортни травми? И колко бързо трябва да посетите лекар? Отговорите на всички тези въпроси Ви дава екипът на Biomall.bg в тази статия.

Основните спортни травми са:

Най-често травми се получават при спортуване, а най-честите травми са разтеженията на връзките

 • Увреждане връзките на глезена;
 • Увреждане на ингвиналното сухожилие;
 • Увреждане на задната група мускули;
 • Увреждане връзките на коленната става;
 • Лакът на тенисиста;
 • Увреждане на връзките, мускулите на поясния отдел на гръбначния стълб и на междупрешленните дискове.
 • Увреждане на ротационния маншет на раменната става.

Основната травма в спорта е разтягането на връзките. Всъщност този добре вкоренил се термин не е правилен. Връзките и сухожилията са еластични до известна степен и разтягането е физиологично състояние за връзките, което не предизвиква болка. Когато силата, която действа върху връзките, превишава границите на разтегливостта им, възниква увреждане на влакната им и се появява болка и оток. Тоест, говорейки за разтягане, имайки се предвид травматично увреждане, е по-правилно да се употребява терминът „разкъсване“ или „микроразкъсване“. Всяка връзка и сухожилие се състоят от хиляди паралелно насочени влакна, които при прекалено натоварване може да се разкъсат. От интензивността на травмата зависи колко ще са увредените влакна. Колкото повече влакна са увредени, толкова по-силни ще са болката и отокът. Увреждането може да възникне вследствие на еднократна силна травма или в резултат на многократно хронично травмиране. Често двата механизма са свързани.

Спортна травма може да се получи внезапно при всеки спортист, но в много случаи това може да се предотврати, ако се спазват някои прости правила. Много травми се получават заради недостатъчно подготвяне на човека към спортното натоварване.

Три са златните правила, които ще Ви помогнат да предотвратите травмата:

 1. Златно правило за тренировка без травми е загряването преди натоварванеВсяка тренировка трябва да започва със загряване. Това се прави не само за разгряване на мускулите и разтягане на връзките, но и за настройване на нервно-мускулното предаване и на общата координация. Колкото по-правилни и съгласувани са движенията, толкова по-малка е вероятността да се получи травма.
 2. Ако не сте усъвършенствали двигателните си умения, не се натоварвайте много. Особено това се отнася за хора над 30-годишна възраст с епизодична спортна активност, които се занимават без инструктор.
 3. Трябва да можете навреме да спрете тренировката си, ако се уморите. При физическа преумора се нарушава нервно-мускулният контрол на движенията (координацията) и вероятността от травмиране се увеличава значително.

ВАЖНО! Самолечението може да доведе до необратимо нарушение функциите на крайниците. Няма универсална рецепта за лечение и универсален способ за диагностициране на травма. За ефективно възстановяване след травма е важно точно да се знае локацията и степента на увреждане. Единственият безпогрешен и универсален съвет, който можем да Ви дадем, е да се обърнете към лекар за диагностициране и лечение. В случай, когато по една или друга причина това не е възможно, ще Ви помогнат следните съвети.

Основни принципи и действия в случай на травма:

 • Покой. Покоят е необходим за защита на травмираното сухожилие, връзка, мускул и други тъкани от по-тежко увреждане. Всяка увредена тъкан на първия етап изисква абсолютен покой и отпускане, необходими за заздравяване. В случай на травма е необходимо незабавно да спрете тренировката си и да избягвате натоварвания върху болния крайник. Прави се имобилизация на травмирания крайник с еластична превръзка (еластичен бинт) или с нещо твърдо (ортеза, шина от подръчни материали). В много случаи степента на травмата не се взема под внимание и режимът на обездвижване не се спазва, което пречи на регенерирането на тъканите и води до хронично, не добре поддаващо се на лечение възпаление.

Основен принцип при нанесена травма е осигуряване на покой на травмирания крайник и повдигането му на по-високо

 • Студено. След травма трябва да се постави студен пакет с лед или друг студен предмет на мястото, където боли и е отекло най-много. Между кожата и студения материал трябва да се постави някаква кърпа, парцал, дреха. Студът намалява болката и отока благодарение на свиването на капилярите. Студената апликация не трябва да се държи повече от 20-30 минути. След това източникът на студено трябва да се премахне, за да не предизвика измръзване на кожата. Не трябва да се поставя отново, докато температурата на кожата не се възстанови.
 • Притискане. Притискането се използва за предотвратяване и намаляване на отока. Намаляването на отока води до намаляване на болката и така се ускорява възстановяването. До известна степен притискането при травма намалява болката, като едновременно с това фиксира увредената област. Най-лесното и достъпно средство за създаване на компресираща превръзка е еластичният бинт. Ако бандажът доставя дискомфорт и стяга прекалено много меките тъкани, трябва да се премахне веднага и да се постави отново, но не толкова стегнато.
 • Повдигане на крайника. Повдигането на болния крайник на ниво по-високо от сърцето способства оттичането на кръвта и лимфата, като по този начин се намалява отокът. Например при увреждане на глезена е най-добре на първо време да се опитате да сте в легнало положение с крак, вдигнат по-нависоко.
 • Консултация с лекар навреме. При изразен оток и болка вероятността травмата да е тежка е голяма и посещението на лекар не е разумно да се отлага. При незначителна травма болката и отокът трябва да започнат да намаляват до около два дни след травмата. Ако това не се случи, трябва да направите всичко възможно да посетите лекаря си.
 • Започване на раздвижване. Когато болките и отокът намалеят и все още не сте успели да идете на лекар, трябва да започнете да раздвижвате крайника си постепенно: лек масаж, пасивно и активно разработване на движенията. При разработването на движенията основният критерий за усилване на натоварването е да не Ви боли. Но, за съжаление, не винаги положителната динамика под формата на намалена болка и подобряване поносимостта към натоварването говори за правилно протичащ процес на възстановяване.

Ако болката все още я има, това е знак преди всичко, че травмата е подценена, а това може да доведе до усложнения.

С лечението на травми и заболявания на опорно-двигателната система се занимават специалистите травматолози-ортопеди. Науката за биомеханиката и начините за възстановяване след травми и заболявания се развива много динамично, обемът от знания до този момент е огромен и изисква постоянно самоусъвършенстване от страна на специалиста. Затова в някои случаи, независимо че Ви се струва, че травмата е лека, ако си поставяте диагноза и се лекувате сами, без специалист, за съжаление, може да предизвика усложнения. Ако тези правила се спазват и действията Ви започнат с посещение на лекар травматолог-ортопед, възстановяването Ви ще протече възможно най-бързо и ефективно.

Пазете себе си и своето здраве!

Всичко за травмите Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™