Най-природосъобразното хранене ни връща назад в историята и ни кара да се храним спрямо сезонните дарове на природата. Предците ни не са се хранели с изкуствено отглеждани плодове и зеленчуци. Ние днес можем да си позволим всякакви плодове през цялата година, тъй като пазарът на хранителните стоки е огромен бизнес и се стреми да осигури максимален асортимент целогодишно. Спазването на прием на сезонни плодове и зеленчуци обаче е ключов елемент в здравословното хранене. През зимата сезонни плодове са цитрусите и е добре да ги включваме в дневния си прием.

  • Цитрусите (портокали, грейпфрути, лайм, помело, мандарини, лимони) са изключително богати на витамин Ц, антиоксиданти, витамини от групата Б, магнезий, цинк, манган
  • Дебелата им кора ги предпазва (а следователно и консумиращия ги) от пестицифи и нитрати
  • В днешно време все повече кръстоски между различните цитруси задоволяват капризните и търсещите разнообразие вкусове

Грейпфрутът представлява кръстоска между помело и портокалГрейпфрут

Грейпфрутът представлява кръстоска между помело и портокал. Любопитен факт е, че расте на чепки, подобни на гроздето, и от там произлиза името му (grape – грозде). Че грейпфрутът предпазва от рак, не е мит и е химично доказано чрез откриването на антиоксиданта ликопен в червения и розовия грейпфрут. Плодът е абсолютен рекордьор по съдържание на витамин Ц спрямо всички цитруси и има два пъти повече калий от всички тях. Редовната му употреба спомага за контролиране на теглото, предпазване от камъни в бъбреците и съдейства в борбата с високия холестерол.

Лимон

Ползите от лимоните са безброй, но със сигурност най-ефективното им приложение е в пречистването на черния дроб чрез смесването им с вода. Освен това лимонената вода бори лошия дъх и предотвратява инфекции на пикочните пътища. В един цял лимон, а не само в сока му, се съдържа цялата доза необходимо витамин Ц за деня. В лимоновия сок се съдържа 1/3 от общото съдържание на витамин Ц. В днешно време лимонът присъства в много от здравословните рецепти като добавка, придаваща приятен освежаващ вкус.

Лаймът също е много богат на витамин Ц.

Лайм

Лаймът също е много богат на витамин Ц. В миналото дори е бил използван като превенция на скорбут (заболяване вследствие на недостиг на витамин Ц). Интересното за лайма е, че отключва същите вкусови рецептори като солта. Вкусът на лайма е доста тръпчив и самостоятелната му консумация не е особено приятна за повечето хора, затова пък той е невероятна добавка към дресинги, маринати, ястия с морски деликатеси, салати и плодови сокове.

Мандарина

Плодът произхожда от Югоизточна Азия. Наречен е така, тъй като mandarins (висши държавни служители в Китай) го консумирали в големи количества. Мандарината на днешния пазар се продава в различни кръстоски и хибриди. Танжело е кръстоска между мандарина и грейпфрут; тангерин – между мандарина и портокал, мандарина сацума, която е сладка и няма семки, и една от най-масово продаваните е клементината, която създал френският духовник Пиер Клеман в началото на 20 век.

Помело

Помелото е най-големият цитрус и някои от сортовете му може да достигат 10 килограма. Плодът ни дава големи дози витамин А, минерали, етерични масла и, разбира се, витамин Ц. Нарича се "меден грейпфрут", тъй като вкусът му наподобява грейпфрута, но е по-сладък.

Помелото е най-големият цитрус и някой от сортовете му може да достигне 10 килограма

Портокал

Последен, но всъщност един от най-обичаните цитруси заради сладкия си вкус, е портокалът. Два портокала са много по-мощен антиоксидант от сутрешната чаша кафе. За кафелюбителите се препоръчва поне да пият заедно с него и чаша пресен портокалов фреш. Редовната му консумация намалява риска от рак, хронични болести като артрит, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Във века на технологиите цитрусите навлизат изцяло в кухнята на здравословното хранене, тъй като много рецепти ги включват не само в десерти, но и в салати, дресинги, сладка и смутита. Това ни дава свобода на избора как да похапнем вкусно днешната си доза здраве.