Кои са ползите от грейпфрута?

Безспорно всеки знае за ползите от грейпфрута и че те са огромни и несравними. Измежду всички цитрусови плодове грейпфрутът заема първо място. Този цитрусов плод е обогатен с нутриенти, витамини, калий, ликопен и е антипиретичен. Освен това съдържа още калций, захар и фосфор.

Грейпфрута е богат на фибри и не съдържа много калории.

Грейпфрутът е богат на фибри и не съдържа много калории. В състава му влизат още биофлавониди и други растителни химикали, които могат да помогнат в борбата срещу раковите заболявания, тумори и сърдечни заболявания. Грейпфрутът е способен да ускори метаболизма и да намали нивото на инсулина. Освен всичко друго грейпфрутът ще Ви помогне в борбата с умората, при треска, малария, диабет, запек, стомашно разстройство, проблеми с уринирането, киселини и много други.

Как действа грейпфрутът?

  • Може да елиминира отровите
  • Действа като натурален антисептик за вътрешни рани
  • Действа ободрително на черния дроб
  • Високото съдържание на вода спомага за ускоряването на метаболизма
  • Спомага за по-доброто функциониране на червата
  • Може да намали риска от рак на простата. Вижте и Екстракт от гроздови семки
  • Утолява жаждата и намалява чувството на горене, което се проявява при треска.

Как грейпфрутът помага за балансирането на холестерола?

Изследванията доказват, че един грейпфрут на ден е напълно достатъчен, за да се намали нивото на холестерола в кръвта.Изследванията доказват, че един грейпфрут на ден е напълно достатъчен, за да се намали нивото на холестерола в кръвта. Като едновременно с това намалява и рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Било е направено изследване за ползата от грейпфрута, като всички, които участвали в изследването, имали високи стойности на холестерола и триглицеридите. Това била и причината организмът им да не реагира правилно на лекарствата, които трябвало да заздравят разрезите от хирургическата интервенция. На три групи били разделени участниците в изследването, като хората от първата група изяждали по един червен грейпфрут на ден, от втората – по един жълт, а на третата група този плод не бил даван изобщо. След 30 дни било установено,че всички, които са похапвали грейпфрут, имат понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, а при тези, които не са яли от плода, не настъпили никакви промени. Освен тези данни изследването доказало, че по-ефективен е червеният грейпфрут. Този факт се дължи на по-голямото съдържание на антиоксиданти в червения цитрус. Но трябва да бъдете и много внимателни, защото грейпфрутът е несъвместим с много лекарства, затова се консултирайте с лекар, ако приемате някакви медикаменти. Вижте още: Кои са най-ефикасните храни срещу високия холестерол?