Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Овулация с болки – каква е причината и можем ли да си помогнем?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Бременност и раждане | Все още няма коментари. | 65 прегледа на този пост

Трябва ли да се тревожим, ако боли, докато сме в овулация?

Много от представителките на нежния пол просто пренебрегват неприятните усещания в средната част на цикъла си, тъй като болките не са продължителни и са слаби, минават сами. Тази особеност на организма жените използват като своеобразен контрол на забременяването. Случва се болката да е доста силна и изтощителна. Трябва ли да се притесняваме в този случай, трябва ли да идем на гинеколог?

Видове болка в „средния“ период

Болка ниско в корема - знак за настъпване на овулацияБолката може да се усеща както в рамките на няколко минути или часове, така и два дни. Тук решаващи са физиологичните особености на организма. Ако болките не минават, трябва да се обърнете за помощ към гинеколог.

Обикновено болката в корема възниква от страната на яйчника, в който е узряла яйцеклетка (страните съответно се променят). Ако менструалният цикъл е регулярен, овулацията настъпва на четиринадесетия ден от 28-дневния цикъл, но може да настъпи и на 10-11 ден от цикъла, за което може да повлияят причини като интензивен полов акт, стресове, хормонален дисбаланс, физическа активност. Също така овулацията може да настъпи и по-късно на фона на хормонално неравновесие.

И така, при началото на овулацията възникват болки, чийто характер може да е много различен (остър, рязък, силно или слабо изразен, тъп, теглещ). Не всички жени изпитват болезненост при излизането на яйцеклетката от яйчника при пукането на фоликула. Но има и такива, които в този период не могат даже да работят или дори губят съзнание.

Овулация – симптоматика

Освен неприятните болезнени усещания долу в корема (вдясно или вляво, зависи от активността на единия или другия яйчник), жената може да наблюдава:

  • Усещане за по-високо либидо;
  • Увеличаване на количеството влагалищни секрети;
  • Промяна на цвета на тези секрети (розови или червеникави).

Всички тези прояви на овулацията сигнализират, че организмът на жената е готов за зачеване.

Защо боли?

  1. Съзряването на яйцеклетката предшества процеса на овулацията. Когато стените на зреещия фоликул се разтягат максимално, може да възникне болка.
  2. Причина за болезнената овулация може да е гинекологично заболяванеБолката може да бъде провокирана от разкъсване/спукване на съдове, намиращи се в основата на разкъсващия се фоликул. Вследствие на това течността от фоликула попада на коремната стена и епителя на матката, което дразни, матката се съкращава и провокира болка с различна сила. В някои случаи могат да се появят малки кръвни примеси след овулация в секретите, което се обяснява с намаляване нивото на естрадиол, малко отслояване на ендиметриума.
  3. Болките в периода или след овулация могат да са симптом на някоя гинекологична патология, признак на възпаление на репродуктивните органи (в частност цистит, мастопатия, извънматочна бременност, варикоза в областта на малкия таз и т.н.), а в някои случаи и на онкология (на яйчниците и шийката на матката). Не бива, без да сте сигурни, да отдавате това на естествените прояви на овулацията. Трябва да се замислите!
  4. Теглещите, а в много случаи и режещи болки вдясно могат да са симптоми на апендицит, но освен тези симптоми се повишава и телесната температура (задържа се за 12 часа), затова, ако имате такива симптоми, не го отдавайте на овулацията, а идете на лекар.
  5. Причини за болките могат да са прекалената чувствителност към болка, а също и сраствания в малкия таз.
  6. Ако болките долу в коремната област се съчетават с поява на кръвни секрети (в редки случаи – кръвоизливи) от влагалището, побързайте, консултирайте се с гинеколог, тъй като това състояние може да говори за заболяване като киста в областта на цервикалния канал, ендометрит.

Опасна ли е болезнената овулация?

Болезнеността при овулация носи изключително физиологичен характер, тя не застрашава здравето на жената, затова не изисква специфично лечение. Ако при Вас това явление се появява за първи път, все пак е добре да се изясни причината за възникването му, да се обърнете към специалист, за да се изключи развитието на някое сериозно заболяване.

Как да облекчите болките при овулацията?

При много неприятни и осезаеми болки, които причиняват голям дискомфорт, лекарят може да изпише препарати с обезболяващо действие. В по-сериозните случаи може да се назначат хормонални контрацептиви (противозачатъчни таблетки) за потискане на овулацията и намаляване на болката.

При болезнена овулация за облекчаване на болката в корема се прави компрес и се осигурява спокойствие.

Спокойната обстановка, релаксацията, съчетани с обилно хранене, ще помогнат да се намали изразителността на проявите на овулацията. Ако сте сигурни, че причината за болката Ви е овулацията, можете да поставите топъл компрес в долната част на корема, защото това ще намали усещането за болка. Ако не сте сигурни защо Ви боли, това може да влоши ситуацията, затова внимавайте!

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?

Трябва да се обърнете незабавно към лекар, в случай че болката в средата на менструалния Ви цикъл не преминава след повече от два дни и се съчетава с други симптоми, в частност:

За да разберете дали болката е свързана с овулацията Ви, или причината е друга, Ви препоръчваме да си водите специален дневник, в който да отбелязвате цикъла на болките си и особеностите им. Отделяйте повече внимание на здравето си, „слушайте“ организма си. Всяка болест се проявява с определени симптоми, своевременното ѝ диагностициране има решаващо значение по пътя към оздравяването. След 30-годишна възраст задължително си правете пълни изследвания веднъж годишно, а при гинеколог – два пъти в годината.

Овулация с болки – каква е причината и можем ли да си помогнем? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™