Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Недостиг на сън. Какво се случва, ако не спите достатъчно?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 1873 прегледа на този пост

Съдържание на Недостиг на сън. Какво се случва, ако не спите достатъчно?


Ако сме лишени от сън, ние ставаме болни и депресирани. Сънят – биологична необходимост, на която съвременният човек сякаш все повече се жертва. Стресът, опитите да се направи всичко „вчера“ и постоянното бързане лишават човек от сън, което се отразява негативно както на здравето му, така и на финансовата и икономическата ситуация в обществото.

В историята на човешката култура сънят традиционно заема едно от централните места, като е източник на безброй легенди, митове, приказки, което днес вече се е превърнало в сфера на сериозни научни изследвания. От образа на „спящата красавица“ до съвременната невронаука: опитвайки се да разбере „тайната на съня“, човек е изминал дълъг път. И все пак сънят остава мистерия, никога напълно разгадана.

Във всеки случай за всички е очевидно: човек не може да живее без сън. Наспаният гражданин с отпочинал мозък и спокойна нервна система е способен да върши чудеса и обратно, жертвайки съня в името на ходенето в нощен клуб или завършването на някой, дори най-важният, проект, той се превръща в „плетеница от нерви."

Ако не спите през нощта, рискувате собственото си здраве. Липсата на сън засяга сърдечно-съдовата, ендокринната, имунната и нервната система. Дори няколко нощи лош сън могат да повлияят на нивата на кръвната захар и да насърчат преяждането. Промените могат да се наблюдават и на ниво ДНК.

Още преди 100 години ритъмът на човешкия живот, включително съня му, е бил тясно свързан с изгрева и залеза. Днес обществото функционира по свои собствени закони, които често игнорират или дори директно нарушават естествените и биологични ритми.

Сън? По-добре е да отделите това време за нещо "полезно". Ето това е погрешно мислене…

Всичко това не е толкова безобидно, колкото изглежда. Сънят на хората вече е станал по-кратък и по-лош, по-неспокоен.

„Сънят е най-доброто лекарство“ – гласи добре познатата стара поговорка. В днешно време особено значението на съня не може да бъде надценено. Това е най-ефективното и безплатно средство за възстановяване на здравето. Нормалното функциониране на целия организъм зависи до голяма степен от съня, неговата продължителност и качество.

Сънят е мистерия

И така, какъв е този сън? Защо спим? Досега науката не е успяла да обясни напълно този феномен. Само едно е ясно - всички имаме нужда от сън, като въздух. Едно нощно потапяне в сън, което продължава няколко часа, ни помага да се възстановим, да се заредим с нови сили, да преработим всичко, което сме преживели през деня.

Човекът е същество, чиято активна фаза на живот протича през дневните часове. През нощта се изключваме и възстановяваме силата. Следователно смяната на дневната будност с нощен сън и отново с дневна активност е биологично предопределен, естествен ритъм за нас.

Различните хора имат различни нужди от сън. Има такива, които спят малко и това им стига, а има и такива, които без поне осем часа под завивките не са способни на нищо. Въпреки това, благодарение на учените, вече знаем, че има обективно оптимални показатели.

Последици от липсата на сън

Постоянната липса на сън отслабва имунната система, повишава риска от сърдечно-съдови и други заболявания.

Дългосрочната липса на сън също се отразява на психичното здраве на човека. Скоростта на реакцията намалява, емоционалната сфера страда, паметта се влошава, творческите способности намаляват. Човек може да загуби критично отношение към своите действия, появяват се натрапчиви мисли. Ако състоянието на съня не се подобри, рискът от психично заболяване се увеличава.

Умората от постоянна липса на сън може да доведе до хронична депресия, рискът от нейното развитие, според различни източници, става 10 пъти по-висок.

От историята знаем, че мъченията, включващи безсъние винаги са били едно от най-ужасните. Когато на човек не му позволявали да спи, отначало изпитвал силно главоболие, след това припаднал. Ако мъченията продължавали, човекът започвал да си губи ума.

Липсата на почивка се отразява негативно на възрастните, какво да кажем за децата и юношите, с тяхната уязвима и нестабилна психика.

Трябва да се отбележи, че нарушенията на съня са диагностичен критерий за много психични заболявания. „Първият звънец“ на психичното заболяване е нарушението на съня.

Ако липсата на сън причинява негативни промени, тогава добрата нощна почивка е ключът към психичното здраве. Човек, който е имал достатъчно сън, е нащрек, ефикасен, активен. Той има добро настроение и благополучие, което се превръща в ефективна защита срещу появата на психични разстройства.

Правилният сън е източник на добро здраве и настроение

На Вашето внимание в тази статия ще изброим 10 причини, поради които все пак не трябва да пестите от сън.

1. Ако спите по-малко – напълнявате!

Ако нощният Ви сън е по-малко от 7 часа на ден, Вие сте изложени на риск. Така че, колкото по-малко спите, толкова повече рискувате да напълнеете. Това показват резултатите от изследване, проведено от Института по медицина. Факт е, че липсата на сън влияе на хормоните, отговорни за апетита, и ги кара да работят неправилно. Лептинът, който е отговорен за овладяването на апетита, намалява, докато стимулиращият апетита хормон грелин, напротив, се повишава. Липсата на сън също може да причини повишена секреция на кортизол, който се нарича хормон на стреса. Освен това засилва чувството на глад. Поради липса на сън концентрацията на растежен хормон също намалява. В нормален режим плавно разгражда мазнините и ги превръща в енергия. Ако обаче нивото му намалее, тялото започва да натрупва наднормено тегло.

2. Неправилен сън – неправилна храна

Когато човек е много гладен, той рядко се замисля колко полезна е храната, която приема. Друго проучване, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, публикувано от Американската академия по медицина на съня, казва: хората, страдащи от сънна апнея или друго заболяване, което причинява проблеми с дишането по време на сън, ядат повече холестерол, протеини, ненаситени мазнини. Това важи особено за жените.

3. Липсата на сън е много опасна за диабетиците

При пациенти с диабет или непоносимост към глюкоза, липсата на сън може да увеличи риска от обостряне на заболяването. Проучванията показват, че ако човек спи само 5 или по-малко часа на ден, тогава рискът от пристъп на диабет се увеличава с 2,5 пъти (ако човек спи 6 часа или по-малко, рискът се увеличава с 1,7 пъти).

4. При липса на сън – сърцето е в опасност

Ако жената спи само 5 или по-малко часа на ден, рискът от сърдечен удар се увеличава с 45%.

5. Липсата на сън води до повишаване на кръвното налягане

И така, синдромът на сънна апнея, експертите често свързват с високо кръвно налягане, което смущава човек през деня. Проучване, проведено от Института по медицина, показва, че колкото по-силно е нарушението на съня, толкова по-високо е налягането.

6. Липсата на сън се отразява на статистиката на автомобилните катастрофи

Според изследване на Американската автомобилна асоциация AAA всяка десета катастрофа е по вина на сънливи шофьори.

7. Липсата на сън нарушава вътрешния баланс

По време на сън кората на главния мозък обработва информация от вътрешните органи и също се стартират възстановителни процеси. Ако сънят е нарушен, тогава работата на вътрешните органи се нарушава и имунитетът рязко спада. Следователно, ако човек е хронично лишен от сън, рискът да получи грип или каквото и да е вирусно заболяване се увеличава няколко пъти.

Знаете ли, че жените страдат повече от липса на сън от мъжете.

8. Липсата на сън води до депресия и скандали

Това се отнася както за възрастни, така и за млади хора: всички те са изложени на риск от депресия и развитие на ниско самочувствие. Липсата на сън е особено опасна за здравето на жените. Освен това пълноценният сън на жените е ключът към семейното щастие. Ако жената постоянно не спи достатъчно, тогава конфликтите, кавгите и скандалите едва ли ще бъдат избегнати. Но една жена, която е спала достатъчно, излъчва щастие и удовлетворение, създава атмосфера на комфорт и уют.

9. Липсата на сън при децата се отразява на поведението им

Проучванията показват, че децата, страдащи от безсъние, респираторно разстройство, причинено от затлъстяване, са най-податливи на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност. Струва си да се отбележи, че децата се нуждаят от повече сън от възрастните. Така че четиригодишните деца, които спят по-малко от нормата (по-малко от 11-12 часа), са по-склонни да страдат от различни поведенчески аномалии, като хиперактивност, нарушено внимание, агресия и гняв.

Колко сън Ви трябва?

Учените са стигнали до заключението, че средно сънят трябва да бъде 7-8 часа, като същевременно трябва да бъде непрекъснат. Следователно 6 часа сън без събуждане ще донесат повече ползи от 8 часа, но с почивки.В тази връзка СЗО препоръчва ограничения на съня за възрастни от 6 до 8 часа.

Прости правила за здравословен сън:

  • проветрете стаята преди лягане, което ще осигури комфортна температура по време на сън;
  • не яжте и не пийте много 4 часа преди лягане;
  • не гледайте телевизия или компютър два часа преди лягане. Извадете телевизора от спалнята;
  • не пушете, не слушайте успокояваща музика и не четете книга;
  • упражнявайте редовно, но поне 4 часа преди лягане;
  • задайте редовно време за лягане;
  • избягвайте дългите дрямки през деня.

Статистиката на безсънието се увеличава всеки ден

Почти всеки трети човек на Земята изпитва проблеми със съня всяка вечер. Около 5-10% от населението страда от безсъние. Лекарите обаче настояват за същите тези осем часа сън, което е минимумът за поддържане на добро здраве.

Какво да правите, ако не можете да спите? Опитайте се да създадете необходимите условия за нормална нощна почивка:

1. Сигурност. Ако човек спи на безопасно място, нивата на стрес намаляват и заспиването става по-лесно.

2. Температура. С намаляването на температурата и още повече с увеличаването, качеството на съня ще се влоши.

3. Влажност на въздуха, светлинно и шумово замърсяване. Ако въздухът в спалнята е твърде сух или твърде влажен, за комфортен сън трудно може да се говори. Уверете се също, че Вашата спалня е напълно тъмна и тиха.

4. Хранене. Трябва да се помни, че недостатъчното хранене, както и преяждането, влошава качеството на съня през нощта.

5. Алкохол и тютюнопушене. Пиенето на алкохол, от една страна, насърчава заспиването, но, от друга страна, причинява ранно събуждане и дефрагментация на съня.

6. Злоупотреба с кофеинови продукти. Това не е само кафе и чай, но и всички газирани напитки, често съдържащи много високи дози кофеин, както и шоколад.

7. Лекарства. Много лекарства, вариращи от тези, които понижават кръвното налягане или нивата на холестерола до тези, предписани за нарушения на съня, могат да влошат качеството на съня.

Недостиг на сън. Какво се случва, ако не спите достатъчно? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™