Вярно или невярно – мъжете били по-добри готвачи от жените?
Много от нас са чували твърдението, че мъжете са по-добри готвачи от жените? Дали това е така? И ако отговорът е положителен, на какво се дължи превъзходството на мъжете в кухнята?
Истината е, че ако Вие дегустирате две ястия, без да знаете кой ги е приготвил – мъж или жена – няма да можете да кажете кое е приготвено от жена. Няма някакви отличителни белези, които да разграничават готвенето на мъжете от това на жените. Статистиките обаче са категорични – в световен аспект известните мъже готвачи са много повече от известните жени главни готвачи. Защо?
Домашното готвене vs. професионалното готвене
За да достигнем до каквато и да е хипотеза, първо трябва да отделим професионалното готвене от домашното готвене. Все повече мъже се застояват за по-дълго в кухнята, но все още навсякъде по света в домакинствата готвенето си остава предимно женска задача. Това може би е и основната причина жените да не проявяват така силен интерес към професионалната реализация в сферата на готвенето – подсъзнателно голяма част от тях го приемат като рутина и задължение. Една средностатистическа домакиня приготвя над 1000 ястия на година, затова не е изненадващо, че жените трудно могат да приемат готвенето като хоби, за тях то е по-скоро част от ежедневните домакински задачи. Докато за мъжете готвенето остава предизвикателство.
Що се отнася до професионалното готвене – мъжете са доминиращият пол в професионалните кухни, а това има своето логично обяснение. Готвенето в професионалната кухня е изкуство, но на първо място е трудна и усърдна работа. Не искаме да кажем, че жените не са усърдни, но в професионалните кухни се изисква доста физическа сила. Обикновено смените на професионалните готвачи са дълги, напрегнати, изискват дисциплина, работа на крак и при наистина високи температури. Понякога жените не могат да издържат на тези условия в ролята си на нежен пол.
Рецепти vs. лична интерпретация
Доказано е, че жените доста по-често готвят по рецепти или насоки, докато мъжете са склонни да експериментират в кухнята. Мъжете готвачи имат по-добър усет към комбинациите на разнообразни съставки, защото са свикнали да се наслаждават на храната, а жените по-често изпитват чувство за вина, когато прекаляват с калориите или количествата. Вероятно защото приемат готвенето като предизвикателство или поредно поле за изява, мъжете влагат повече креативност в ястията си, позволяват си да експериментират, а това доста често води до доста вкусни резултати. В натурата на мъжете е заложено да поемат рискове ежедневно. Поставят си много високи цели и ги следват – това се оказва добра формула за успех в професионалната кухня и нарежда мъжки имена в листа с най-добрите главни готвачи в света.
Мили дами, нека позволим на мъжете да бъдат по-добрите готвачи. Какво по-приятно от вкусно ястие, поднесено с любов и приготвено със старание. А кои са по-добри готвачи според Вас?