Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Хормони – Соматотропин

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Забавни, Полезни съвети за здраве | Все още няма коментари. | 3678 прегледа на този пост

Съдържание на Хормони – Соматотропин


Соматотропин – хормонът на растежа и пропорциите

Соматотропин е хормон, който се произвежда от хипоталамуса и отговаря за растежа на нашия организъм.Човек идва на този свят най-често с тегло не повече от 4 кг и ръст 50-52 см. В течение на неговия живот тези параметри се променят, за което носи отговорност хормонът на растежа или соматотропин. Преди да се запознаем с особеностите на влиянието на този хормон върху човешкия организъм, ще се обърнем към историята.

Хормонът на растежа е открит през 20-те години на XX век, а през 1944 година е получен в кристален вид от животинска хипофиза. Соматотропин е извлечен от човека през 1956 година, а през 1958 година е въведен в дете, чийто организъм не го произвеждал. В резултат на проведената терапия, детето започнало да расте, което било тласък в използването на този хормон с подобни цели в бъдещето.

Как са получавали соматотропин?

Наскоро възникнал проблем, свързан с начина на получаване на този хормон. До онзи момент единственият източник на соматотропин бил човешкият мозък, по-точно мозъкът на вече починалите хора. Материалът от труповете постъпвал от Африка, а при процеса на производство на соматотропин, полученият материал не бил стерилизиран, а пастьоризиран, тъй като при загряване соматотропинът се разрушавал.

Много важен е соматотропин за развитието и растежа на бебетата и малките деца

Впоследствие при много деца, получаващи този хормон, се развивало рядко вирусно заболяване. Затова произвеждането на соматотропин по този начин било забранено.

Така възникнала необходимостта да се синтезира соматотропин по изкуствен начин, което представлявало нелека задача, тъй като растежният хормон се състои от 191 аминокиселини. Така стеклата се ситуация била спасена от появилото се през 80-те години на 20-ти век генно инженерство, което предоставило възможност за клониране на човешките белтъци. И така, през 1985 година бил синтезиран соматотропинът.

Какво е соматотропин?

Соматотропин е полипептиден хормон, произвеждан от най-голямата жлеза в нашето тяло, а именно – хипофизата. В състава на хормона присъстват, както вече споменахме, 191 различни аминокиселинни остатъци.

Соматотропин увеличава обеман на мускулната маса

Соматотропинът отговаря най-вече за растежа на нашия организъм, при което най-много от този хормон се произвежда нощем. Именно заради това новородените и малките деца имат нужда от повече сън, за да растат. След попадането му в кръвотока той попада в черния дроб, където се превръща в инсулиноподобен фактор на растежа (ИФР-1). ИФР-1 отговаря за активността на растежния хормон в организма ни, при което растежът на организма протича не винаги равномерно, а на „приливи“. Първият прилив е в началото на нашия живот и продължава приблизително до две-годишна възраст. Вторият е в предучилищната възраст, а третият – в юношеството. И дори когато производството му се забавя, хормонът продължава да оказва влияние върху физическото и психическото състояние на организма ни. Забавянето на производството на растежния хормон започва във възрастта около 20 години, при което, по изчисленията на учените, нивото му намалява с 15% на всеки десет години. Нищо чудно, че в организма на повечето хора, достигнали 60 годишна възраст, се произвеждат само 25% растежен хормон.

Сфери на използване на соматотропин

Хормонът на растежа се нарича още и „хормон на младостта“. Често се използва в състава на анти-ейдж терапиите. Много знаменитости прибягват до подмладяващи процедури с присъствието на соматотропин и извличат ползи: увеличава се мускулната маса и жизнените сили, подобрява се физическата и психическата работоспособност, повишава се либидото, подобрява се състоянието на кожата и общото състояние.

Соматотропин отговаря за размножаването на хрущялна тъкан и за регулирането на мазнините в организма

За спортистите, естествено, представлява интерес способността на растежния хормон да увеличава мускулната маса и да гори мазнините. Светът на бодибилдинга например познава този хормон още от началото на 80-те години на миналия век, при което проявите му в значителна степен са се отразили върху успешното развитие на този спорт. Атлетите в онези времена са се различавали много от тези, които са оформяли тялото си през 70-те години, още преди да се появи този хормон.

Дълго време се смяташе, че единственото място, където хормонът на растежа стимулира образуването на ИФР-1, е черният дроб. Днес вече се знае, че и клетките на мускулните тъкани притежават рецептори на растежния хормон и могат да образуват ИФР-1. Предпоставка за това е постъпването в мускулната тъкан (както и в чернодробните клетки) на достатъчно количество тестостерон, инсулин и тироидни хормони. Забележителен е и фактът, че ИФР-1 в мускулните клетки въздейства не само върху растежа и деленето на самата клетка, в която се намира рецепторът, но и в съседните клетки. Така че можем да отбележим, че соматотропинът е най-силният анаболитен и липолитичен хормон за бодибилдърите. При това действието му зависи не само от неговата генетична програма, но и от хранителния ни режим.Повишените нива на соматотропин водят до гигантизъм

Синтезът на растежния хормон оказва положително влияние върху целия организъм. Той укрепва имунната система, стимулира мускулния растеж и прираста на костна тъкан и способства намаляването на мастните запаси. Затова е много популярен сред спортистите.

Функциите на соматотропин:

  • Стимулира деленето и размножаването на хрущялни клетки
  • Помага за задържането на калция и минерализацията на костите
  • Стимулира клетъчния растеж във всички органи в нашия организъм
  • Подобрява метаболизма
  • Възстановява увредените клетки
  • Способства синтеза на протеин
  • Предотвратява разпадането на белтъците
  • Поддържа имунната система
  • Стимулира разграждането на мазнините
  • Подобрява транспортирането на глюкозата.

Симптомите на дефицит на соматотропин в организма са различни в зависимост от това, в каква възраст настъпва този дефицит. При децата той се проявява в дребния ръст, като причината за това е най-често генетичната предразположеност. При възрастните това се проявява чрез увеличаване на запасите от мазнини, предимно в областта на корема, в намаляване обема на мускулна и костна тъкан, в изтъняване на кожата и поява на бръчки, в развитие на депресия и състояния на страх, в понижаване на жизнената сила и влошаване на здравето като цяло. Но има и такова понятие като излишък на соматотропин, което най-често се проявява в юношеската възраст под формата на гигантизъм.

Соматотропинът е наш спътник откакто сме се родили. Без него не бихме могли да растем и да водим пълноценен начин на живот. Растежът на клетките, мускулната маса, костната тъкан – всичко това е във властта на соматотропина. И макар че с напредването на възрастта нивата му в организма се понижават, той все пак продължава да ни влияе благотворно, като поддържа общото ни психическо и физическо развитие.

Хормони – Соматотропин Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™