Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Как да се справим с емоционалния стрес?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 2342 прегледа на този пост

Съдържание на Как да се справим с емоционалния стрес?


Как бързо и лесно да се справим със стреса?

Причината за всички проблеми със здравето, напълно или отчасти, е стресът. Той води до безпорядък в емоциите. Пречи ни да мислим. А често стресът просто остава незабелязан, защото вече сме свикнали с него. Представете си, че отивате на масаж за първи път от няколко години. Животът както винаги е протичал с бурен ритъм и ето Вие лежите на масата и масажистът Ви Ви казва: „Ехе, натрупало се е много напрежение във врата и раменете Ви!”. Учудвате се, та Вие дори не сте и знаели за това! За щастие, ако се научите да преодолявате стреса, ще можете да избегнете натрупването му в целия Ви организъм.

Ако имате каквито и да било симптоми от следните:

 • Дори и при един масаж може да се разбере дали се натрупали стрес или неНедостатъчно сън или лош сън
 • Нервозни навици (гризане на ноктите и т.н.)
 • Лоша памет
 • Злоупотребяване с психоактивни вещества
 • Преяждане/недояждане
 • Хронична умора
 • Качване на килограми (особено в областта на корема)
 • Неконтролируема агресивност (например зад волана)
 • Напрежение в мускулите
 • Нарушения в храносмилането

… това значи, че трупате стрес.

Причините са стрес могат да бъдат външни като задръстванията на пътищата, напримерВсичко гореизброено не е нормално! Може би Ви се струва, че всичко е обичайно, но това не е така! Това са симптоми на хроничен стрес!

Научете се да се справяте с хроничния стрес и качеството на живота Ви задължително ще се промени.

Важно е да определите коя е причината за стреса и по възможност да я премахнете!

Причините за стрес могат да бъдат както външни, така и вътрешни, но в крайна сметка всички стресови фактори стават вътрешни, когато съзнателно или несъзнателно се съгласявате да бъдете под стрес заради нещо.

Ето примери за външни стресови фактори: загубата на работа, задръстванията по пътищата, шумът, раждането на дете, смъртта на близък човек, лаят на куче, неоправданите очаквания на работа, финансовото състояние, пътят към и от работа, сроковете, пекът или студът, тълпата от хора, изпитите или интервюто за нова работа, личните конфликти на работа, повредата на автомобила и други.

Ниската самооценка и ненавистта към самия себе си е вътрешен стресов факторВътрешни стресови фактори: самокритиката, ниската самооценка, негативната настройка, психологията на жертва, нереалистичните очаквания, нездравословният стремеж към съвършенство, ненавистта към самия себе си, ограничаващото убеждение, вредните навици.

Как реагирате на неприятните изненади, които Ви поднася животът?

Как да се борим със стреса?

 1. Занимавайте се с физически тренировки. Дългите натоварвания със средна интензивност помагат за изработването в организма на ендорфини – природни вещества, които подобряват настроението. Няколко пъти на ден си отделяйте по 10-15 минути за разходна с бързо ходене. Това ще зареди тялото Ви с енергия, ще прочисти съзнанието Ви и физически ще Ви отстрани от проблемите. По този начин съзнанието Ви ще получи възможност да се „рестартира” и да погледнете проблема от друг ъгъл. Занимавайте се с йога. Тази мощна комбинация от разтягане, силови натоварвания, мисловна концентрация и дълбоко дишане ще Ви приведе енергия и същото време ще Ви успокои. Занимавайте се с физически натоварвания 4-5 пъти в седмицата. Може да спортувате и 7 пъти в седмицата, ако в следващите два дни практикувате „активно възстановяване”, например с разходки с бавно темпо.
 2. Хранете се правилно. Храната е най-силният наркотик. Ние рядко мислим за храната като за наркотик, но е така. Все пак наркотикът се определя като „вещество, което оказва определено въздействие върху психиката при използването му”. Ние сме това, с което се храним…
 3. Избягвайте кофеина. Кофеинът е стимулатор. И тъй като стресът и така прекалено много напряга надбъбречните ни жлези, не ни е нужно допълнително да ги стимулираме и с кофеин (можете да претоварите надбъбречните си жлези, което от своя страна може да доведе до сериозни проблеми със здравето)
 4. Избягвайте алкохола. Той влияе върху циклите на съня и така може да влоши нощния Ви сън, което води до още по-голям стрес. Ако пиете алкохол, ограничете количеството му до две чашки на ден и никога не пийте след ядене.
 5. Пийте чай. Най-добре е да е билков, който, както всички знаем, има успокояващ ефект.
 6. Избягвайте употребата на много алкохол и кофеин за да намалите стресаНаучете се да управлявате съзнанието си. Маниерът Ви на общуване сами със себе си и с другите хора, а също и отношението Ви към себе си и към останалите може да влоши стреса или пък да помогне да се преборите с него. Можете да програмирате съзнанието си така, че то да се фокусира върху позитивните неща и върху това, което искате Вие, а не да се поддава на вълнение, тревоги, страхове, гняв и други. Обръщайте внимание на природата на своите мисли и се учете да препрограмирате вътрешния си диалог.
 7. Дишайте дълбоко. Всеки път, когато усетите стрес, съсредоточете вниманието си върху дишането си. Фокусирайте се върху усещанията при дишането. Позволете на дишането си, а не на вътрешния си диалог, да завладее вниманието Ви. Медитацията понижава кръвното налягане и интензивността на дишането и ако използвате това време за създаване на позитивни образи и чувства, Вие автоматично ще намалите стреса си.

Грижете се за себе си!

 • Ароматерапията и цветотерапията се страхотен избор да се стравим с натрупания стресПравете си спокойна обстановка за себе си. Превърнете дома си, дори работното си място, в оазис на спокойствието!
 • Избавете се от всичко излишно, бъдете организирани. Изчистете пространството около себе си. Слушайте лека и успокояваща музика.
 • Използвайте ароматерапия. Ароматните свещи и етеричните масла помагат да се отпуснете.
 • Използвайте цветотеропия. Боядисайте стените в спокоен цвят. Избягвайте енергичните цветове като ярко-червено и оранжево. Хубаво е да изберете растителни или земни цветове, или любим друг цвят, който интуитивно Ви влияе успокояващо. Ако нямате възможност да пребоядисате или да декорирате работното си място, използвайте успокояващ цвят за дрехите си.
 • Обичайте. По-често се занимавайте с това, което обичате, общувайте с хора, които обичате. Ако отношенията или работата Ви Ви носят повече стрес, отколкото удоволствие, не можете ли по някакъв начин да подобрите ситуацията или коренно да я промените, като прекратите тези отношения или напуснете тази работа? Достатъчно време ли отделяте на любимите си занимания? Ако не, можете ли да оптимизирате времето си, да се избавите от нещата, които не Ви носят удовлетворение и да отделите време за себе си?
 • Бъдете епицентърът на бурята. Стресът до голяма степен е въпрос на избор. Спомнете си кое у Вас предизвиква стрес и осъзнайте, че реакцията и обстоятелствата са въпрос на Ваш избор. Вие решавате дали ще предизвикат стрес у Вас или не. Можете да се научите да контролирате мислите и реакциите си при всяка ситуация и да направите избор, за да оставате спокойни.
 • Медитирайте вкъщи или сред природата. Избягайте мислено, емоционално и физически от проблемите си! Ако прекарате време сред природата при хубаво време, това мигновено ще повдигне настроението Ви. А регулярните занимания с медитация ще Ви помогнат да победите стреса по всяко време.
Как да се справим с емоционалния стрес? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™