Нека поговорим за витамин К – важно съединение както за възрастни, така и за деца. Защо е важно? И защо витамин К е толкова важен за новородените?
През последните години в родилните домове се появи нова практика: заедно с първите ваксинации на новородените бебета се дава витамин К. Това е мастноразтворим витамин от растителен произход, който в обикновения живот навлиза в човешкото тяло заедно с храната и се синтезира в червата. При току-що родените бебета почти винаги има дефицит на това вещество, което се дължи на неоформената работа на стомашно-чревния тракт, ниското съдържание на витамин К в кърмата и изключително ниското му ниво на усвояване през плацентата.
Ролята на витамин К в човешкото тяло:
- участва в образуването на фактори на системата за кръвосъсирване;
- осигурява профилактика на остеопороза
- доставя калция от кръвта до клетките и при неговия дефицит могат да се образуват калцификати по стените на кръвоносните съдове или отлагането на солни камъни в различни органи, например бъбреците;
- намалява степента на инсулинова резистентност;
- необходим е за тези, които приемат варфарин (антикоагулант);
- има противотуморен ефект;
- спомага за по-доброто усвояване на витамин D в организма;
- установена е връзка между добавянето на витамин К и по-добрите резултати при лечението на хепатит С
Витамин К е мастноразтворим витамин, който получаваме от храната (зелени, млечни продукти - особено масло 82,5%, месо, яйца, черен дроб). Той се образува и от бактериите на нашите черва, които много обичат
зелените зеленчуци.
Как можете да проверите нивата на витамин К?
Дарете кръв от вена в лабораторията. Тази услуга обаче не се предлага във всички лаборатории. Но има и други начини за индиректно определяне на
витамин К в тялото:
Оценка на нивото на калций в кръвния серум (ако е на горната граница на нормата или по-висока, тогава най-вероятно не се абсорбира напълно от тъканите (по-специално костите));
Оценка на системата за коагулация на кръвта, по-специално протромбина в коагулограмата (ако е намалена, трябва да мислите за липсата на витамин К, тъй като витамин К е необходим за неговото образуване).
Кой трябва да приема добавки с витамин К?
- Ако диетата Ви е бедна на млечни и месни продукти, рядко консумирате яйца и зеленчуци.
- Имате чревна дисбиоза.
- Приемате големи дози витамин D (повече от 5000 IU), ако имате сериозен дефицит. В такава ситуация, няколко пъти в годината, е необходимо да се приема комбиниран витаминен комплекс (витамин D + витамин K с дневна доза от 50 до 100 mcg). Именно тогава витамин D бързо ще се покачи до желаните числа.
- Витамин К е необходим на бременни жени, които се нуждаят от лекарства, които намаляват стойностите на витамин К, както и тези с холестаза по време на бременност или които са имали чревна инфекция, трябва да получават до 5 mg витамин К през устата през целия трети триместър. Списъкът с лекарства: антиепилептични, противотуберкулозни, антикоагуланти, антибиотици, големи дози витамин Е.
Витамин К за новородени
Новородените имат много тънки съдове и кръвоизливът може да се появи по всяко време. На 2-4-ия ден от живота на новороденото се отбелязва хипокоагулация - намаляване на съсирването на кръвта с вероятност от развитие на хемолитична болест на новороденото (HDN), т.е. витамин К-дефицитна коагулопатия (VKDP). Има също ранна (през първите 24 часа от живота) и късна форма (до 6 месеца). Ако се развие кръвоизлив във вътрешните органи (проявяващ се от малки петехии по кожата, стомашно-чревни кръвоизливи, кефалогематоми, до сериозни кръвоизливи в мозъка), тогава тялото на бебето трябва да има достатъчно фактори на кръвосъсирването, особено зависими от витамин К.
Многобройни изследвания показват, че витамин К в тялото на новородено е изключително малък, тъй като по време на бременност той навлиза в малки количества през плацентата и флората на стомашно-чревния тракт не го синтезира, тъй като просто не съществува - новороденото се ражда стерилно.
Значението на витамин К за здравето на бебето
Витамин К е
един от основните елементи, отговорни за съсирването на кръвта. Първо, бебето го получава през плацентата от майката, а след това от
кърмата. До първата седмица от живота, когато чревната микрофлора постепенно се развива и се формира системата на стомашно-чревния тракт, това вещество започва да се произвежда самостоятелно. Има обаче пропуск, когато резервите, прехвърлени от майката, са изчерпани и собственият
витамин К все още не е синтезиран.
Именно през този период бебетата имат много висок риск от развитие на сериозно заболяване - хеморагична болест на новороденото. Съвременното наименование на патологията е
витамин К-дефицитна коагулопатия (VKDC).
Какво е VKDK?
Това състояние се характеризира с изтъняване на кръвоносните съдове и нарушено съсирване на кръвта, поради което детето може да получи неконтролирано кървене: от пъпната рана, носа, ушите, местата на инжектиране и др. Най-опасни са вътрешните кръвоизливи в различни части на стомашно-чревния тракт и мозъчните кръвоизливи.
Според времето на поява на симптомите експертите разграничават три вида VKDK:
- рано, когато кървенето се развива през първия ден от живота на детето;
- класически, при който признаци на патология се появяват на 2-7-ия ден от раждането;
- късно, когато хеморагичната болест се развива 2-12 седмици след раждането.
Най-опасната форма се счита за късна, тъй като през първата седмица от живота детето по правило е под медицинско наблюдение в родилния дом и след изписването остава само с родителите си.
Какво изостря естествения дефицит на витамин К при новородено?
- плацентарна недостатъчност;
- чревна дисбиоза на бъдещата майка;
- прееклампсия;
Прием на антибактериални лекарства, антикоагуланти, ацетилсалицилова киселина (аспирин), антиконвулсанти, противотуберкулозни лекарства, големи дози витамин Е.
Най-красивото нещо, което науката е измислила в такава ситуация, е въвеждането на витамин К на новородено, за да образува К-зависими фактори на кръвосъсирването. Във всички развити страни новородените получават витамин К. Затова преди раждането попитайте дали във Вашия родилен дом се прилага витамин К?
Форми на витамин К
К1 – получава се от зелени зеленчуци, натрупва се в тялото ни;
K2 - синтезира се от бактерии в червата и участва в калциево-фосфорния метаболизъм;
К3 е изкуствена форма на витамин К, в тялото ни се трансформира в К2.