Балансираната диета, консумирането на разнообразни плодове и зеленчуци е от съществено значение за грижата за здравето и има страхотни резултати.

Зелените храни обикновено се състоят от зеленчуци и плодове. Те са източник на много свойства, които оказват полза за здравето. Здравните експерти силно препоръчват консумацията им за поддържане не само на добро здраве и избягване на различни заболявания, но и за поддържане на добро тегло и ръст.

Тези храни дължат цвета си на наличието на хлорофил. Това показва, че те осигуряват много малко калории и имат голяма хранителна стойност поради богатството си на витамини A, C, B комплекс, E и K. Те също имат минерали като калций, калий, желязо и магнезий и калий, а са и изобилен източник на фибри. Техните хранителни вещества ще Ви осигурят значителни положителни промени.

Какви са ползите от зелените плодове и зеленчуци?В тази статия ще Ви разкажем за ползите от добавянето на зелени храни към Вашето хранене и как да ги включите в менюто си.

Общи ползи от храните със зелен цвят:

  • Те помагат за поддържане на по-добър контрол на теглото;
  • Те намаляват риска от сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, освен това предотвратяват развитието на различни видове рак;
  • Те намаляват риска от развитие на диабет тип 2;
  • Те предотвратяват увреждането, причинено от свободните радикали, които причиняват стареене на клетките, благодарение на мощните антиоксиданти, които съдържат;
  • Тези храни повишават нивото на енергия;
  • Те Ви карат да се чувствате в добро настроение, тъй като влияят на Вашето физическо, психическо и емоционално здраве.

Кои са зелените храни, които трябва да добавите към ястията си?

По принцип се препоръчва да има разнообразие от плодове и зеленчуци към ежедневното хранене. Има някои видове храни, от които има по-големи ползи. Например здравословните зелени храни, които трябва да включите в менюто си, са:

Плодове

Зелени ябълки, киви, грозде, китайски пъпеш, круши и лимони. Всички тези плодове са лесни за включване в салати или като лека закуска. И разбира се, най-често се използват в хранителните сокове.

Зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са сред най-здравословните храни, които можете да ядете. Те са най-лесните за използване в храненето ни, тъй като са основата на салатите, освен че могат да се приготвят в кремове, бульони, сандвичи, гарнитура и могат да бъдат част от смутита или напитки като зелен сок. Зелените салати са отличен вариант да се погрижите за себе си, особено ако искате да отслабнете.

Броколи, тиквички, зелени чушки, авокадо, аспержи, карфиол, брюкселско зеле, китайско зеле, зелен фасул, бяло, наричано и зелено зеле, чайот, краставица, люти чушки серано и халапеньо, зелен грах и др.

Има голямо разнообразие от зелени листа, от които можем да се възползваме: манголд, наричан спаначено цвекло, целина, кресон, спанак, рукола, тученица. Дори листата на репичките са годни за консумация и могат да се използват.

Броколи и неговите големи ползи

Подобно на малките дървета, броколите са един от най-мощните зеленчуци благодарение на приноса си на фибри, витамин С, витамин К, магнезий, калий и бета-каротин - всички важни съюзници в борбата срещу рака или хроничните заболявания.

За да се запазят свойствата на броколите, те трябва да се готвят внимателно и за предпочитане на пара, без да се варят, за максимум 5 минути.

тъните зелени храни помагат срещу рак.Тези зелени зеленчуци съдържат фибри, фолат, широка гама флавоноиди и разбира се, каротеноиди. Тъмнозелените листни зеленчуци обикновено съдържат най-много каротеноиди. Те могат да инхибират растежа на определени видове клетки, свързани с рака на гърдата, кожата, белия дроб и стомаха.

Изследвания показват, че диета, която съдържа много зеленолистни зеленчуци, спомага за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет тип 2. Тя също може да помогне за поддържане на паметта с напредване на възрастта.

Манголд

Ако се сготви, този интензивен зеленчук ще Ви даде целия витамин К, от който се нуждаете всеки ден, плюс витамини А и С и антиоксидантни каротеноиди и флавоноиди. Смесете в яйчени ястия или супи или запържете с чесън и отгоре със сусамово семе или лимонов сок.

Маруля

Марулята е с мек вкус и меки рохкави листа. Тя няма хранителния профил на някои по-тъмни листни зеленчуци, но 2 чаши доставят 85% от дневните Ви нужди от витамин К, заедно с малко желязо и витамин А.

Марулята може да направи много за Вашето тяло. Този зеленчук има различни антиоксиданти (като витамин С, А и Е), които помагат в грижата за кожата, както и за зрението. Освен това има релаксиращи свойства за борба с безсънието и поддържа тялото хидратирано.

Марулята съдържа витамин К, който насърчава процесите на кръвосъсирване.

Има различни видове маруля. Тя е чудесен съюзник, когато искате да включите повече зеленина в ястията си. За предпочитане е да ядете пресни марули, но можете да приготвяте супи, кремове или сок.

Рукола

Руколата е богата на витамин К, който помага за предотвратяване на остеопороза и възпалителни заболявания. Подобно на други зеленчуци (броколи и брюкселско зеле), тя има гликозиди, които могат да предпазват от някои видове рак. Вкусна е в салати или пържена.

Ромска маруля

Нейните най-важни хранителни вещества са бета каротин, който тялото Ви превръща във витамин А, и фолиева киселина. Най-добра е в салати или сандвичи, защото им придава хрупкавост, а също така можете бързо да я изпечете на скара.

Салата Айсберг

Въпреки че е в дъното на списъка със зелени зеленчуци, тя осигурява малко калий, витамин С и фолиева киселина.

Червена или зелена маруля

И двете са богати на витамини А и К; зелените листа са най-богати на витамин С. Червенолистната маруля получава цвета си от антиоксиданта и флавоноид антоцианин, който може да помогне за понижаване на нивата на т.нар. лош холестерол.

Бяло зеле

Този зеленчук за готвене е богат на калций, фибри, фолат и антиоксидантните каротеноиди бета-каротин и лутеин. Можете да го задушите в зехтин, чесън и малко пушена сол за допълнителен вкус и е по-здравословно.

Къдраво зеле

Консумирайте къдраво зеле за витамини С и К, лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за предпазване от свързана с възрастта дегенерация на макулата и евентуално катаракта, и гликозиди, борещи се с рака.

Къдраво зеле, чушки и маруля - защо са полезни зелените храни?Освен това трябва да имате предвид, че зелето също помага за понижаване на лошия холестерол и намалява рисковете от сърдечни заболявания. Благодарение на високата си доза фибри подобрява храносмилането.

Можете да използвате младо или зряло зеле в салати. Зелето, което е преминало през процес на готвене, вече не осигурява същите предимства като суровото зеле. След готвене неговите антиоксидантни свойства, свързани с витамин С и полифенолите, намаляват, а също така има по-ниско присъствие на бета-каротин.

Спанак

Това е един от основните тъмнозеленолистни зеленчуци. Известен като отличен източник на желязо, спанакът остава един от най-разнообразните и хранителни зеленчуци. Той осигурява калий, витамин А, фолиева киселина и когато са придружени от витамин С, тялото усвоява по-добре неговите хранителни приноси. Ако го ядете сготвен, той също ще Ви осигури желязо и калций.

Спанакът помага за контролиране на диабета, тъй като има алфа липоева киселина. В допълнение, той също така намалява риска от рак, тъй като съдържа хлорофил, компонент, който помага да се блокират канцерогенните ефекти на хетероцикличните амини. Можете да го добавите като допълнение към голямо разнообразие от ястия, варени или сурови. Тъй като това е евтина храна, това е идеален вариант за добавяне към ежедневната Ви диета.

Зелен чай

Една от най-мощните зелени храни, приготвен като топла напитка, активира ценни за здравето свойства. Не забравяйте да измиете добре тази здравословна зелена храна, под силна струя вода. След това проверете дали няма следи от пръст между повърхностите на листата му, защото те са източник и на много бактерии, в случай, че не са измити добре.

Не забравяйте, че можете да смесвате различни видове зеленчуци в ястията си!

Зелена диета за отслабване

В интернет има различни препоръки как да отслабнете с диети, които изглеждат чудодейни. Все пак трябва да запомните, че всеки организъм е различен и е най-добре да се консултирате с диетолог, който ще обърне внимание на други фактори като Вашето текущо здраве и медицинска история. Експерт ще може да Ви каже надеждно коя е най-добрата диета за Вас. С балансирана диета и добри навици ще постигнете резултатите, които търсите.

Хранителните и балансирани ястия подобряватВвашето здраве и това на Вашето семейство!