Пащърнакът е двугодишно тревисто растение с месест, сочен корен, пересто-разчленени листа и съцветия във формата на чадър, което достига височина до 3 м. Коренът му има не само хранителна, но и лекарствена ценност. Зеленчукът цъфти през юли и продължава до септември, като има слаб, но приятен аромат. Плодовете му съзряват в началото на есента. Двата основни сорта пащърнак са "кръгъл“ и "дълъг“, като съответно названията говорят за формата на корените.
Растението е натурализирано и се култивира на неголеми площи в качеството на хранителна и лекарствена суровина практически по целия свят. В див вид се среща в Европа, в Турция и в Северна Америка. То не е капризно, може да се види и по тревисти места.
Първото негово описание се отнася към I век пр.н.е. Семена от пащърнак са намерени при археологически разкопки на селища от епохата на неолита. Знаменитите римски учени Диоскорид и Плиний са писали в трактатите си за целебните му свойства. Диоскорид го е използвал като диуретично средство. Древните лекари са използвали богатия на протеини корен на растението като афродизиак и успокояващо болката, стимулиращо обменните процеси лекарство.
За медицински цели се използва коренът, стеблата с листата и неговите плодове. Употребява се само култивираният пащърнак, тъй като дивият е токсичен. Качественият корен трябва да е бял (колкото по-бял е той, толкова е по-сладък), твърд (мекотата е признак за начало на процес на гниене), без драскотини, увреждания и тъмни петна. Корените трябва да са със средна големина, тъй като едрите могат да се окажат жилави отвътре. Малките зеленчуци са по-сладки, а едрите са подходящи за приготвяне на гулаш и бульони. Пащърнакът се събира през късната есен, като се съблюдават мерки за безопасност: през топлото време попадащото от листата етерично масло може да провокира изгаряния по кожата. Корените не се мият, а се почистват от пръстта. Съхраняват се, като се посипят с влажна почва и се държат в тъмно, прохладно помещение.
Пащърнакът съдържа въглехидрати, нишесте, етерично масло, пектини, пантотенова и никотинова киселини, рибофлавин, каротин, фибри, тиамин, аскорбинова киселини, витамини РР, В2, минерали (калий, фосфор, магнезий, цинк и др.). В семената му присъстват фурокумарини (ксантотоксин, сфондин, бергаптен), кумарини, флавоноидни гликозиди. В етеричното масло присъства октилбутилов етер на маслена киселина, който придава и своеобразния аромат на растението.
Полезни свойства
Доказано е, че фурокумарините от състава му имат ярко изразени спазмолитични свойства, а също така фотосенсибилна активност, тоест повишават чувствителността на кожата към светлина. Съвременната медицина прилага лечебните свойства на растението за лечение и профилактика на много сърдечно-съдови заболявания. Ползата от пащърнака за организма се изразява и в подобряване на храносмилателния процес. Той има и диетични свойства. Проявява пикочогонен ефект, богат е на калий, което помага за извеждане от организма на излишната течност, като избавя от отоци.
Зеленчукът проявява общоукрепващи свойства и се използва при много заболявания. Той възбужда апетита, отстранява стомашни спазми, нормализира работата на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Способства за укрепване на кръвоносните капиляри, активизира кръвотока, нормализира повишеното кръвно налягане, прилага се при стенокардия и мускулни спазми, подагра, подобрява съня. Пащърнакът има пикочо- и жлъчегонно свойство. Растението е известно и в качеството на отхрачващо средство във вид на водна отвара или настойка при бронхити, ларингити, пневмония, простудни заболявания. Използва се заради укрепващото имунитета свойство, като се прилага след тежки заболявания. Водната настойка от него усилва мъжката потентност. Свежият сок от растението активизира растежа на косата. С отвара от корените се лекуват витилиго и лишейни петна.
Лекарствените препарати-спазмолитици на основа на плодовете на пащърнака се препоръчват за лечение на псориазис, гнездна алопеция. Фурокумарините на пащърнака (ксантотоксин и бергаптен) способстват за повишаване на чувствителността на кожата към ултравиолета, благодарение на което се постига репигментация на обезцветените кожни участъци при хората, страдащи от витилиго. Лекарствата с пашърнак в състава си се прилагат при коронарокардиосклероза, коронароневроза, при спазми на коронарните съдове, бронхите, спазми на жлъчните и пикочните пътища.
Профилактика на диабет
Разтворимите влакна и множеството фибри понижават нивото на холестерол, което е профилактика срещу сърдечни заболявания и захарен диабет.
Избавяне от спазми
Етеричните масла от състава му снемат спазми в различни органи, включително черния дроб и бъбреците.
Нормализиране работата на нервната система
Благодарение на фолиевата киселина и набора от витамини В растението успокоява нервите, помага при депресия и апатия.
Помощ за отслабване
Ако искате да се простите с излишната мазнина, пащърнакът ще Ви снабди с разтворими фибри, благодарение на което ще се преустанови производството на грелин – хормонът на глада. Организмът ще престане да се натоварва с храна и ще може да преработва по-бързо и качествено отложените мазнини. Пащърнакът отстранява запек и подуване на стомаха.
Укрепване на имунитета
Поради съдържанието си на антиоксиданти и различни органични съединения зеленчукът не позволява на вирусите и болестотворните бактерии да проникват в организма, а също така предотвратява развитието на злокачествени образувания и други сериозни болести.
В народната медицина
Водна настойка и отвара от корените на пащърнака, свойствата на който са лечебна ценност за организма, се пият в качеството на отхрачващо средство за отделяне на секрета при бронхит, плеврит, пневмония и туберкулоза. Той действа възбуждащо и активира половите хормони. Настойката от корен на пащърнак действа успокояващо и снема спазмите на кръвоносните съдове. Използва се при мускулни спазми, невроза. Растението се използва като общо-укрепващо и имуномодулиращо средство. Спиртната настойка от листа и корени помага за избавяне от халюцинации и лошо настроение. В народната козметика отварата или сокът от него помагат при оплешивяване, активират растежа на космените фоликули.
Противопоказания и странични действия
Независимо от уникалния му състав и полезни свойства, зеленчукът е противопоказен при фотодерматоза, индивидуална непоносимост, хипотония, не е препоръчителен за възрастни хора и малки деца.